22 Ιαν 2014

Η εξέλιξη στη "Δίκη της Υπεξαίρεσης"

- Παπαγεωργόπουλος: Είχα απαγορεύσει στον Σαξώνη να διαχειρίζεται μετρητά

Απόφαση Δημάρχου με την οποία επιτρέπεται η πληρωμή μέσω μετρητών μόνο από τους Διαχειριστές της Ταμειακής Υπηρεσίας, ανάμεσα στους οποίους δεν βρισκόταν ο Παν. Σαξώνης, παρουσίασε ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, πριν από λίγο στη Δίκη, που συνεχίζεται στο...
Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης.
Η δίκη άρχισε με την κατάθεση της Επιθεωρήτριας του Υπουργείου Οικονομικών Αναστασία Τσεμπερά.
Απαντώντας σε ερωτήσεις των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής η κ. Τσεμπερά επανέλαβε τους ισχυρισμούς της ότι αυτό που προκύπτει από τη δική της έρευνα είναι ότι στα οικονομικά του Δήμου Θεσσαλονίκης ήταν χαώδεις και όλες οι διαδικασίες που ακολουθούνταν ουσιαστικά είχαν σχεδιαστεί με τέτοιο θολό τρόπο ώστε να δίνεται το περιθώριο στον Σαξώνη να υπεξαιρεί. Αναφέρθηκε αναλυτικά στον τρόπο με τον οποίο εγκρίνονταν μετρητά για πληρωμές, γινόταν έκδοση τραπεζικών επιταγών, πληρώνονταν τα ασφαλιστικά ταμεία και η Εφορία και πώς γινόταν ο έλεγχος όλων των διαδικασιών και των παραστατικών. Κατά την μάρτυρα, ο ίδιος ο Δήμαρχος γνώριζε ότι ο Σαξώνης έπαιρνε μετρητά και αυτό δε θα έπρεπε να το επιτρέπει. "Έπρεπε να πηδήξει από την καρέκλα του και να τους διώξει όλους τους διευθυντές", είπε χαρακτηριστικά. 
Στο σημείο αυτό, οργισμένος αντέδρασε ο κ. Παπαγεωργόπουλους και παρουσίασε απόφαση του, του 2002, στην οποία απαγόρευε πληρωμές χωρίς εντάλματα και επιπλέον έδιδε τη δυνατότητα πληρωμών με μετρητά μόνο στους διαχειριστές πληρωμών, ανάμεσα στους οποίους δεν βρισκόταν ο Παν. Σαξώνης.
Ωστόσο, με ευθύνη της Ταμειακής Υπηρεσίας ο Σαξώνης έκανε πληρωμές με μετρητά παρά την απόφαση αυτή και μέχρι το 2008, οπότε αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο.
Τα λεγόμενα της κ. Τσεμπερά έκαναν τον συνήγορο Δημ. Τσοβόλα να σχολιάσει: "εάν μπορούσαν να γίνουν αυτά που λέει η κ. Επιθεωρήτρια τότε δε θα είχαμε Δημάρχους, Νομάρχες, Περιφερειάρχες ή Υπουργούς! Θα τους είχαμε κάνει όλους λογιστές! Να μετράνε νούμερα και να μην ασκούν ποτέ διοίκηση.Ο συνήγορος του τέως Δημάρχου μίλησε για "εμπάθεια της κ. Τσεμπερά για να δικαιολογήσει τα λάθη που έκανε προηγουμένως".
Έγιναν επίσης (περίπου) οι εξής διάλογοι:
 
- (Πρόεδρος):  Ήξερε ο Δήμαρχος; Μπορείτε να μας μιλήσετε για τις ευθύνες τους;
Ο δήμαρχος υπέγραφε αυτά που τακτοποιούσε ο Σαξώνης. Δεν ξέρω αν ήταν ηθελημένο. Δείχνει ότι είχε γνώση.
- (Εφέτις): Ποιες παραλείψεις αποδίδετε στους κατηγορουμένους ώστε να μπορεί να κλέβει ο Σαξώνης;
- (Τσεμπερά): Οι διευθυντές έκαναν πολλές. Τους μηνιαίους λογαριασμούς για παράδειγμα. Εάν τους έκαναν κάθε μήνα, που δεν τους έκαναν, θα καταλάβαιναν τον πρώτο, το δεύτερο μήνα ότι κάτι δεν πάει καλά. Και ο Δήμαρχος δεν τους ζήτησε ποτέ, όπως έλεγε ο νόμος.
- Για τον Δήμαρχο;
- Θα έπρεπε να ελέγχει τους λογαριασμούς.
- Ο ίδιος; Να κάνει λογιστικό έλεγχο ο ίδιος;
- Ας τον ανέθετε στη Δημαρχιακή Επιτροπή. Γιατί δεν ελέγχθηκαν επίσης όλα τα ταμεία του Σαξώνη;

Η κατάθεση της κ. Τσεμπερά συνεχίζεται.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη