Ψηφίζω ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ

Ψηφίζω ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ

27 Ιαν 2014

Κερδίζει το στοίχημα του ΕΣΠΑ η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Την όψη των αστικών κέντρων των μεγαλύτερων πόλεων της Κεντρικής Μακεδονίας αλλάζουν 21 έργα ολοκληρωμένων αναπλάσεων, στοχεύοντας να προσελκύσουν στο μέλλον περισσότερους επισκέπτες.

“Βιτρίνα” των έργων αυτών, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και σύγχρονες υποδομές σε πολλές… απομονωμένες αγροτικές περιοχές, είναι μεταξύ άλλων η ανάπλαση της νέας παραλίας Θεσσαλονίκης, του κέντρου της Καλαμαριάς, η ανάδειξη της περιοχής πέριξ των καταρρακτών στην Έδεσσα, αλλά και οι αναπλάσεις των ιστορικών κέντρων του Κιλκίς και της Νάουσας.
Απόλυτη προτεραιότητα της διοίκησης της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ήταν και παραμένει η επίσπευση των διαδικασιών για την υλοποίηση των έργων μέσω του ΕΣΠΑ, με στόχο να ανακάμψει η οικονομία, να τονωθεί η εξωστρέφεια, να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα και να διατηρηθούν θέσεις εργασίας στην περιοχή.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μέσα στο 2013 η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δαπάνησε κονδύλια συνολικού ύψους 37,4 εκατομμυρίων ευρώ μόνο για έργα αστικής και αγροτικής αναγέννησης. Πρόκειται για μία σειρά ολοκληρωμένων αναπλάσεων στα κέντρα και των επτά πόλεων της περιφέρειας, που απορρόφησαν συγκεκριμένα 31,3 εκατ. ευρώ και για έργα υποδομών περιβάλλοντος σε αγροτικές, ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, που απορρόφησαν 6,1 εκατ. ευρώ. Αυτά τα έργα είναι μεταξύ άλλων η αγροτική οδοποιία, αρδευτικά δίκτυα, καθώς και υποδομές για την αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών. Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας κάνει λόγο για στοχευμένη και μεθοδική δουλειά, και για προσπάθειες που απέδωσαν καρπούς. Επιχειρηματολόγησε μάλιστα λέγοντας ότι η διοίκηση της ΠΚΜ παρέλαβε το ΕΣΠΑ στο 53% και μέσα στο 2013 κατάφερε να αυξήσει την απορροφητικότητα κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες, φθάνοντας το 73%. “Υπερκαλύψαμε τον στόχο για την περιφέρειά μας, πετυχαίνοντας την υπέρβαση κατά 12,3 ποσοστιαίες μονάδες. Δεν χάσαμε ούτε ένα ευρώ από τους πολύτιμους κοινοτικούς πόρους σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την Κεντρική Μακεδονία και τη χώρα συνολικά” σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας. Επισήμανε ακόμα ότι τα έργα υποδομής που τρέχουν σήμερα και στις επτά περιφερειακές ενότητες θα ολοκληρωθούν έγκαιρα, εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων, δηλ. το 2015 με τη λήξη της προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ.

 “ΒΙΤΡΙΝΑ” ΟΙ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ
Βασικός πυλώνας των έργων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2007 - 2013 είναι οι αστικές αναπλάσεις στα κέντρα των μεγάλων πόλεων της Κεντρικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα κορωνίδα των έργων αυτών αποτελεί η ανάπλαση της νέας παραλίας της Θεσσαλονίκης, από το Βασιλικό Θέατρο μέχρι τους Ομίλους Θαλασσίων Αθλημάτων, για την οποία μέσα σε έναν χρόνο πληρώθηκαν 18,5 εκατ. ευρώ. Το έργο αυτό μάλιστα αποτελεί τη βιτρίνα του μεγαλύτερου αστικού κέντρου της Βόρειας Ελλάδας. Την ίδια ώρα, προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς το ολοκληρωμένο σχέδιο αναβάθμισης του αστικού τοπίου στη Βέροια, για το οποίο ήδη πληρώθηκαν περισσότερα από 3,5 εκατ. ευρώ. Επίσης, κομβικά για την ανάδειξη των κατά τόπους περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας είναι τα έργα ανάπλασης στο τμήμα που περικλείει τους καταρράκτες στην Έδεσσα, το ιστορικό κέντρο του Κιλκίς, το ολοκληρωμένο πρόγραμμα αναπλάσεων στη Νάουσα, καθώς και η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Καλαμαριάς. Με τις παρεμβάσεις αυτές εκσυγχρονίζονται οι αστικές υποδομές, βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής των πολιτών. “Με τις παρεμβάσεις που κάνουμε μέσω του ΕΣΠΑ 2007-2013 θα έχουμε ολοκληρώσει έως το τέλος του επόμενου έτους ένα πλέγμα παρεμβάσεων στον αστικό και τον αγροτικό χώρο, που βελτιώνουν σημαντικά την καθημερινότητα των πολιτών και τη λειτουργικότητα των τόπων κατοικίας τους” τόνισε ο περιφερειάρχης Απ. Τζιτζικώστας. Πρόσθεσε μάλιστα πως ήδη ένα πρώτο σημαντικό δείγμα της δουλειάς που γίνεται και της ορθολογικής αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων που έχουν διατεθεί στην ΠΚΜ μπορούν να δουν όλοι οι πολίτες, σε μεγάλο αριθμό περιοχών παρέμβασης.

ΝΕΑ ΔΙΚΤΥΑ ΣΕ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Στην ίδια κατηγορία έργων εντάσσονται και σημαντικά αποχετευτικά έργα σε αγροτικές περιοχές, όπως η αποχέτευση της Μεθώνης και της Αγαθούπολης στην Πιερία, για τα οποία δαπανήθηκαν πάνω από 1 εκατ. ευρώ και η επέκταση του δικτύου με παράλληλη κατασκευή βιολογικού καθαρισμού στην Τούμπα του δήμου Παιονίας στο Κιλκίς, για το οποίο οι δαπάνες ξεπέρασαν το 1 εκατ. ευρώ το 2013. Και αυτά τα έργα, όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης, είναι παρεμβάσεις που αλλάζουν τη φυσιογνωμία των περιοχών και θα έχουν ολοκληρωθεί σταδιακά μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, όταν λήγει και η προγραμματική περίοδος του ΕΣΠΑ. “Αγροτικές περιοχές που δεν είχαν καν αποχετευτικό δίκτυο, πλέον αποκτούν σύγχρονες υποδομές. Μεγάλα αστικά κέντρα αλλάζουν την εικόνα τους, γίνονται ελκυστικά για τον επισκέπτη και οι κάτοικοί τους βλέπουν τις πόλεις τους να αποκτούν σύγχρονη μορφή, εξυπηρετήσεις και λειτουργίες που αποτελούσαν σε πολλές περιπτώσεις όνειρο δεκαετιών” υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας. Σημειώνεται ότι αντίστοιχα με τα παραπάνω ολοκληρώνονται και ακόμα 33 έργα εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων, αλλά και 13 παρεμβάσεις διαχείρισης στερεών αποβλήτων σε ολόκληρη την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

ΤΟ 2015 ΠΑΡΑΔΙΔΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΔΙΚΑ ΕΡΓΑ
Σε ό,τι αφορά τα δίκτυα μεταφορών, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτικώστας ανέφερε κατά τη διάρκεια απολογισμού των έργων που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ 2007 - 2013 ότι πέρυσι ξεμπλόκαραν πολλά έργα που είχαν “παγώσει”, ενώ υλοποιούνται μεγάλα οδικά έργα που θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2015. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται ο δρόμος Χαλκηδόνα - Παραλίμνη, η περιφερειακή Πολυγύρου, ο δρόμος Πατρίδα - Νάουσα, Σέρρες - Αμφίπολη, Κόμβος 16, η αναβάθμιση δυτικής περιφερειακής οδού, η περιφερειακή οδός Κατερίνης, Άσσηρος - Νέα Σάντα και η παραλλαγή σιδηροδρομικής γραμμής Πολύκαστρο - Ειδομένη. Στον νευραλγικό τομέα της υγείας, στο πλαίσιο της χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ, υλοποιήθηκαν 63 έργα αναβάθμισης σε όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της Κεντρικής Μακεδονίας. Επίσης ολοκληρώνονται παρεμβάσεις σε 52 σχολικά συγκροτήματα που απευθύνονται σε 15.000 μαθητές και εξοπλίζονται 351 τμήματα ένταξης και σχολεία για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Στο πλαίσιο μάλιστα των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της ανεργίας υλοποιούνται 28 τοπικά σχέδια για την απασχόληση προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας. Επιπλέον αναδεικνύονται 117 αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία, και ολοκληρώνονται 35 έργα σύγχρονων πολιτιστικών και τουριστικών υποδομών.

ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΕΣΠΑ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Σε ό,τι αφορά τα σχετικά λίγα κονδύλια που αφορούσαν την τουριστική προβολή της Κεντρικής Μακεδονίας, μόλις 166.160 ευρώ, η διοίκηση της περιφέρειας δεσμεύεται ότι στην επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ θα είναι μεγαλύτερο το μερίδιο που θα λάβει ο κρίσιμος τομέας του τουρισμού. “Συνεχίζουμε απρόσκοπτα τον αγώνα μας για την ορθολογική και την αποτελεσματική διαχείριση του ΕΣΠΑ όχι μόνο για να ολοκληρώσουμε τα ενταγμένα έργα, αλλά και για να ανταποκριθούμε στις αναπτυξιακές προκλήσεις, με όπλο την έγκαιρη και σωστή προετοιμασία και τον ορθολογικό σχεδιασμό για το νέο ΕΣΠΑ, το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014 - 2020, το οποίο στη νέα περίοδο θα έχει αυξημένα κονδύλια κατά 27% για την Κεντρική Μακεδονία, με βάση τις ανάγκες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας”, υποστήριξε ο περιφερειάρχης. Τόνισε ακόμα ότι η επίτευξη των στόχων του ΕΣΠΑ και η βελτίωση των αριθμών και των ποσοστών δεν ήταν για τη διοίκηση της ΠΚΜ αυτοσκοπός και γι’ αυτό δεν πανηγυρίζει. “Ο μεγάλος μας στόχος είναι να καταστήσουμε την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας την πρώτη περιφέρεια που θα βγει από την κρίση και την ύφεση. Δεν μ’ αρέσουν τα στοιχήματα, αλλά προτιμώ με τη δουλειά μας να πετυχαίνουμε” σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας και πρόσθεσε ότι η επόμενη πενταετία σηματοδοτεί για την ΠΚΜ τη μεγάλη ευκαιρία να οικοδομήσει μία σύγχρονη και ανθρώπινη Κεντρική Μακεδονία. “Στην επόμενη πενταετία δεν θα αφήσουμε τίποτε στην τύχη”, σχολίασε ο περιφερειάρχης.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ
Στα 174 εκατ. ευρώ ανήλθε το ποσό που κατάφερε να εκταμιεύσει η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το 2013 για έργα και παρεμβάσεις από το ΕΣΠΑ, αυξάνοντας το βαθμό απορροφητικότητας των πόρων κατά 20% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Η περιφέρεια αναδεικνύεται πρώτη σε αποδόσεις ανάμεσα στις 13 αιρετές περιφέρειες της χώρας, ενώ για την επόμενη προγραμματική περίοδο εξασφάλισε πόρους αυξημένους κατά 27% σε σχέση με την τρέχουσα περίοδο. Από τα χρήματα του ΕΣΠΑ που εκταμιεύτηκαν, τα 45 εκατ. ευρώ δόθηκαν για οδικά και σιδηροδρομικά έργα, 1,52 εκατ. ευρώ δόθηκαν για έρευνα και τουριστική προβολή, τα 17,187 εκατ. ευρώ για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη, 35 εκατ. ευρώ για πολιτισμό, 37,4 εκατ. ευρώ για την αστική και την αγροτική αναγέννηση, 28 εκατ. ευρώ για εκπαίδευση και διά βίου μάθηση, 9,1 εκατ. ευρώ για υγεία, κοινωνική μέριμνα και 691.521 ευρώ για τεχνική υποστήριξη.

Ρεπορτάζ από τη Μακεδονία της Κυριακής
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη