Ψηφίζω ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ

Ψηφίζω ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ

22 Ιαν 2014

Ελληνογερμανική ...χταποδιασκέδαση

Το μεγάλο πανηγύρι της Εκδρομικής Ελληνογερμανικής Συνεργασίας συμπληρώνει 4 χρόνια ζωής – Ο κ. Μπουτάρης, βασικός συντελεστής, με επιστολή του διαψεύδει τα περί αλαλούμ και παιδικής χαράς – Αλλά, ως συνήθως, διαψεύδει τον εαυτό του
Γράφει ο Θάνος Τάκης


Πολύ πρόσφατα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Βήματος», ο κ. Μπουτάρης έστειλε τρισέλιδη επιστολή στον κ. Φούχτελ, στο γερμανικό και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και προς το υπουργείο Εσωτερικών, εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια και την ανησυχία του για την αδυναμία αξιοποίησης της πρωτοβουλίας για την ελληνογερμανική συνεργασία. Στο ρεπορτάζ, φέρεται να αναφέρει στην επιστολή ο δήμαρχος, ότι ο κ. Φούχτελ δεν κάνει τίποτα άλλο από βόλτες στη χώρα μας, μαθαίνει από κρασιά και φαγητό, έχει γίνει λάτρης της ρετσίνας και του χταποδιού, προσπαθεί να μάθει μερικές ελληνικές λέξεις, όπως το «τάκα-τάκα», αλλά στην πραγματικότητα δεν κάνει τίποτα ουσιαστικό παρά διοργανώνει περιοδείες μουσικών συγκροτημάτων και σπαταλά δημόσιο χρήμα, για τραπεζώματα και ανούσιες δράσεις.

Στιγμιότυπο από την Ελληνο-Γερμανική Συνέλευση "Ο Δήμος του Μέλλοντος", Νυρεμβέργη, Οκτώβριος 2013 


Στη συνέχεια, εκδόθηκε «Ανακοίνωση του Γραφείου Δημάρχου σχετικά με την Ελληνογερμανική Συνέλευση (DGV)». Σε αυτήν, ο κ. Μπουτάρης υπερτονίζοντας τον ηγετικό του ρόλο στο ελληνογερμανικό εγχείρημα αναφέρει ότι, «στήριξε και προώθησε τη συμμετοχή στη συνεργασία αυτή των ίδιων των ΟΤΑ δια των θεσμικών και αντιπροσωπευτικών οργάνων τους (ΚΕΔΕ και ΠΕΔ), από τα οποία ορίστηκε πολιτικός συντονιστής της προσπάθειας». Κάτι σαν μικρός Βενιζέλος, δηλαδή - σαν Υπουργός Εξωτερικών, εννοώ.

Επιπλέον αναφέρει ότι, «Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας δεν παρέλειψε να εκφράσει, όποτε χρειάστηκε, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις του, προκειμένου η αυτοδιοικητική συνεργασία των δύο χωρών να φέρει τα βέλτιστα αποτελέσματα για τους ελληνικούς Δήμους. [...] Κατά τη συνεργασία αυτή, αναπτύχθηκε αλληλογραφία με τους εκπροσώπους της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, που αφορούσαν τη θεσμική βελτίωση της συνεργασίας των δύο πλευρών και κανένα άλλο θέμα, πόσω μάλλον καταγγελίες της όποιας μορφής. [...] Συνεπώς προκύπτει η απορία για ποιο λόγο ανακύπτουν δημοσιεύματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και μάλιστα σ’ αυτή τη χρονική στιγμή».

Τα περισσότερα ΜΜΕ αναπαρήγαγαν το αρχικό ρεπορτάζ του Βήματος καθώς και την απάντηση του κ. Μπουτάρη, χωρίς όμως να εμφανίζουν την πρωτότυπη επιστολή του, εφόσον τέτοια πράγματι υπήρξε.

Και υπήρξε. Για τάκα-τάκα δεν αναφέρει, ούτε για χταπόδι. Αλλά με αυτά που διαβάζει κανείς, και τον όρο τάκα-τάκα (που κάνει το παιδί ...) σκέφτεται να χρησιμοποιήσει και κάποιους, σαν χταπόδι, να χτυπήσει.

Με ημερομηνία σύνταξης την 22α Αυγούστου 2013, και θέμα την Ελληνο-Γερμανική Συνεργασία (DGV), η επιστολή απευθύνεται στο Γραφείο Υπουργού του Υπουργείου Εσωτερικών, στο Γραφείο Υφυπουργού κ. Fuchtel, στο Γραφείο Υπουργού του Υπουργείου Εξωτερικών, στο Γραφείο Υπουργού του Υπουργείου Εξωτερικών Γερμανίας, στον Πρόεδρο ΚΕΔΕ κ. Ασκούνη, στον Πρόεδρο ΠΕΔ κ. Σίμο Δανιηλίδη, στην Γερμανική Πρεσβεία στην Αθήνα και στο Γερμανικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη. Το μέγεθος του εκνευρισμού ιχνογραφείται από το πλήθος και εύρος των παραληπτών, σωστά; Και μπορεί στην δική του, πρόσφατη ανακοίνωση να ρίχνει διακριτικά τους τόνους και να «απορεί» για τα δημοσιεύματα, αλλά στην επιστολή του καταγράφονται σοβαρές, σοβαρότατες καταγγελίες. Σταχυολογώ τμήματά της.

«Κύριοι,

Το παρόν σημείωμα έχει αφορμή την αγωνία του υπογράφοντος για την αποδοτική λειτουργία της ελληνο-γερμανικής συνεργασίας σε επίπεδο δήμων...

Χαρακτηριστικό όλων αυτών των συναντήσεων και εκδηλώσεων μέχρι και σήμερα είναι ότι όλο το πρόγραμμα οργανώνεται και εκπονείται κυρίως από τη Γερμανία, χωρίς τη συμμετοχή των ελληνικών δήμων, που υποτίθεται ότι είναι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι...

Έχουμε επομένως την εξής εικόνα :

1.    Οι δήμαρχοι της Ελλάδας περίμεναν, κακώς ίσως, κάποιες προτάσεις που θα απέδιδαν χρηματικά οφέληστους δήμους τους...
2.    ...
3.    Οι χρονικές συμπτώσεις και η πυκνότητα των συναντήσεων και των επισκέψεων των Γερμανών δημάρχωνδημιουργούσε άσχημη εικόνα για τη συνολική διοργάνωση
4.    ...
5.    Αντί να κάνουμε καλό δημιουργούσαμε την εικόνα ότι οι Γερμανοί έρχονται για διακοπές κι εμείς χάνουμε την ώρα μας.
Παρατηρήσεις :
1.    Εξακολουθεί και υπάρχει μια πληθώρα συναντήσεων, δράσεων, εκδηλώσεων, ταξιδιών, χωρίς να υπάρχει κεντρικός προγραμματισμός και συντονισμός, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη δαπανών και κυρίως χωρίς να υπάρχει συμμετοχή των ελληνικών δήμων στην κατάρτιση του προγράμματος.
2.    ...
3.    ...
4.    ...
5.    Το κυριότερο κατά την άποψή μου θέμα που δημιουργεί και προβλήματα, είναι ότι οι ελληνικοί δήμοι δεν έχουν «αγκαλιάσει» την προσπάθεια αυτή. Δεν έχει γίνει ποτέ μια ουσιαστική συζήτηση μεταξύ δήμων και υπουργείου Εσωτερικών που να διευκρινίζει τι θέλουμε και τι περιμένουμε οι έλληνες δήμαρχοι από αυτή την πρωτοβουλία.
6.    Είναι παντελώς απαράδεκτο και καθόλου αποτελεσματικό να προετοιμάζονται προγράμματα επισκέψεων δημάρχων ή ημερίδες ή συναντήσεις από το γραφείο του Βερολίνου, εφόσον δεν έχει προηγηθεί καμία συνεννόηση σε επίπεδο ΚΕΔΕ ή ΠΕΔ ή και υπουργών για τον τρόπο συνεργασίας και τους στόχους της συνεργασίας αυτής.
7.    Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να ξοδεύονται λεφτά, οι δήμαρχοι στην Ελλάδα με ελάχιστες ίσως εξαιρέσεις να μην καταλαβαίνουν γιατί γίνονται όλα αυτά και φυσικά να αδιαφορούν και να δημιουργείται μια εξαιρετικά κακή εικόνα για τη μέθοδο και την οργάνωση των γερμανών».
Διασκεδαστικά υπεροπτικό ύφος! Με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι Δήμαρχοι στην Ελλάδα δεν καταλαβαίνουν γιατί γίνονται όλα αυτά! Βλαχοστουρναροδήμαρχοι, ε; Και είναι κάπως θλιβερή η αγωνία του κ. Μπουτάρη, όπως εκφράζεται στην τελευταία πρόταση για την ‘κακή εικόνα που δημιουργείται σε βάρος των Γερμανών’. Εμφανίζεται απολογητικός περί τούτου, κάτι που δεν αρμόζει σε Έλληνα Δήμαρχο. Θα έλεγα κάτι παραπάνω για την εικόνα των Γερμανών, αλλά η αγωγή μου δεν μου επιτρέπει, ρε γαμώτο...

Και το κορυφαίο του πραγματικού αλαλούμ, αυτού του αειφόρου εκδρομικού πανηγυριού της Ελληνογερμανικής Συνεργασίας – υπενθυμίζω, 300 αξιωματούχοι εξέδραμαν ωραίο τετραήμερο στην Νυρεμβέργη τον Οκτώβριο του 2013, για «συζητήσεις» - το οποίο ο ίδιος ο κ. Μπουτάρης περιγράφει:

«Απολύτως απαραίτητο να ξεκαθαρίσει τι στόχο έχουν οι επισκέψεις των ελλήνων δημάρχων, στελεχών των δήμων κ.λπ. στη Γερμανία και ποιος πληρώνει τις δαπάνες αυτές. Πρέπει επομένως να ξεκαθαρίσει η διαδικασία και τα κριτήρια των Ελλήνων δημάρχων που θα επισκέπτονται τη Γερμανία και αντίστροφα βάσει φυσικά προγράμματος και θεματολογίου».

Μάλιστα. Ψάχνει τον στόχο, τέλη Αυγούστου του 2013, ο Δήμαρχος. Με δεδομένο λοιπόν, ότι ο ίδιος μας γνωρίζει στην επιστολή του ότι, «Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε μετά από μια σχετική συμφωνία Παπανδρέου - Μέρκελ που υπογράφηκε τον Μάρτιο 2010»  το γεγονός ότι εγγράφως αναρωτιέται στα μέσα του 2013, τριάμισι χρόνια μετά, για το ποιοι είναι οι στόχοι και ποιoς πληρώνει τις δαπάνες, καθιστά περιττή κάθε σκέψη περί της τεχνοκρατικής αποτελεσματικότητας της πομπώδους Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.

Η επιστολή κλείνει με μερικές ανατριχιαστικές (για μένα) διαπιστώσεις:

«Τελειώνοντας πιστεύω ... ότι εν τέλει δεν επιτελούνται οι στόχοι για τους οποίους ξεκίνησε που κατά τη γνώμη μου είναι δύο :
1.       Ανταλλαγές τεχνογνωσίας μεταξύ της τοπικής αυτοδιοίκησης Γερμανίας Ελλάδας, προκειμένου να βελτιωθεί ...ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα με γερμανικά πρότυπα όπου αυτό είναι δυνατόν.
2.       Η αλλαγή της κακής εικόνας και των αναπόφευκτα κακών σχέσεων που δημιουργούνται μεταξύ των δύο λαών με κύριο υπεύθυνο τον τύπο αλλά και τις πολιτικές θέσεις».

Δηλαδή οι στόχοι της Ελληνογερμανικής Συνεργασίας, πέραν της εν πολλοίς προσχηματικής ανταλλαγής τεχνογνωσίας (δεν την είδαμε πουθενά, τέσσερα χρόνια μετά) είναι η προσαρμογή της ελληνικής αυτοδιοίκησης στα γερμανικά πρότυπα και η αλλαγή της «κακής εικόνας» μεταξύ των δύο λαών, προκρίνοντας ως υπεύθυνο τον Τύπο και τις πολιτικές θέσεις! Αν αυτό δεν είναι ραγιαδισμός, βρείτε μου καταλληλότερη λέξη παρακαλώ.

Παραμένουν αναπάντητα τα ακόλουθα:

1.    Ο Δήμαρχος Καβάλας κ. Σιμιτσής, επέστρεψε τα έξοδα της επίσκεψης στην διοργάνωση της 4ης Ελληνογερµανικής Συνέλευσης στην Νυρεµβέργη της Γερµανίας, «Με την επιστροφή του ο Πρόεδρος, ενηµέρωσε τον Υπόλογο ότι τα οδοιπορικά και το ξενοδοχείο καλύφθηκαν από τους Γερµανούς διοργανωτές και επέστρεψε το ποσό των 626,00€». Εφόσον πράγματι καλύφθησαν από τους Γερμανούς (και ο Σιμιτσής δεν είναι ένα κορόιδο) οι αιρετοί άρχοντες του Δήμου Θεσσαλονίκης κ.κ. Μπουτάρης, Καρούμπης,Πέγκας και λοιποί, τα επέστρεψαν ή όχι;
2.    Ποιος χρηματοδοτεί την λειτουργία του Γραφείου Δημάρχου της Ελληνο-Γερμανικής Συνέλευσης (BGM);
3.    Ποιος χρηματοδοτεί την λειτουργία της Ελληνο-Γερμανικής Συνέλευσης (DGV);
4.    Ποιος χρηματοδοτεί την λειτουργία την «Πρωτοβουλία Ελληνο-Γερμανικής Συνεργασίας για την Κοινωνία των Πολιτών» (GGCS);
5.    Ποιος χρηματοδοτεί την λειτουργία του «Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης - Europe Direct»;
6.    Τι ποσό δαπανάται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης για την λειτουργία των πιο πάνω ‘Γραφείων’, ετησίως;
7.    Εάν ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι χρηματοδότης, γιατί δεν δημοσιεύθηκαν τα σχετικά χρηματικά εντάλματα και δαπάνες, στην «Διαύγεια»;

Τέλος, στην πρόσφατη συνέλευση της «Πρωτοβουλίας» ο κ. Μπουτάρης, θεωρώντας προσωπικό χτύπημα προς τον ίδιον την ερώτηση περί προελεύσεως της μισθοδοσίας της κ. Scheiner, ξεκαθάρισε ότι «δεν ευσταθούν οι πληροφορίες και πως θα απαντήσει με στοιχεία ότι η σύντροφός του πληρώνεται από το Βερολίνο για την εργασία της ως συντονίστρια του Γραφείου Δημάρχων του Ελληνογερμανικού Δικτύου». Δυσκολεύομαι να αντιληφθώ την συναισθηματική φόρτιση που τον ώθησε να μιλήσει για προσωπικό χτύπημα. Ελπίζω ο εκνευρισμός να μην αυξηθεί, κατά το (όποιο) χρονικό διάστημα το οποίο αναμφιβόλως θα χρειαστεί ώστε να συλλέξει τα στοιχεία περί πληρωμής, από το μακρινό και κρύο Βερολίνο.

Καθώς δεσμεύτηκε για την σχετική πληροφόρηση, χρήσιμο θα ήταν να γνωστοποιήσει και μερικές απαραίτητες λεπτομέρειες σχετικά με την επιλογή της κ. Scheiner, για την συγκεκριμένη θέση. Εφόσον το Βερολίνο πληρώνει, πώς έτυχε και κατέληξε σε εκείνην, ως καταλληλότερη; Υπήρξαν άλλοι ενδιαφερόμενοι; Γνωρίζει πόσοι; Και εφόσον δεν υπήρξε ευνοιοκρατία ή τυχόν παρέμβαση, προφανώς υπήρξε σχετική δημοσιότητα και επαρκής ενημέρωση του ενδιαφερομένου κοινού καθώς και αντικειμενικές και αδιάβλητες διαδικασίες κρίσεως και τελικής επιλογής, τις οποίες, υποθέτω, δεν θα παραλείψει να μας γνωστοποιήσει. Έστω και με την βοήθεια του «Βερολίνου».

Πάντως είναι κάπως κωμικό ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει τον Αύγουστο του 2013, ποιος πληρώνει τις δαπάνες, και ρωτά, ως άλλη γοργόνα, τους περαστικούς...

Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη της Ελληνογερμανικής Συνεργασίας, ελπίζω κάτι να έχει αρχίσει να διακρίνει, ως βασικός συντελεστής του εγχειρήματος, όπως δημοσίως δηλώνει.

Όπως πάντα, είμαι βέβαιος ότι το φιλόξενο taxalia, δεν θα αρνηθεί να δημοσιεύσει τις διευκρινίσεις του, εφόσον επιθυμεί να μας τις γνωστοποιήσει.



Υ.Γ. Επειδή η επανάληψις είναι η μητέρα πάσης μαθήσεως...

Υ.Γ.1 Αληθεύει ότι συνεργάτες της ‘Πρωτοβουλίας’ έχουν λαμβάνειν σημαντικά ποσά, χρέη της προεκλογικής εκστρατείας του μακρινού 2010, αλλά οι χρεώστες αδιαφορούν παντελώς για την αποπληρωμή;
Υ.Γ.2 Εγώ λέω, με απόλυτη βεβαιότητα, ότι αληθεύει.
Υ.Γ.3 Αληθεύει ότι έχουν λάβει σχετικές επιστολές, προ μηνών, οι υπεύθυνοι για την αποπληρωμή, κ.κ. Μπουτάρης, Κουράκης, Αβραμόπουλος περί των επί τρία και πλέον χρόνια, εκκρεμών χρεών;
Υ.Γ.4 Εγώ λέω, με απόλυτη βεβαιότητα, ότι αληθεύει.
Υ.Γ.5 Ορίστε και τα νούμερα των αποστολών (των επιστολών) περί χρέους, για έναν, μόνο, από τους συνεργάτες:
         HELLENIC AIR COURIER 291261204-3 / 30.04.2013 προς κ. Μπουτάρη
         HELLENIC AIR COURIER 291261203-2 / 30.04.2013 προς κΑβραμόπουλο
         HELLENIC AIR COURIER 291261202-1 / 30.04.2013 προς κΚουράκη

Υ.Γ. Ήθοςαξιοπιστίασεβασμός...
   
Ανακοίνωση του Γραφείου Δημάρχου σχετικά με την Ελληνογερμανική Συνέλευση (DGV): http://protovoulia2013.blogspot.gr/2014/01/dgv.html

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη