31 Ιαν 2014

Θεσσαλονίκη: Εθνική Σημαία στο άγαλμα του “Ναυάρχου Βότση”

Γράφει ο Δημήτριος Ν. Τσαϊλάς


Όποιος κάνει βόλτα στην παραλία θα διαπιστώσει την υπερβολική φθορά που έχει υποστεί η Εθνική Σημαία που είναι επαρμένη, προφανώς εκ παραδρομής, στον αριστερό ιστό από τους τρείς που υφίστανται, στο κεντρικό σημείο της πόλης μας,
στο άγαλμα του “Ναυάρχου Βότση” πλησίον του πλέον αναγνωρίσιμου μνημείου της Θεσσαλονίκης, τον Λευκό Πύργο.

Σύμφωνα με το Αρ. 181 του Ποινικού Κώδικα «Όποιος, για να εκδηλώσει μίσος ή περιφρόνηση, αφαιρεί, καταστρέφει, παραμορφώνει ή ρυπαίνει την επίσημη σημαία του Κράτους ή έμβλημα της κυριαρχίας του, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο (2) ετών.» Δεν υπαινίσσομαι ότι πρέπει να τιμωρηθεί οποιοσδήποτε από το Δήμο της πόλης μας επειδή το Εθνικό μας Σύμβολο, η Ελληνική Σημαία, που προανέφερα λόγω της μάλλον ακούσιας αμέλειας των αρμοδίων δεν έχει αντικατασταθεί και παρουσιάζει εικόνα που μόνο θλίψη μπορεί να προκαλέσει. Απλά παραθέτω το παραπάνω άρθρο του Ποινικού Κώδικα για να επισημάνω τη σπουδαιότητα και την ευλάβεια που ο νομοθέτης επιβάλλει να επιδεικνύουμε στην Ελληνική Σημαία.

Πέραν των υπερβολικών φθορών έχει τοποθετηθεί και σε λάθος θέση. Σύμφωνα με το προεδρικό Διάταγμα, Ν 851/1978:Περί Εθνικής Σημαίας Άρθρο Αρ. 6, παράγραφος 8, αναφέρεται ότι: «Εν τη ημεδαπή και εις ας περιπτώσεις η Σημαία επαίρεται εις τον αυτόν χώρον ή κτίσμα μετά Σημαιών ετέρων Κρατών, αι Σημαίαι των ετέρων Κρατών δέον απαραιτήτως να είναι των αυτών διαστάσεων και να επαίρωνται επί ετέρων Ιστών ή Κοντών του αυτού ύψους και μήκους προς το της Εθνικής. Εν τη περιπτώσει ταύτη η Εθνική Σημαία τίθεται εις το δεξιόν των λοιπών Σημαιών.»

Ποιος θα φροντίσει για την αντικατάσταση της φθαρμένης Σημαίας και ορθής τοποθέτησής της στον ιστό που φέρει το σταυρό και εκ λάθους σήμερα είναι επαρμένη η σημαία του δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ η φθαρμένη Εθνική Σημαία βρίσκεται στον αριστερό ιστό; Μάλιστα στο ίδιο προεδρικό Διάταγμα που προανέφερα, στο άρθρο Αρ.8, που αφορά τις ποινικές κυρώσεις, αναγράφεται ότι: “Οι μη συμμορφούμενοι προς τας διατάξεις του παρόντος νόμου και των εις εκτέλεσιν αυτού εκδιδομένων προεδρικών Διαταγμάτων τιμωρούνται δια κρατήσεως μέχρι δύο (2) μηνών, ή προστίμου ή και δι` αμφοτέρων των ποινών τούτων, εφ` όσον κατ` άλλας διατάξεις δεν προβλέπεται βαρυτέρα ποινή.” Επιτέλους πρέπει και οι έχοντες την ευθύνη και είναι θεσμικοί παράγοντες, εν προκειμένω η Δημοτική Διοίκηση, και επιβάλλουν πρόστιμα σε παρανομίες των πολιτών να μάθουν να συμμορφώνονται με τις κείμενες νομοθεσίες.

Δημήτριος Ν. Τσαϊλάς
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την Δημοτική Παράταξη του Χρ. Μάτη
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη