31 Ιαν 2014

«Εκτός αν άλλως ορίζεται» και οι «αιώνιοι φοιτητές»

Με ρώτησε προ ημερών εξάδελφός τις επί πόσο διάστημα μπορεί ένας φοιτητής να δίνει μαθήματα που χρωστάει τώρα που με τον νόμο έχει καταργηθεί ο «αιώνιος φοιτητής». Ενδιαφερόταν για τη θυγατέρα του. Του απάντησα αυθορμήτως ότι ....
Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης


[Εκατοστή εικοστή πέμπτη ημέρα από την υποβολή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου της μήνυσης της ΧΑ για την τρύπα στα Ταμεία του ΠΑΣΟΚ (βλ. και http://taxalia.blogspot.gr/2013/05/blog-post_7741.html), εκατοστή δέκατη έβδομη από τη δημοσιοποίηση της φήμης ότι παρακολουθούνται τα τηλέφωνα των βουλευτών της αντιπολίτευσης και εξηκοστή έκτη από τη δημόσια καταγγελία της Λ. Κατσέλη αφ’ ενός ότι την «έφαγαν» οι τραπεζίτες, επειδή δεν τους εξυπηρετούσε ο «νόμος Κατσέλη», αφ’ ετέρου ότι αποτελεί έγκλημα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με χρήματα του Έλληνα φορολογουμένου. Κανένα παπαγαλάκι δεν με ενημέρωσε για το αν κινήθηκε κάποια διαδικασία διερεύνησης των καταγγελλομένων. Τί συνέβη; Δεν τηλεφωνούν πλέον οι παπαγάλοι στους Εισαγγελείς;].

Με ρώτησε προ ημερών εξάδελφός τις επί πόσο διάστημα μπορεί ένας φοιτητής να δίνει μαθήματα που χρωστάει τώρα που με τον νόμο έχει καταργηθεί ο «αιώνιος φοιτητής». Ενδιαφερόταν για τη θυγατέρα του. Του απάντησα αυθορμήτως ότι πρέπει να μπορεί επί δύο έτη το πολύ μετά τη λήξη της κανονικής περιόδου φοίτησης. Στη συνέχεια, όμως, είπα να ρίξω μια ματιά στον νόμο, επειδή ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος πως ό,τι διαδίδεται έχει κιόλας ψηφισθεί. Ανέτρεξα, λοιπόν, στον ισχύοντα περί ΑΕΙ νόμο 4009/2011, ο οποίος αποτέλεσε το πρελούδιο του συμφώνου συμβίωσης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Ήταν λίγο μετά την ευκαιρία που έχασε ο Σαμαράς να γίνει πρωθυπουργός και να εφαρμόσει αμέσως τα Ζάππεια. Ήταν τότε που ο Σαμαράς είπε «αν καταργήσετε το άσυλο, ψηφίζουμε τον νόμο». Καταργήθηκε, λοιπόν, το πανεπιστημιακό άσυλο, το οποίο εδώ που τα λέμε είχε καταντήσει «άσυλο ανιάτων εγκεφάλων», και ελήφθησαν μέτρα για να εξαφανισθεί το φαινόμενο των αιώνιων φοιτητών. Για να δούμε, όμως, τί λέει το άρθρο 33 του εν λόγω νόμου.

«Χρονική διάρθρωση σπουδών - Εξετάσεις
………..
11. α) Μετά το πέρας της περιόδου κανονικής φοίτησης, που ισούται με τον ελάχιστο αριθμό των αναγκαίων για την απονομή του τίτλου σπουδών εξαμήνων, σύμφωνα με το ενδεικτικό Πρόγραμμα σπουδών της σχολής, προσαυξημένο κατά τέσσερα εξάμηνα, οι φοιτητές μπορούν να εγγραφούν στα εξάμηνα, μόνον εφόσον πληρούν τους όρους συνέχισης της φοίτησης που καθορίζονται στον Οργανισμό κάθε ιδρύματος.
………….»

Συνεπώς, μπορεί ο Οργανισμός του Ιδρύματος να ορίζει προϋποθέσεις, υπό τις οποίες επιτρέπεται σε ένα φοιτητή να συνεχίσει να είναι φοιτητής και μετά την πάροδο τεσσάρων εξαμήνων από τη συμπλήρωση της περιόδου κανονικής φοίτησης. Άρα, δεν αποκλείεται να δούμε νέα γενιά αιώνιων φοιτητών.
Αλλά και το άρθρο 80 του ίδιου νόμου είναι ενδιαφέρον για τους ήδη αιώνιους φοιτητές:
«………………
9. α) Όσοι φοιτητές συμπληρώνουν στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2011-2012 φοίτηση διάρκειας ίσης ή μεγαλύτερης του διπλάσιου αριθμού εξαμήνων από όσα απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών προσαυξανόμενης κατά δύο εξάμηνα, θεωρείται ότι έχουν απωλέσει αυτοδικαίως τη φοιτητική ιδιότητα από τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους 2013-2014, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στον Οργανισμό του ιδρύματος.
β) Με την επιφύλαξη της προηγούμενης παραγράφου, όσοι φοιτητές έχουν συμπληρώσει στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2011-2012 φοίτηση διάρκειας ίσης ή μεγαλύτερης του αριθμού εξαμήνων που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου σύμφωνα με το ενδεικτικό Πρόγραμμα σπουδών προσαυξανόμενης κατά τέσσερα εξάμηνα, θεωρείται ότι έχουν απωλέσει αυτοδικαίως τη φοιτητική ιδιότητα από τη λήξη του ακαδημαϊκού έτους 2014-2015, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στον Οργανισμό του ιδρύματος.
γ) Όσοι φοιτητές έχουν συμπληρώσει στο τέλος του ακαδημαϊκού έτους 2011-2012 φοίτηση διάρκειας μικρότερης από αυτήν της προηγούμενης παραγράφου, θεωρείται ότι έχουν απωλέσει αυτοδικαίως τη φοιτητική ιδιότητα όταν συμπληρώσουν φοίτηση διάρκειας ίσης με το διπλάσιο αριθμό εξαμήνων από όσα απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στον Οργανισμό του ιδρύματος».
Ό,τι ορίζει, λοιπόν, ο Οργανισμός του οικείου ΑΕΙ. Δεδομένου δε ότι ο Οργανισμός δεν είναι στατικός, αλλά προσαρμόζεται στις …. κοινωνικές ανάγκες, ο μοντέρνος ν. 4009/2011 της κ. Άννας μας δεν κατάργησε το φαινόμενο των αιώνιων φοιτητών. Αν το βλαστάρι κάποιου πολιτικού ή κάποιου μεγαλόσχημου ή κάποια «δικά μας παιδιά» τέλος πάντων αντιμετωπίζουν κάποιο προβληματάκι με τις σπουδές τους, είναι δυνατόν να τα κακοκαρδίσουμε;

Σωτήριος Καλαμίτσης
Φίλος του γιατρού Γωγούση
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη