4 Ιαν 2014

Γιατί δεν διαγράφονται τα μη εισπράξιμα προς το Δημόσιο χρέη; No 2

Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης
(Για το άρθρο "Γιατί δεν διαγράφονται τα μη εισπράξιμα προς το Δημόσιο χρέη; No 1" κλικ εδώ)
[Ενενηκοστή ένατη ημέρα από την υποβολή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου της μήνυσης της ΧΑ για την τρύπα στα Ταμεία του ΠΑΣΟΚ (βλ. και http://taxalia.blogspot.gr/2013/05/blog-post_7741.html ), ενενηκοστή πρώτη από τη δημοσιοποίηση της φήμης ότι παρακολουθούνται τα τηλέφωνα των βουλευτών της αντιπολίτευσης και τεσσαρακοστή από τη δημόσια καταγγελία της Λ. Κατσέλη αφ’ ενός ότι την «έφαγαν» οι τραπεζίτες, επειδή δεν τους εξυπηρετούσε ο «νόμος Κατσέλη», αφ’ ετέρου ότι αποτελεί έγκλημα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με χρήματα του Έλληνα φορολογουμένου. Κανένα παπαγαλάκι δεν με ενημέρωσε για το αν κινήθηκε κάποια διαδικασία διερεύνησης των καταγγελλομένων. Τί συνέβη; Δεν τηλεφωνούν πλέον οι παπαγάλοι στους Εισαγγελείς;].
            Εξ αφορμής του χθεσινού αρθριδίου ασχολήθηκα λιγάκι με τον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων [«προβληματικές επιχειρήσεις»] εξ ου και έπεσα πάνω στον νόμο 2741/1999, με τον οποίον λύθηκε και τέθηκε σε εκκαθάριση ο αμαρτωλός αυτός οργανισμός. Θαύμασα ιδιαιτέρως το άρθρο 19 αυτού και είπα να το μοιραστώ μαζί σας.

«Αρθρο 19 -   Φορολογικά θέματα  
      "1. Οι κατά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού κάθε είδους απαιτήσεις του Δημοσίου και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου κατά του Ο.Α.Ε., οι οποίες έχουν βεβαιωθεί, καθώς και τα πάσης φύσεως πρόστιμα και       προσαυξήσεις αποσβέννυνται και στην συνέχεια διαγράφονται, χωρίς να δημιουργείται φορολογητέο εισόδημα.   Η διαγραφή τους πραγματοποιείται αυτεπάγγελτα, ή έπειτα από αίτηση του Ο.Α.Ε.

Απορία: αφού με τον νόμο αυτό μπορούσαν να διαγραφούν όλα τα χρέη του ΟΑΕ προς το Δημόσιο, γιατί εξακολουθούν μετά από 14 χρόνια να μην έχουν διαγραφεί;

  2. Εντός ενός (1) μηνός από την καταχώριση στο μητρώο ανωνύμων
εταιρειών του πέρατος της εκκαθάρισης όλων των εταιρειών του άρθρου 17 παρ. 1 του παρόντος, διαγράφονται οριστικό βεβαιωμένα χρέη τους προς το Δημόσιο και τα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου από φόρους, δασμούς, τέλη και εισφορές πάσης φύσεως, καθώς και προσαυξήσεις και πρόστιμα, τα οποία δεν ικανοποιήθηκαν κατά τη διαδικασία της εκκαθάρισης, ελλείψει ενεργητικού.

Απορία: η ίδια ως άνω.

  3. Δεν απαιτείται η διενέργεια τακτικού φορολογικού ελέγχου του Ο.Α.Ε., όπως και όλων των εταιρειών του άρθρου 17 παρ. 1 του παρόντος για την περάτωση της εκκαθαρίσεώς τους. Η αρμόδια Δ.Ο.Υ. υποχρεούται να θεωρήσει τα βιβλία τους για το κλείσιμο και να προβεί στην ακύρωσή τους.

Επεξήγηση: τα σβήνουμε όλα ως μάγκες που είμαστε για να μην υπάρχουν ίχνη του εγκλήματος.

  4. Το δικαίωμα του Δημοσίου και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου για την επιβολή και είσπραξη μη βεβαιωμένων φόρων, δασμών, τελών, εισφορών και δικαιωμάτων πάσης φύσεως, περιλαμβανομένων προσαυξήσεων και προστίμων κατά του Ο.Α.Ε. και των εταιρειών του άρθρου 17 παρ.1 του παρόντος νόμου, παραγράφεται.

Επεξήγηση: συνεπής η διάταξη προς την αμέσως προηγούμενη. 

  5. Εφόσον δεν έχει εκδοθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος αμετάκλητη δικαστική απόφαση, παραγράφονται και η ποινική δίωξη παύει οριστικό ποινικό αδικήματα των οποίων η αντικειμενική υπόσταση συνίσταται στη μη πληρωμή χρεών προς το Δημόσιο και τα νομικό πρόσωπα δημοσίου δικαίου από φόρους, δασμούς, τέλη και εισφορές κάθε φύσης, καθώς και προσαυξήσεων και προστίμων, που διαγράφονται ή παραγράφονται κατά το παρόν άρθρο, ή στη μη υποβολή δηλώσεων, περιλαμβανομένων και των αδικημάτων που προβλέπονται και τιμωρούνται από το ν.1882/1990 (ΦΕΚ 43 Α`) άρθρο 25 παράγραφοι 1, 2, 3 και 6, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 23 παρ. 1 του ν. 2523/ 1997 (ΦΕΚ 179 Α`).
  Οι διατάξεις του άρθρου 115 του ν. 2238/1994, όπως ισχύουν, όπως
επίσης και οποιεσδήποτε άλλες διατάξεις νόμων, που προβλέπουν ατομική και αλληλέγγυο ευθύνη φυσικών προσώπων με νομικό πρόσωπα ή προσωπική κράτηση ή άλλα μέτρα διοικητικού καταναγκασμού ή ποινική ευθύνη για τη μη καταβολή φόρων, τελών, εισφορών, δασμών προς το Δημόσιο ή Ν.Π.Δ.Δ. συμπεριλαμβανομένων των οργανισμών κύριας και επικουρικής ασφάλισης, δεν έχουν εφαρμογή επί προσώπων που διορίσθηκαν ή εκλέχθηκαν στη διοίκηση υπό εκκαθάριση εταιρειών των νόμων 1386/1983, 1892/1990 και 2000/1991 ή ανωνύμων εταιρειών, θυγατρικών του Ο.Α.Ε., ως εκπρόσωποι του και με πρόταση αυτού. Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής εφαρμόζονται και επί προσώπων που διορίστηκαν ή εκλέχθηκαν με οποιονδήποτε τρόπο στη διοίκηση των προβληματικών επιχειρήσεων που είχαν ήδη υπαχθεί στις διατάξεις του Ν.1386/1983(ΦΕΚ 107 Α).

Επεξήγηση: εις το απυρόβλητον το σύνολο των λαμογίων που διαχειρίσθηκαν το πανηγυράκι που αποκαλείται «προβληματικές».

  6. Η ανάληψη από το Δημόσιο των κάθε φύσης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς το I.Κ.Α. και τους λοιπούς ασφαλιστικούς οργανισμούς των επιχειρήσεων που έχουν υπαχθεί στο καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης του άρθρου 46Α του ν. 1892/1990, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, παρατείνεται από τότε που έληξε μέχρι 31.12.2000, έχουν δε ανάλογη εφαρμογή και οι υπόλοιπες διατάξεις του άρθρου 74 του ν. 2127/1993 (ΦΕΚ 48 Α`) και της παρ. 18 του άρθρου 14 του ν. 2000/1991 (ΦΕΚ 206 Α`), όπως αυτή προστέθηκε με την παρ. 5 του άρθρου 53 του ν. 2224/1994 (ΦΕΚ 112 Α`)».

Ανάλυση: και για να μην έχουμε την παραμικρή αμφιβολία, το Δημόσιο, ως εξυγιαντής, δηλαδή όλοι εμείς, παίρνουμε στην πλάτη όλα τα χρέη του ΟΑΕ και όλων των προβληματικών προς ΙΚΑ και λοιπούς ασφαλιστικούς οργανισμούς. ΠΑΣΟΚΑΡΑ ΟΛΕ!!

Επειδή όλα τα λαμόγια μιλούν εν καιρώ Μνημονίου για «κοστολόγηση» διαφόρων πράξεων, μπορεί κάποιο από αυτά να μου κοστολογήσει όλο αυτό το πανηγύρι που στήθηκε με τον ΟΑΕ; Και να μου πει πόσα από τα δανεικά που πληρώνουμε σήμερα με αίμα χρησιμοποιήθηκαν για τις τρύπες που δημιούργησαν οι προβληματικές επιχειρήσεις και οι προβληματικοί πολιτικοί που έστησαν την κομπίνα που λέγεται «ΟΑΕ»;
Εσύ Κάρολε που χαρακτήρισες αποκρουστική την αθωωτική απόφαση για τους 42 του Χρηματιστηρίου, τί λες;
Και η ΝΔ τι έκανε; Όσο κυβερνούσε [1990-1993] διόριζε δικά της παιδιά ως εκκαθαριστές στις διάφορες προβληματικές, αφού βρήκε το μαγαζί στημένο από το ΠΑΣΟΚ και τις άλλες δημοκρατικές δυνάμεις.   

Σωτήριος Καλαμίτσης
Φίλος του γιατρού Γωγούση
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη