1 Φεβ 2014

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Σταύρου Κωνσταντινίδη (προδημοσίευση)


Μόνο στο taxalia
"χρήσιμο εργαλείο για το επικοινωνιακό πρόγραμμα που μπορεί να εκπονήσει κάθε υποψήφιος Δήμαρχος, με τρόπο απλό, λειτουργικό και φθηνό"
Σας παρουσιάζουμε υλικό για το νέο βιβλίο του πολιτικού μηχανικού - συγκοινωνιολόγου Σταύρου Κωνσταντινίδη, που θα κυκλοφορήσει  επίσημα τη... Δευτέρα. Στη παρούσα συγκυρία της προεκλογικής περιόδου για τις Δημοτικές εκλογές αποτελει ένα χρήσιμο εργαλείο για το επικοινωνιακό πρόγραμμα που μπορεί να εκπονήσει κάθε υποψήφιος Δήμαρχος, με τρόπο απλό, λειτουργικό και φθηνό. 
Αναλογο εύχρηστο εγχειριδιο σχεδιασμου δεν υπαρχει στην Ελλάδα.
Η επίσημη παρουσιαση στη Θεσσαλονικη θα γίνει στις 6 Μαρτίου. Ήδη υπάρχει ενδιαφέρον για παρουσιάσεις σε πολεις και Δήμους της χώρας απο Συλλόγους, Κινήσεις Πολιτών και δημοτικές παρατάξεις.

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Σταύρου Κωνσταντινίδη
«Έξυπνοι δρόμοι για μια ανθρώπινη πόλη»

Φτηνές έως ανέξοδες, πλην όμως πρακτικές, εφαρμόσιμες και σωτήριες λύσεις για ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της καθημερινότητας στα ελληνικά αστικά κέντρα, το κυκλοφοριακό, καταθέτει ο πολιτικός μηχανικός - συγκοινωνιολόγος, Σταύρος Κωνσταντινίδης, στο νέο βιβλίο του: «Έξυπνοι δρόμοι για μια ανθρώπινη πόλη».
Το «εγχειρίδιο καλών πρακτικών για τις ελληνικές πόλεις», όπως το χαρακτηρίζει ο συγγραφέας, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ATHENS VOICE Books και είναι το δεύτερο βιβλίο του.
Λιτό, περιεκτικό και περιγραφικό, το βιβλίο περιλαμβάνει 29 εικονογραφημένες προτάσεις – λύσεις σε ζητήματα που αφορούν στο βιώσιμο σχεδιασμό των πόλεων. Ο Σταύρος Κωνσταντινίδης, συμπεριέλαβε στην έκδοσή του μικρά καθημερινά προβλήματα που βιώνουμε όλοι και επιχειρεί να δώσει απαντήσεις, καταδεικνύοντας τελικά ότι αρκεί η διάθεση, η ιδέα, η βούληση για να «ανασάνουν» οι ελληνικές πόλεις και να πάψουν οι πολίτες να κατηγορούν όσους ασκούν διοίκηση ότι τους κάνουν το βίο αβίωτο.
Οι χαμηλού κόστους προτάσεις στις περισσότερες περιπτώσεις δεν απαιτούν απαγορευτικούς προϋπολογισμούς, ενώ μπορούν να υλοποιηθούν από τις τεχνικές υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Γι’ αυτό το λόγο, ο κ. Κωνσταντινίδης θα διανείμει το εγχειρίδιο σε δημοτικές αρχές, προκειμένου να ενημερώσει για τις δυνατότητες που έχουν να κάνουν σωτήριες σημειακές ή ευρύτερες παρεμβάσεις.
Τα θέματα με τα οποία ασχολείται ο συγκοινωνιολόγος κινούνται σε πέντε κεντρικούς άξονες:
-Πεζοί, πεζοδρόμια, άτομα με αναπηρίες.
-Ποδήλατα, ποδηλατόδρομοι.
-Διαβάσεις, σηματοδότες.
-Οδική ασφάλεια σχολείων.
-Πληροφοριακή σήμανση.

Την έκδοση προλογίζει ο γνωστός βουλευτής και συγγραφέας, Πέτρος Τατσόπουλος. Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι, «ο Σταύρος Κωνσταντινίδης, όπως κάθε ειδήμων που σέβεται τον εαυτό του, γνωρίζει ότι οι καλύτερες λύσεις, οι λειτουργικότερες, είναι συνήθως και οι απλούστερες, με κόστος ασήμαντο, αν όχι μηδενικό. ορισμένες από τις παρεμβάσεις που προτείνει είναι τόσο σκανδαλωδώς απλές και φθηνές, ώστε ν’ αναρωτιόμαστε δικαίως αν δεν τις εφαρμόσαμε τόσα χρόνια, επειδή πραγματικά δεν τις βλέπαμε μπροστά μας ή επειδή επιλέγαμε να μην τις δούμε».
Το βιβλίο διακρίνεται για την αισθητική επιμέλειά του και κάθε θέμα σκιαγραφείται μέσα από το οικείο μοτίβο της «πριν» και «μετά» παρουσίασης. Έτσι γίνεται άμεσα αντιληπτή η βελτίωση που επιφέρει σημειακά η προτεινόμενη λύση. Συνοδεύεται από εικονογράφηση και μικρά, επεξηγηματικά κείμενα.
Όπως αναφέρει κι ο συγγραφέας στον πρόλογο του βιβλίου, «το μικρό αυτό βιβλιαράκι έχει τη σεμνή φιλοδοξία να καταστεί ένα χρήσιμο εγχειρίδιο καλών πρακτικών για το βιώσιμο σχεδιασμό και διαχείριση των δρόμων και του δημόσιου χώρου των ελληνικών πόλεων. Με άλλα λόγια στα χέρια ενός Δημάρχου και των συνεργατών του, να αποτελέσει έναν εικονογραφημένο οδηγό για τη συγκρότηση ενός προγράμματος τεχνικών και συγκοινωνιακών έργων».
Τα 29 θέματα που επιλέχθηκαν διέπονται από τα εξής κοινά κριτήρια:
1. Εμφανίζονται ως προβλήματα με υψηλό βαθμό επαναληψιμότητας σε κάθε ελληνική πόλη. Συνεπώς, οι λύσεις τους έχουν ένα ευρύτατο πεδίο εφαρμογής και καθοριστική αθροιστική επιρροή στη συνολική εικόνα μιας πολης.
2. Οι προτάσεις είναι απλές, δοκιμασμένες και κυρίως φτηνές.
3. Αναδεικνύουν και επικεντρώνονται στην ανθρώπινη διάσταση, εσωτερικεύοντας κατά συνέπεια τις σύγχρονες τάσεις του βιώσιμου και αειφόρου αστικού σχεδιασμού.


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη