Ν’ αφήσουμε πίσω μας το χθες και να κοιτάξουμε κατάματα το αύριο». Σ’ αυτή την ατάκα θα μπορούσε κανείς να συνοψίσει τα προγράμματα των συνδυασμών που διεκδικούν την ηγεσία των δικηγορικών συλλόγων. Το χθες το γνωρίζουμε. Για το αύριο κάποια συγκεκριμένη ιδέα;
Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης
[Εκατοστή τεσσαρακοστή τέταρτη ημέρα από την υποβολή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου της μήνυσης της ΧΑ για την τρύπα στα Ταμεία του ΠΑΣΟΚ (βλ. και http://taxalia.blogspot.gr/2013/05/blog-post_7741.html), εκατοστή τριακοστή έκτη από τη δημοσιοποίηση της φήμης ότι παρακολουθούνται τα τηλέφωνα των βουλευτών της αντιπολίτευσης και ογδοηκοστή πέμπτη από τη δημόσια καταγγελία της Λ. Κατσέλη αφ’ ενός ότι την «έφαγαν» οι τραπεζίτες, επειδή δεν τους εξυπηρετούσε ο «νόμος Κατσέλη», αφ’ ετέρου ότι αποτελεί έγκλημα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με χρήματα του Έλληνα φορολογουμένου. Κανένα παπαγαλάκι δεν με ενημέρωσε για το αν κινήθηκε κάποια διαδικασία διερεύνησης των καταγγελλομένων. Τί συνέβη; Δεν τηλεφωνούν πλέον οι παπαγάλοι στους Εισαγγελείς;].
«Ν’ αφήσουμε πίσω μας το χθες και να κοιτάξουμε κατάματα το αύριο». Σ’ αυτή την ατάκα θα μπορούσε κανείς να συνοψίσει τα προγράμματα των συνδυασμών που διεκδικούν την ηγεσία των δικηγορικών συλλόγων. Το χθες το γνωρίζουμε. Για το αύριο κάποια συγκεκριμένη ιδέα;
Οι υποψήφιοι Πρόεδροι ολοφύρονται για την υπερπληθώρα δικηγόρων, για την ανέχεια της πλειονότητος αυτών, ιδίως στη μνημονιακή εποχή κ.λπ. κ.λπ. κ.λπ. και υπόσχονται να λύσουν τα προβλήματα. Οι περισσότεροι από αυτούς τα ίδια είχαν υποσχεθεί και στις προηγούμενες και στις προ-προηγούμενες εκλογές.
Πάμε, λοιπόν, την Κυριακή να ορίσουμε τους εκλεκτούς μας. Αυτούς που είναι ακομμάτιστοι, αλλά έχουν γνωστοποιήσει παλαιόθεν την προσκόλλησή τους σε κάποιο κόμμα και περιστοιχίζονται από στελέχη ή μέλη κομμάτων. Κι’ εμείς θα ρίξουμε την ψήφο μας ανάλογα με τις κομματικές προτιμήσεις μας.
Αλήθεια, τί θα ήθελα ν’ ακούσω από έναν υποψήφιο Πρόεδρο που ενδιαφέρεται πραγματικά για τους συναδέλφους του; Κάτι σαν αυτά:
- Περιορισμός των εισαγομένων στις Νομικές Σχολές, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των δικηγόρων. Στην Αθήνα υπάρχουν 21.000 δικηγόροι, εκ των οποίων δικηγορούν πραγματικά οι μισοί.
- Εκκαθάριση του μητρώου από όσους δεν ασκούν το επάγγελμα, αλλά απλώς φέρουν τον τίτλο του δικηγόρου ή διατηρούν παρανόμως τη δικηγορική ιδιότητα, ενώ είναι δημόσιοι ή ιδιωτικοί υπάλληλοι, πληρώνουν τις εισφορές στα Ταμεία και θα πάρουν κάποτε σύνταξη όπως όλοι οι άλλοι που βγάζουν τα μάτια τους στο διάβασμα και ξεποδαριάζονται καθημερινώς.
- Απαγόρευση στους απολυόμενους ή συνταξιοδοτούμενους δικαστές, εισαγγελείς, αστυνομικούς κ.λπ. να δικηγορούν.
- Διαχωρισμός των Δικηγορικών Συλλόγων στους έχοντες μέλη απασχολούμενους με πάγια αντιμισθία και στους έχοντες μέλη «μαχόμενους» ή ασκούντες «ελεύθερη δικηγορία». Δεν είναι δυνατόν π.χ. να αποφασίζει ο Σύλλογος αποχή από τα καθήκοντα και οι επί παγία αντιμισθία να εργάζονται στα γραφεία που τους παρέχει ο εντολέας τους χωρίς να περικόπτεται ο μισθός τους, ενώ οι μαχόμενοι να μην εισπράττουν αμοιβές, επειδή αναβάλλονται οι υποθέσεις των πελατών τους λόγω της αποχής.
- Απαγόρευση στους επί παγία αντιμισθία δικηγόρους να ασκούν ελεύθερη δικηγορία.
- Απαίτηση να σέβονται πραγματικά οι δικαστές τους δικηγόρους, αφού ο Σύλλογος θα έχει φροντίσει, ώστε οι δικηγόροι να είναι ευπρεπώς ενδεδυμένοι, κοσμίως συμπεριφερόμενοι και σωστά προετοιμασμένοι για τη δουλειά τους, αντί να αυτογελοιοποιούνται ενώπιον των δικαστών.
- Διανομή στους νέους δικηγόρους [μέχρι 8 έτη δικηγορίας] του 50% του ποσού του διανεμητικού λογαριασμού, όπου συγκεντρώνεται μέρος της αμοιβής των δικηγόρων από μεταβιβάσεις ακινήτων, στους δικηγόρους 9-15 ετών δικηγορίας του 30%, στους δικηγόρους 15-25 ετών δικηγορίας του 15%, στους δικηγόρους 25-30 ετών δικηγορίας του υπόλοιπου 5%.
- Κατά την ψηφοφορία στις εκλογές να μην κατανεμόμαστε στις κάλπες με βάση τον αριθμό μητρώου κατ’ αύξοντα αριθμό, αλλά κατ’ αλφαβητική σειρά.
Με τέτοιες μεταρρυθμίσεις, θα αναβαθμισθεί το επάγγελμα και θα αποκτήσει αίγλη ο ρόλος του δικηγόρου. Διαφορετικά θα συνεχίσουμε να είμαστε το κλωτσοσκούφι κάθε επιχειρηματία, τρόπος του λέγειν, και «μεγαλοδικηγόρου».
Σωτήριος Καλαμίτσης
Φίλος του γιατρού Γωγούση