19 Φεβ 2014

Καρφώθηκε ο Σαξώνης;

Ο θυμόσοφος λαός λέει σχετικά με την λανθάνουσα γλώσσα, πως λέει την αλήθεια. Έτσι σήμερα, στην 12η ημέρα της εκδίκασης της έφεσης των Βασίλη Παπαγεωργόπουλου και Μιχάλη Λεμούσια σχετικά με την υπεξαίρεση στο Δήμο Θεσσαλονίκης έπεσε σε μια γλωσσική παγίδα.



"Έκανα ό,τι έκανα"
Όταν η αντιπρόεδρος του Δικαστηρίου ρώτησε τον Παναγιώτη Σαξώνη γιατί ζήτησε το 2007 να φύγει από τη θέση του διαχεριστή εκείνος απάντησε "Κουράστηκα και με πείραξε κάποια στιγμή αυτό. Έκανα ό,τι έκανα, κάναμε ό,τι κάναμε, όπως θέλετε να το πείτε". Ο πρόεδρος του δικαστηρίου διέκοψε στο σημείο αυτό τον Παναγιώτη Σαξώνη και ζήτησε να γραφεί στα πρακτικά η φράση "Έκανα ό,τι έκανα" αφού αποτελεί ουσιαστικά πρώτη παραδοχή του Σαξώνη ότι δρούσε μόνος. 

Το έγγραφο "φωτιά"
Ο Αλέξης Κούγιας έκανε σήμερα ιδιαίτερη μνεία σε έγγραφο που χρησιμοποιήθηκε στην υπεξαίρεση και είχε ημερομηνία 1996. Το έγγραφο αυτό συμπεριλαμβάνονταν στα συνημμένα τις δίκης σε δυο διαφορετικές χρονιές. Το 1996 εμφανιζόταν ως επικυρωμένο αντίγραφο, την επικύρωση του οποίου είχε κάνει ο ίδιος ο Παναγιώτης Σαξώνης. Το ίδιο έγγραφο, με ίδιο κωδικό αλλά πλαστογραφημένο ως προς την ημερομηνία και τα ποσά εμφανίζεται ως πρωτότυπο το 1998, γεγονός που αποδεικνύει σύμφωνα με τον Αλέξη Κούγια πως η υπεξαίρεση ξεκινούσε πριν από την ανάληψη καθηκόντων του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου και του Μιχάλη Λεμούσια. Την ίδια περίοδο μάλιστα ο Παναγιώτης Σαξώνης είχε κάνει ανακαίνιση σε κατάστημα ιδιοκτησίας του.

"Καταγγέλλουμε το Δήμο Θεσσαλονίκης, τους νομικούς του εκπροσώπους και τον Γιάννη Μπουτάρη"
Με αφορμή το γεγονός αυτό ο Αλέξης Κούγιας κατήγγειλε τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τους νομικούς του εκπροσώπους, την Αναστασία Τσεμπερά και τον Γιάννη Μπουτάρη γιατί ενώ γνώριζαν πως από το 1996 είχαν υπεξαιρεθεί τουλάχιστον 58.000.000 δρχ, απέκρυψαν το γεγονός από το δικαστήριο ενώ ανέφερε πως παραπλάνησαν το δικαστήριο πως ό,τι έγινε, έγινε μετά το 1999. χαρακτηριστικά ανέφερε πως το πόρισμα Τσεμπερά ανέφερε πως από την εποχή του Χρηματιστηρίου ο Σαξώνης και η γυναίκα του δαπανούσαν τεράστια ποσά. "Απέκρυψαν από το δικαστήριο ότι υπήρχε το πλαστό έγγραφο από το 1996 και απέκρυψαν ότι υπήρχαν επικυρωμένα αντίγραφα από τον Σαξώνη και είπαν ότι αυτά δημιουργήθηκαν εκ των υστέρων από τους ενδιαφερόμενους κατηγορούμενους" είπε στην αγόρευσή του. Κατόπιν ζήτησε, σύμφωνα με το άρθρο 38, να διαβιβαστούν τα έγγραφα αυτά προς τον αρμόδιο εισαγγελέα και να διερευνηθεί ποιος το έκανε αυτό ενώ ζήτησε να διενεργηθεί από ορκωτό λογιστή που θα ορίσει το δικαστήριο έρευνα αφού ο Σαξώνης ισχυρίζεται πως η υπεξαίρεση αγγίζει τα 30 εκατομμύρια ευρώ ενώ στο δικαστήριο γίνεται λόγος για 17. 

"Υπάρχει θετική εικόνα για τον Δήμαρχο"
Από την εξέταση της Αγοραστής Μοσχόγλου προέκυψε πως η ίδια ουδέποτε αντιλήφθηκε εμπλοκή Λεμούσια στην επιλογή των στελεχών που ασκούσαν έλεγχο στην ταμειακή υπηρεσία, αντιθέτως όπως και ο Σαξώνης, οι περισσότεροι από αυτούς εργάζονταν πολλά χρόνια πριν μαζί στο Δήμο στις ίδιες θέσεις. 
Μάλιστα ο Αλέξης Κούγιας τόνισε πως ο ίδιος και ο Μιχάλης Λεμούσιας υποπτεύονται όλους τους εργαζόμενους και δεν θα διστάσουν να στραφούν εναντίον οιουδήποτε υπαλλήλου ως πολιτική αγωγή αν προκύψει θέμα. 
Η Αγοραστή Μοσχόγλου επίσης είπε κατά την εξέτασή της πως ο πρώην Δήμαρχος, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος,  ουδέποτε ενεπλάκη στον έλεγχο των οικονομικών της Ταμιακής υπηρεσίας ενώ παρείχε πάντοτε όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις (υπαλλήλους, χώρο) για τη διενέργειά του. Τέλος δεν παρέλειψε να πει πως ούτε κατά την θητεία του αλλά ούτε και τώρα δεν έδωσε το δικαίωμα σε κανέναν υπάλληλο του Δήμου να πει πως διευκόλυνε ή έκανε τα στραβά μάτια σε παρανομίες.  

ΚΝ


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη