2 Φεβ 2014

Πού να τρέχουν τώρα στην Ελβετία – (Στοιχεία σοκ των ελληνικών καταθέσεων)

Της Μ. Καραπαναγιωτίδου
Ο καθηγητής οικονομολόγος Γκάμπριελ Ζούκμαν συγγραφέας που προκάλεσε αίσθηση διεθνώς με το βιβλίο του «Ο κρυμμένος πλούτος των εθνών» κάνει συγκεκριμένες εκτιμήσεις για τα κρυμμένα ελληνικά κεφάλαια στην Ελβετία.


Τα στοιχεία τα αντλεί από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (BNS) – με αναλυτικό τρόπο στο βιβλίο του – και προσδιορίζει για την Ελλάδα το ποσό των 60 δις ευρώ.

Οι Αμερικανικές αρχές φορολόγησαν με 50% τους πολίτες τους που είχαν κρυφές καταθέσεις στην Ελβετία κι αυτό σημαίνει πως κι αν η Ελλάδα έκανε το ίδιο με τις ΗΠΑ θα μπορούσαμε να εξοικονομήσουμε 30 δις. (Εννοείται αν είχαμε τις ικανότητες και τα κότσια για κάτι τέτοιο).

Και μη βιαστείτε να μου προσδώσετε την ιδιότητα της αυτόκλητου συμβούλου του γενικού γραμματέα εσόδων Χάρη Θεοχάρη (αν και πολύ θα το ήθελα) που κυνηγά με μανία τους… μικροεπαγγελματίες με εξοντωτικά πρόστιμα και συλλήψεις.

Θα περιοριστώ να αναδείξω ότι στη χώρα που πανηγυρίζουμε για το ένα δις πλεόνασμα κι ενώ το υπουργείο εξαγγέλλει αυταρχικά πρόστιμα 45 χιλιάδων ευρώ για παράβαση 56 μόλις ευρώ (!!!) -και χρειάζεται η παρέμβαση του πρωθυπουργού για να μην εφαρμοστούν (μετά τις διαμαρτυρίες των φορέων) – υπάρχει ανεκμετάλλευτη μία προοπτική που θα μας έβγαζε από το τέλμα.

Να σημειώσω ότι αυτά τα 60 δις στην Ελβετία είναι ξεχωριστά κεφάλαια από τα 54 που προσδιορίστηκαν από τους 50.000 που τα έδιωξαν με εμβάσματα. (Γιατί το σύνολο των χρημάτων που έχουν φυγαδεύσει οι Έλληνες -είτε αποταμιευτές είτε φοροφυγάδες- στην Ελβετία και φορολογικούς παραδείσους πλησιάζουν το ποσό του …ΑΕΠ ή ένα μεγάλο ποσοστό του χρέους μας ενώ θα αρκούσε κλάσμα αυτών να επενδυθούν στην πραγματική οικονομία για να βγούμε από την κρίση)

Υπάρχουν δύο λύσεις για να επαναπατριστούν αυτά τα κεφάλαια .....

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη