9 Φεβ 2014

"Στοπ" στους μετανάστες είπαν οι Ελβετοί

Oι Ελβετοί δεν θέλουν άλλους μετανάστες, ούτε καν από γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες. Η Δημοκρατία της Ελβετίας έθεσε το ζήτημα σε δημοψήφισμα (αδιανόητο για τις άλλες χώρες) και...

Με ποσοστό της τάξης του 50,4% οι Ελβετοί ψήφισαν «ναι» στο τέλος της μαζικής εισροής μεταναστών από τα κράτη μέλη της ΕΕ στη χώρα τους

Δυσκόλεψε τους Ελβετούς το κρίσιμο δημοψήφισμα, στο οποίο καλούνταν να ψηφίσουν για το τέλος της μαζικής εισροής μεταναστών στη χώρα.

Λίγη ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες και καταμετρηθούν οι ψήφοι, όλα έδειχναν ότι θα κριθούν στο νήμα, καθώς οι μισοί Ελβετοί ήταν υπέρ του «ναι» και οι υπόλοιποι μισοί ήταν υπέρ του «όχι».

Πάντως, κατά το 50,4% επικράτησε το «ναι», οι οποίοι ζητούν το τέλος της μαζικής μετανάστευσης.

Όπως ανέφερε ο Κλοντ Λονγκσάμπ του ινστιτούτου GfS «σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις μας, το 50,4% των ψηφοφόρων είπε ναι», συμπληρώνοντας ότι το περιθώριο σφάλματος είναι συν/πλην 0,7%.

Την ίδια ώρα, ενώ τα γαλλόφωνα καντόνια της δυτικής Ελβετίας τάχθηκαν εναντίον της πρότασης να επιβληθούν ποσοστώσεις στους μετανάστες από τα κράτη μέλη της ΕΕ, το γερμανόφωνο τμήμα της χώρας στα ανατολικά τάχθηκε μαζικά υπέρ της και το αποτέλεσμα αυτό ενδέχεται να έχει σοβαρές επιπλοκές στις σχέσεις της χώρας με τις Βρυξέλλες.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με μετρήσεις το ποσοστό των υπηκόων ξένων χωρών που εργάζονται στην Ελβετία έχει φτάσει το 23% του συνολικού πληθυσμού, εκ των οποίων οι 300.000 να προέρχονται από την Ιταλία και οι 290.00 από τη Γερμανία.

Με το «ναι» στο δημοψήφισμα οι Ελβετοί ζητούν να επιστρέψει το παλιό σύστημα εισόδου μεταναστών στη χώρα με βάση τις ποσοστώσεις.

«Πιστεύω ότι το δημοψήφισμα είναι πολύ σημαντικό για δύο λόγους. Ένας λόγος είναι ότι η ελβετική οικονομία έχει ανάγκη από όλους αυτούς τους ανθρώπους που έρχονται από το εξωτερικό. Ο δεύτερος είναι θα σταλεί αρνητικό μήνυμα στην Ευρώπη και θα θέσει σε κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις μας», δήλωσε ένας ψηφοφόρος που τάχθηκε κατά του δημοψηφίσματος.

Από την άλλη, ένας δεύτερος που ήταν υπέρ, υποστήριξε ότι με αυτό τον τρόπο «θα σταλεί ένα μήνυμα στην κυβέρνηση ώστε να πάρει τα κατάλληλα μέτρα και να αναλάβει δράση ώστε να σταματήσουν οι εργαζόμενοι να υποφέρουν από την παρούσα κατάσταση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελβετία υποδέχεται ετησίως 80.000 ξένους εργαζόμενους, γεγονός που έχει προκαλέσει την οργή του λαϊκίστικου δεξιού κόμματος SVP/UDC, του μεγαλύτερου στο ελβετικό κοινοβούλιο.

Μετά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, σε ανάρτησή του που πραγματοποίησε στο Twitter ανέφερε: «Οι διεθνείς συνθήκες πρέπει να τηρούνται. Η Ελβετία απολαμβάνει τα πλεονεκτήματα της διεθνούς αγοράς, της ελεύθερης κυκλοφορίας. Είναι απαραίτητες οι ψύχραιμες και λογικές αντιδράσεις».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη