19 Φεβ 2014

Το μετέωρο άλμα της Δικαιοσύνης

Τελευταίως η Δικαιοσύνη υψιπετεί. Βάζει το μαχαίρι βαθειά στα σπλάχνα της διαπλοκής, αν και παρατηρούνται μερικά φαινόμενα που προκαλούν αμφιβολίες ως προς το κατά πόσον είναι εντελώς ελεύθερη να λειτουργήσει ανεξάρτητα, ως οφείλει 
Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

[Εκατοστή τεσσαρακοστή τρίτη ημέρα από την υποβολή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου της μήνυσης της ΧΑ για την τρύπα στα Ταμεία του ΠΑΣΟΚ (βλ. και http://taxalia.blogspot.gr/2013/05/blog-post_7741.html), εκατοστή τριακοστή πέμπτη από τη δημοσιοποίηση της φήμης ότι παρακολουθούνται τα τηλέφωνα των βουλευτών της αντιπολίτευσης και ογδοηκοστή τέταρτη από τη δημόσια καταγγελία της Λ. Κατσέλη αφ’ ενός ότι την «έφαγαν» οι τραπεζίτες, επειδή δεν τους εξυπηρετούσε ο «νόμος Κατσέλη», αφ’ ετέρου ότι αποτελεί έγκλημα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με χρήματα του Έλληνα φορολογουμένου. Κανένα παπαγαλάκι δεν με ενημέρωσε για το αν κινήθηκε κάποια διαδικασία διερεύνησης των καταγγελλομένων. Τί συνέβη; Δεν τηλεφωνούν πλέον οι παπαγάλοι στους Εισαγγελείς;].

Τελευταίως η Δικαιοσύνη υψιπετεί. Βάζει το μαχαίρι βαθειά στα σπλάχνα της διαπλοκής, αν και παρατηρούνται μερικά φαινόμενα που προκαλούν αμφιβολίες ως προς το κατά πόσον είναι εντελώς ελεύθερη να λειτουργήσει ανεξάρτητα, ως οφείλει κατά το Σύνταγμα [π.χ. γιατί κατά την απολογία Φιλιππίδη δεν παρίστατο ως εισαγγελεύς η κ. Πόπη Παπανδρέου, αλλά άλλη συνάδελφός της;]. Τον δρόμο άνοιξε ο εισαγγελέας Πεπόνης, ο οποίος δεν δίστασε να τα βάλει με τους «μεγάλους», εξ ου και απεμακρύνθη τεχνηέντως μη ανανεωθείσης της θητείας του, ως μη έδει.

Έχουν περάσει, βέβαια, πολλά χρόνια από τότε που διεπράχθησαν τα κακουργήματα που διερευνώνται σήμερα, αλλά «κάλλιο αργά παρά ποτέ». Το άλμα, το οποίο επιχειρεί τις ημέρες αυτές η Δικαιοσύνη, έπειτα από πολύμηνες έρευνες είναι θεαματικό. Επειδή, όμως, η Δικαιοσύνη πρέπει να πατά γερά στα πόδια της και να αποδείξει ότι στέκεται δίπλα στον πολίτη για την εφαρμογή τού νόμου προς πάσα κατεύθυνση, πρέπει να προσγειωθεί το συντομότερο δυνατό σε στέρεο έδαφος, από όπου δεν θα μπορεί να την κουνήσει κανείς.

Κι’ αυτό θα γίνει όταν κάποιος ανακριτής καλέσει για πρώτη φορά ως μάρτυρα έναν πρώην πρωθυπουργό στέλνοντας, έτσι, το μήνυμα σε όλη την επικράτεια ότι «όλοι ανεξαιρέτως οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου». Τα σκάνδαλα που σκάνε σαν νάρκες από καιρό φυτεμένες το απαιτούν. Οι ψυχές των αυτόχειρων που υπήρξαν θύματα της ασύδοτης διασπάθισης των κόπων των φορολογουμένων το αποζητούν. Οι παρέες των πρώην και νυν πρωθυπουργών δεν είναι άμοιρες ευθυνών. Ας κληθούν, λοιπόν, οι πρώην πρωθυπουργοί να καταθέσουν τί γνωρίζουν για όσα διέπραξαν οι παρέες τους και οι κολλητοί τους, κι’ ας καταθέσουν ενόρκως ότι δεν γνωρίζουν τίποτε. Κι’ ας αποφανθεί στη συνέχεια η Δικαιοσύνη ότι πρωθυπουργοί και υπουργοί παρεπλανήθησαν από τους υπαλλήλους, όπως είχεν αποφανθεί ο τέως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς. Αρκεί να περάσουν το κατώφλι του γραφείου του ανακριτή! Τότε και μόνον τότε θα παγώσει το χαμόγελο και θα κοπούν τα κουλά των μακρυχέρηδων!

Σωτήριος Καλαμίτσης

Φίλος του γιατρού Γωγούση
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη