24 Φεβ 2014

Ιωαννίδης: "Μπήκα διάσημος και με λυμένο το οικονομικό μου θέμα, ώστε να μην μπορεί κανείς να πει ότι έγινα πολιτικός για να κερδίσω διασημότητα ή χρήματα"

Όχι λέει σε διχαστικές λογικές ο Γιάννης Ιωαννίδης και αρνείται να μπει σε "κόντρα" με τον Τζιτζικώστα.


Συνέντευξη του υποψήφιου Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Γιάννη Ιωαννίδη στην Μακεδονία της Κυριακής

1. Ήταν δική σας πρόθεση η υποψηφιότητα για την Περιφέρεια ή σας το ζήτησε η ΝΔ;

Ήταν δική μου απόφαση. Και εντάσσεται σε μία άλλη απόφαση που έλαβα εδώ και καιρό: αποφάσισα να επιστρέψω στον τόπο μου από την κεντρική πολιτική. Πιστεύω ότι έκλεισα στην κεντρική πολιτική σκηνή, που με γέμισε με γνώσεις και εμπειρίες ώστε τώρα να εργαστώ με αποτελεσματικότητα για τον τόπο μου, την Κεντρική Μακεδονία. Αυτός είναι ο τρόπος που λειτουργώ: προχωρώ στο επόμενο βήμα όταν έχω ολοκληρώσει το προηγούμενο. Έτσι, μπήκα στην πολιτική όταν είχα ολοκληρώσει τον κύκλο της επαγγελματικής δραστηριότητας. Μπήκα διάσημος και με λυμένο το οικονομικό μου θέμα, ώστε να μην μπορεί κανείς να πει ότι έγινα πολιτικός για να κερδίσω διασημότητα ή χρήματα. Μετά εργάστηκα σκληρά στο υπουργείο, 2 φορές με 2 διαφορετικούς Πρωθυπουργούς, όπου χωρίς να θέλω να περιαυτολογήσω, νομίζω ότι άφησα σημαντικό έργο. Προσπάθησα με όλες μου τις δυνάμεις να φανώ χρήσιμος στον τόπο μου ως βουλευτής. Και μετά από όλα αυτά νομίζω ότι έχω τα εφόδια για να δουλέψω για την Κεντρική Μακεδονία, για τον τόπο που αγαπώ, μία ευλογημένη περιοχή με πολλά προβλήματα, αλλά ακόμη μεγαλύτερες προοπτικές και δυνατότητες.

2. Πως κρίνετε την διοίκηση του κ. Τζιτζικώστα στην Περιφέρεια; Ήταν επιτυχημένη ή όχι; Αν ήταν επιτυχημένη γιατί να πρέπει να αλλάξει; Μήπως εσείς και η ΝΔ την κρίνετε ανεπαρκή;

Δε θέλω να μιλήσω για τον Απόστολο. Δεν πρόκειται ποτέ να δώσω τροφή σε αντιπαράθεση και χώρο σε διχαστικές λογικές. Το πνεύμα της διχόνοιας το αφήνω στους άλλους. Αλλά, το γεγονός ότι ένας πολιτικός μπορεί να κρίνεται ως επιτυχημένος στο οποιοδήποτε αξίωμα, δε σημαίνει ότι πρέπει υποχρεωτικά να μένει σε αυτό. Εάν δηλαδή κάποιος είναι επιτυχημένος βουλευτής δεν μπορεί να γίνει πετυχημένος Περιφερειάρχης; Ή ένας επιτυχημένος Περιφερειάρχης δεν μπορεί να αποδειχθεί ακόμη πιο πετυχημένος Δήμαρχος;
Και για να μην νομίζετε ότι υπεκφεύγω σας λέω ότι όλη η διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι επιτυχημένη, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά της.

3. Αν ήσασταν στη θέση του κ. Τζιτζικώστα, τι θα κάνατε;

Δεν είμαι όμως.

4. Απευθύνατε κάλεσμα συστράτευσης στον κ. Τζιτζικώστα. Πιστεύετε ότι ο κ. Τζιτζικώστας δεν φέρεται σωστά στην ηγεσία της ΝΔ; Ότι πληγώνει την παράταξη; Τον καλείτε να έρθει μαζί σας ή να αποσυρθεί;

Σας είπα ότι δεν πρόκειται να απαντήσω σε θέματα που αφορούν τον Απόστολο. Τα πολλά λόγια σε ένα ζήτημα προκαλούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που μπορούν να λύσουν.

5. Τα κόμματα πρέπει να έχουν τόσο κεντρικό ρόλο στην αυτοδιοίκηση; Να ορίζουν υποψήφιους και μάλιστα βουλευτές τους;

Τα κόμματα είναι η ασφάλεια της Δημοκρατίας, έχουν θεσμικό ρόλο και φυσικά είναι μεγάλοι πολιτικοί οργανισμοί που οφείλουν να στηρίζουν τους υποψηφίους στις δραστηριότητές τους. Παντού στην Ευρώπη υπάρχει αυτό το σχήμα. Πουθενά δεν υπάρχει υποψήφιος Περιφερειάρχης που να λειτουργεί από μόνος του. Ούτε στη Γερμανία, ούτε στη Βρετανία. Για μία τόσο σοβαρή δουλειά χρειάζεσαι ανθρώπους με πείρα, φορείς με πολιτική παράδοση, ιδέες, προτάσεις, σχέδιο, επαφές γνωριμίες. Μπορεί ένας μεμονωμένος υποψήφιος να διαθέτει όλα αυτά; Όχι φυσικά. Τα κόμματα ως φορείς πολιτικής δράσης παίζουν το ρόλο τους. Αλλά θα πρέπει να τον παίζουν σωστά. Όχι να ποδηγετούν τον υποψήφιο αλλά να τον στηρίζουν και να τον βοηθούν. Γι' αυτό άλλωστε ποτέ και πουθενά δεν υπάρχει υποψήφιος χωρίς την υποστήριξη ενός κόμματος, ούτε καν σήμερα.

6. Ξεκινήσατε την προεκλογική σας εκστρατεία από την Πρώτη Σερρών και είπατε πως είστε ο υποψήφιος που στηρίζει η ΝΔ. Είστε βουλευτής και πρώην υφυπουργός. Δεν ανησυχείτε μήπως εισπράξετε αντιμνημονιακό μήνυμα και την δυσαρέσκεια των πολιτών για την οικονομική πολιτική;

Αντιλαμβάνομαι ότι κάποια κόμματα προσπαθούν να παν την προεκλογική συζήτηση εκεί όπου νομίζουν ότι τα συμφέρει. Βλέπουμε λοιπόν ότι ο λεγόμενος αντιμνημονιακός χώρος αναδεικνύει το θέμα του Μνημονίου για να προωθήσει τους δικούς του υποψήφιος. Για μένα αυτοί οι διαχωρισμοί δεν ισχύουν. Εκτός του ότι τώρα που το Μνημόνιο τελειώνει, κάποιοι θυμήθηκαν ότι είναι Αντιμνημονιακοί! Κανένα Μνημόνιο δε θα μας λύσει τα προβλήματα στην Κεντρική Μακεδονία. Εδώ ψάχνουμε τους άξιους, ικανούς και αποτελεσματικούς για να δουλέψουν σωστά για τον τόπο και τους πολίτες. Και όποιος είναι εναντίον του Μνημονίου δε σημαίνει αυτόματα ότι είναι ικανός για την Περιφέρεια. Ούτε το αντίθετο.

7. Ποιοι θα είναι οι άξονες του προγράμματός και του προεκλογικού σας λόγου;

Ο βασικός άξονας αφορά την αντιμετώπιση της ανεργίας. Όλο το πρόγραμμά μας θα είναι επικεντρωμένο στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Όλες οι προτάσεις μας θα συντείνουν σε αυτό. Πιστεύω ότι σήμερα όποιος πολιτεύεται θα πρέπει να μιλά μόνο για τις προσπάθειές που κάνει ή μπορεί να κάνει για να βοηθήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αλλιώς να σιωπά. Υπάρχουν πολλά προβλήματα αλλά η ανεργία είναι ίσως το χειρότερο για τον άνθρωπο. Αυτό πιστεύω ως άνθρωπος, αυτό θα κάνω ως Περιφερειάρχης.

8. Θα μας αποκαλύψετε το όνομα του συνδυασμού σας;

Όχι, ξέρετε ότι αυτά ακολουθούν κάποια συγκεκριμένη μεθοδολογία.

9. Το ψηφοδέλτιό σας τι χαρακτηριστικά θα έχει; Πόσοι νυν περιφερειακοί σύμβουλοι θα σας ακολουθήσουν από την παράταξη «Δύναμη για την ΚΜ»

Είπα και προηγουμένως, μαζί μας θα είναι άξια και ικανά στελέχη για σκληρή δουλειά. Ως έμπειρος προπονητής ξέρω να φτιάχνω ομάδες και να τις προετοιμάζω για σκληρές μάχες. Μίλησα με τους νυν Περιφερειακούς Συμβούλους, αυτούς που είχε στο Συνδυασμό του ο Παναγιώτης Ψωμιάδης. Κάποιοι από αυτούς μού δήλωσαν ότι θέλουν να συνεχίσουν κάποιοι ότι επιθυμούν να αποχωρήσουν ή να μεταπηδήσουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι σεβαστές οι επιθυμίες αυτές.

Θα παραιτηθείτε;
Όχι, για ποιο λόγο να παραιτηθώ; Κοιτάξτε, επειδή μερικά θέματα αναδεικνύονται από κάποιους που θέλουν να αναδείξουν τα δικά τους συμφέροντα, δε θα μπω στη λογική τους. Γιατί πιστεύω ότι η λογική τους δε σέβεται τους κανόνες της Δημοκρατίας. Εγώ τους σέβομαι σε απόλυτο βαθμό. Σας εξηγώ: εγώ ζήτησα από το Λαό να με εκλέξει βουλευτή και ο Λαός με εξέλεξε. Δε με διόρισε κανείς, εκλέχτηκα. Τώρα του ζητώ να με εκλέξει Περιφερειάρχη. Ας περιμένουμε λοιπόν το Λαό να αποφανθεί, πού με θέλει, στη Βουλή ή την Περιφέρεια;
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη