5 Φεβ 2014

Δεκάδες νεκροί (ξανά) στο Ιράκ. Σπεύδουν οι ΗΠΑ να προστατέψουν τις ...πετρελαιοπηγές!

Τουλάχιστον 34 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων σήμερα στη Βαγδάτη, τρεις εκ των οποίων σημειώθηκαν ..
κοντά στην βαριά οχυρωμένη «Πράσινη Ζώνη», καθώς και σε μία πολυσύχναστη πλατεία στο κέντρο της πρωτεύουσας του Ιράκ.
Οι εκρήξεις σημειώθηκαν μία ημέρα μετά την εκτόξευση δύο ρουκετών κατά της «Πράσινης Ζώνης», όπου βρίσκεται το γραφείο του πρωθυπουργού και πρεσβείες δυτικών χωρών. Μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης. Ωστόσο, σουνίτες εξτρεμιστές κερδίζουν έδαφος στο Ιράκ, ειδικά στη δυτική επαρχία του Ανμπάρ.

Αμερικανοί ειδικοί για προστασία πετρελαϊκών εγκαταστάσεων

Οι ΗΠΑ θα στείλουν ειδικούς στο Ιράκ προκειμένου να βοηθήσουν τη χώρα να προστατεύσεις τις πετρελαϊκές της εγκαταστάσεις, η παραγωγή των οποίων αποτελεί το 95% των εσόδων της ιρακινής κυβέρνησης, όπως ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι.
Η ανακοίνωση αυτή σημειώνεται ενώ η Βαγδάτη προσπαθεί να αυξήσει τις πωλήσεις αργού πετρελαίου προκειμένου να προχωρήσει στην ανοικοδόμηση της χώρας, η οποία βυθίζεται ξανά στη βία. Όμως οι αγωγοί πετρελαίου και οι πετρελαϊκές υποδομές γίνονται τακτικά στόχοι επιθέσεων, κυρίως στο βόρειο Ιράκ.
Σήμερα ένας αγωγός που μεταφέρει διυλισμένα προϊόντα από το Μπάιτζι στη Βαγδάτη επλήγη από βομβιστική επίθεση, με αποτέλεσμα την αναστολή της λειτουργίας του.
«Το Ιράκ και οι ΗΠΑ ξεκινούν μια νέα εποχή συνεργασίας με την άφιξη ειδικών του (αμερικανικού) υπουργείου Ενέργειας που θα βοηθήσουν το Ιράκ να αναπτύξει την προσέγγιση του ώστε να προστατεύσει τις ενεργειακές του υποδομές ενάντια στις τρομοκρατικές επιθέσεις ή τις φυσικές καταστροφές», αναφέρει μια διμερής επιτροπή ενέργειας σε ανακοίνωσή της έπειτα από συζητήσεις που πραγματοποίησε στη Βαγδάτη.
Ο αντιπρόεδρος του Ιράκ Χουσέιν Σαχριστιάνι δήλωσε ότι η συνεργασία αυτή δεν θα περιλαμβάνει την παρουσία ξένων στρατευμάτων στο ιρακινό έδαφος, αλλά θα αφορά έρευνες και νέο εξοπλισμό.

Πηγές: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη