20 Φεβ 2014

Δείτε πώς υποδέχθηκαν οι Σκοπιανοί τον Ευάγγελο Βενιζέλο στη FYROM

Εχθρικό ήταν το κλίμα για τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, που με την τεράστια εμπειρία του απέφυγε όλες τις παγίδες που του έστησαν οι Σκοπιανοί (αντίθετα με τον "λίγο" Μπουτάρη, που τον γελοιοποίησαν, βάζοντάς τον να καθίσει κάτω από "πονηρή πινακίδα"). Δείτε αναλυτικά:

Ομάδα μελών της "Ενωμένης ψευτοΜακεδονικής Διασποράς", με επικεφαλής τον γενίτσαρο Todor Petrov, έκαναν διαδήλωση διαμαρτυρίας, κρατώντας πανό μίσους, ως συνήθως, στα οποία μιλούν για "εκατό χρόνια γενοκτονίας" ! Οι άνθρωποι που διέφυγαν στην τότε Γιουγκοσλαβία, μετά τον εμφύλιο, για να γλιτώσουν την εκτέλεση, επειδή έσφαξαν κόσμο και κοσμάκη !!!

Δεν έγιναν στα Σκόπια οι καθιερωμένες κοινές δηλώσεις στον Τύπο, μετά τη συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι.


Σύμφωνα με τον σκοπιανό υπουργό, ο κ. Βενιζέλος δεν προέβη σε δηλώσεις -όπως έκανε στις άλλες πρωτεύουσες των βαλκανικών χωρών που έχει επισκεφθεί μέχρι σήμερα- επειδή «ενδέχεται να μην του άρεσε το φόντο», όπου αναγράφεται «Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Μακεδονίας».
Σημειώνεται επίσης ότι ο υπουργός Εξωτερικών έφθασε στα Σκόπια οδικώς και θα αναχωρήσει οδικώς για την Πρίστινα, από όπου θα ταξιδεύσει αεροπορικώς στα Τίρανα, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στα Βαλκάνια. Η επιλογή του αυτή ερμηνεύεται από πολιτικούς παρατηρητές ως άρνησή του να χρησιμοποιήσει το αεροδρόμιο των Σκοπίων που ονομάζεται «Μέγας Αλέξανδρος».
Επί του ζητήματος της ονομασίας, ο κ. Πόποσκι ισχυρίστηκε ότι «το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα ενόψει των ευρωεκλογών και των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση δεν ευνοεί την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης».
Κάλεσε επίσης τη χώρα μας να σεβαστεί την «καταδικαστική», όπως τη χαρακτήρισε, ετυμηγορία του Δικαστηρίου της Χάγης από το 2011 και να επιτρέψει την ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε..
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος τόνισε ότι «η επίλυση του ανοιχτού ζητήματος (σ.σ. της ονομασίας) είναι δυνατή μόνο με την αυστηρή τήρηση του πλαισίου του ΟΗΕ, εντός του οποίου διεξάγεται η διαπραγματευτική διαδικασία, των υφιστάμενων ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, του διεθνούς δικαίου και της ετυμηγορίας του Δικαστηρίου της Χάγης».
Όπως είπε, «το να υπεισέρχεται κάποιος σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εθνικής ταυτότητας και ανθρώπινης αξιοπρέπειας δεν αποτελεί μέρος του πλαισίου και δεν συμβάλλει στις προσπάθειες για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης».
Ακόμη, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι είναι αναγκαίο να ενισχυθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών, η οποία, όπως σημείωσε, μπορεί να επιτευχθεί μέσω συχνών επαφών και συναντήσεων σε όλα τα επίπεδα.
«Δεν αρμόζει σε δύο γειτονικές χώρες της Ευρώπης, στον 21ο αιώνα, να μην επικοινωνούν στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο» πρόσθεσε και επανέλαβε την «ανοικτή πρόσκληση» προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επισκεφθεί την ΠΓΔΜ.
Εξάλλου, ο κ. Ιβάνοφ ευχήθηκε στην Ελλάδα επιτυχημένη θητεία και εξέφρασε την προσδοκία ότι η τρέχουσα Προεδρία της Ε.Ε. θα παραμείνει προσηλωμένη στην πολιτική διεύρυνσης της Ένωσης, παρά το γεγονός ότι αυτή δεν βρίσκεται στις προτεραιότητές της.
Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ επεσήμανε ότι η χώρα του σημειώνει σταθερή πρόοδο όσον αφορά βασικούς τομείς μεταρρυθμίσεων, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τις πέντε διαδοχικές συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη