3 Μαρ 2014

Βουτιά σε ιστορικά χαμηλά έκανε το ρούβλι

Σε ιστορικά χαμηλά υποχώρησε σήμερα το ρούβλι, χάνοντας πάνω από 9% με το άνοιγμα των ..
αγορών στη Ρωσία. Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, αυτή η κάθετη πτώση ήταν κάτι που προβλεπόταν να συμβεί έπειτα από την έγκριση της ρωσικής κυβέρνησης για χρήση στρατιωτικής δύναμης στην Ουκρανία το περασμένο Σάββατο, γεγονός που καταδίκασε η διεθνής κοινότητα.
Σε απάντηση αυτού που περιγράφεται ως «κίνδυνος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση σήμερα, Δευτέρα, αύξησε τα επιτόκια κατά 1,5%, κάτι που δεν έχει συμβεί τους τελευταίους 18 μήνες, διάστημα κατά το οποίο τα επιτόκια παρέμειναν αμετάβλητα.
Αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη έχουν δηλώσει ότι οι ενέργειες της Ρωσίας στο ζήτημα της Ουκρανίας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιθανές οικονομικές κυρώσεις και πάγωμα των κεφαλαίων.
Η ισοτιμία του δολαρίου έναντι του ευρώ αυξήθηκε κατά 36.35 ρούβλια, ενώ αυτή του ευρώ ξεπέρασε το όριο των 50 ρουβλίων, φτάνοντας τα 51,2 ρούβλια, σύμφωνα με τα στοιχεία του χρηματιστηρίου της Μόσχας. Πλέον το ρούβλι, που φέτος έχει γνωρίσει αλλεπάλληλες μειώσεις, έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου. Οι δύο δείκτες του χρηματιστηρίου της Μόσχας, ο MICEX και ο RTS, κατρακύλησαν κατά 9% και 10% αντίστοιχα μόλις μία ώρα μετά την έναρξη των συναλλαγών. Μεγάλες ρωσικές εταιρίες είδαν να εξαφανίζονται δεκάδες εκατομμύρια δολάρια. Ενδεικτικά, οι μετοχές του ενεργειακού γίγαντα Gazprom, που θεωρείται ιδιαίτερα «ευάλωτος» σε σχέση με τα γεγονότα στην Ουκρανία, έχασαν περίπου το 11% της αξίας τους.

Πηγή: Η Ρωσία τώρα
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη