18 Μαρ 2014

Ψάξτε στο πιθάρι και θα βρείτε τον Μπουτάρη!

του Γιώργου Κωνσταντινίδη

Οι περισσότεροι από εσάς θα έχουν ακούσει τη φράση «άνοιξε το Κουτί της Πανδώρας». Η φράση χρησιμοποιείται όταν κάνει κάποιος μια
φαινομενικά ασήμαντη πράξη, η οποία όμως στη συνέχεια είναι ικανή να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες. Ποια ήταν όμως η Πανδώρα και ποιο το κουτί της; Εν ολίγοις, η Πανδώρα ήταν μορφή της ελληνικής μυθολογίας, αναφέρεται ως η πρώτη θνητή γυναίκα και σύμφωνα με τον Ησίοδο ήταν αιτία όλων των παθών του ανθρώπου. Σύμφωνα με το μύθο, η Πανδώρα αποδέσμευσε και σκόρπισε στην ανθρωπότητα όλα τα δεινά, που ήταν κρυμμένα σε ένα πιθάρι. Αυτό το πιθάρι έχει καθιερωθεί σήμερα να αναφέρεται ως κουτί. Την ευθύνη αυτής της κατά λάθος αναφοράς στο κουτί και όχι στο πιθάρι φαίνεται πως έχει ο Έρασμος, ο οποίος μετέφρασε το έργο του Ησίοδου στα λατινικά και απέδωσε τον πίθο (πιθάρι) ως pyxis, που σημαίνει κουτί. Ο Ησίοδος όμως στο έργο του αναφέρει τη λέξη πίθος, δηλαδή το πιθάρι. Τώρα θα μου πείτε τι σχέση έχουν όλα τα παραπάνω με τον τίτλο του άρθρου και τον Μπουτάρη. Ας δούμε λοιπόν σιγά – σιγάπαρακάτω τη σύνδεση.
Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε έγινε γνωστή η νέα εμπλοκή στην κατασκευή του μετρό στην πόλη μας. Συγκεκριμένα, η κατασκευάστρια κοινοπραξία του έργου έστειλε με δικαστικό επιμελητή στην εταιρεία «Αττικό Μετρό» ειδική δήλωση διακοπής έργων και σταμάτησε τις εργασίες. Στη δήλωση αυτή, η κοινοπραξία επικαλείται κυρίως το πρόβλημα που δημιούργησε η προσφυγή του Γιάννη Μπουτάρη στο ΣτΕ για το σταθμό της Βενιζέλου. Μετά τη θύελλα αντιδράσεων, που δημιούργησε η δήλωση αυτή και τη σχεδόν ομόφωνη κατακραυγή του νυν Δημάρχου για το συγκεκριμένο ζήτημα, είχαμε βέβαια και ένα ευτράπελο. Πανικόβλητος, προσπαθούσε ο Μπουτάρης να αποδείξει με δημόσιες δηλώσεις του ότι …δεν είναι ελέφαντας και ότι ο «δολοφόνος» του έργου δεν είναι αυτός. Και έριξε την ευθύνη όπως πάντα στους άλλους, στην Κυβέρνηση και στους βουλευτές που είχαν ψηφίσει παλαιότερα την υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του έργου. Διαβάζοντας τις δηλώσεις του,πίστεψα πως στο τέλος για να αποποιηθεί τις δικές του ευθύνες, θα μας έλεγε ότι φταίει ακόμη κι ο …Χούμπ Στέφενς και τώρα που έχει αποχωρήσει.
Μετά τη δημοσιοποίηση της παραπάνω δυσμενούς εξέλιξης, υπήρξαν βέβαια και άλλα σενάρια. Ως γνωστόν, ο Έλληνας αρέσκεται πάντα στα σενάρια συνωμοσίας. Ειπώθηκε λοιπόν, έστω και αόριστα, ότι η εμπλοκή αυτή μπορεί να οφείλεται σε παιχνίδια των μεγαλοεργολάβων για να κερδίσουν ακόμη περισσότερα χρήματα. Εάν βέβαια υπάρχουν ενδείξεις για κάτι τέτοιο, καλό θα είναι να διερευνηθεί το θέμα, έστω και αθόρυβα. Κι εφόσον αποδειχτεί, όλοι μαζί οι Θεσσαλονικείς να οδηγήσουμε τους υπαίτιους σηκωτούς στο κελί της φυλακής. Μέχρι όμως να επιβεβαιωθούν τα παραπάνω σενάρια, καλό θα είναι όλοι να μιλάμε δημοσίως για περιστατικά και στοιχεία, που γνωρίζουμε σε πραγματικό επίπεδο.
Εγώ λοιπόν είμαι εκ κληρονομιάς ιδιοκτήτης μίας οικοδομής πλησίον, σε απόσταση αναπνοής, από τοσταθμό του μετρό στη Βενιζέλου. Επομένως, ως παθών, δικαιούμαι να εκφράζω την άποψή μου για την κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει σήμερα η περιοχή.Με λίγα λόγια, αυτή αποτυπώνεται στις εξής φράσεις: μισθωτές που ξενοικιάζουν σπίτια και μαγαζιά, καταστηματάρχες σε απόγνωση, ιδιοκτήτες ακινήτων που ψάχνουν με το τουφέκι ενοικιαστές για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν έστω σε ένα μικρό μέρος των φόρων και χαρατσιών ακίνητης περιουσίας. Η ελπίδα όλων αυτών,έστω και για το μέλλον, ήταν η κατασκευή του συγκεκριμένου σταθμού του μετρό. Οι ειδικοί λένεάλλωστε πως η ελπίδα, η ψυχολογία είναι ίσως το σημαντικότερο στοιχείο για την τόνωση της αγοράς τόσο στο εμπόριο όσο και στα ακίνητα.
Καθημερινά σχεδόν επισκέπτομαι την περιοχή λόγω της οικοδομής που κατέχω. Κι αυτό που είδα με τα μάτια μου δεν μπορεί να μου το αμφισβητήσει κανένας είτε λέγεται Μπουτάρης είτε λέγεται Μουλάρης! Από την ημέρα της κατάθεσης της προσφυγής του Δημάρχου στο ΣτΕ εδώ και πολλούς μήνεςισχύει ένα και μόνο πράγμα κι αφήστε προς το παρόν τις συνομωσίες στην άκρη: Τα έργαακριβώς εκείνη τη στιγμή σταμάτησαν τελείως. Αυτό είδα εγώ, αυτό λένε, τόσο ξεκάθαρα και δυστυχώς τόσο απλά και όλοι οι υπόλοιποι παθόντες της περιοχής – καταστηματάρχες, ιδιοκτήτες και μισθωτές. Όλους εμάς, πολλοί μας παροτρύνουν να κινηθούμε δικαστικά εναντίον του Γ. Μπουτάρη, ζητώντάς του αποζημίωση. Κάποιοι άλλοι μας πρότειναν να μαζέψουμε τα ειδοποιητήρια της εφορίας και συμβολικά να τα στείλουμε σε εκείνον.
Δεν ξέρω ακόμη εάν θα κάνω κάτι από τα παραπάνω.Προς το παρόν, ξέρω μόνον ότι «άνοιξε το κουτί τηςΠανδώρας» για το Δήμαρχο. Η προσφυγή του στο ΣτΕ όταν κατατέθηκε έδειχνε ασήμαντη πράξη, που οφείλονταν μόνον στον καιροσκοπισμό του και στην προσπάθεια του να ικανοποιήσει μερίδα των ψηφοφόρων του. Τώρα όμως φαίνεται πως ίσως έχει ανυπολόγιστες συνέπειες. Ξέρω επίσης και εγώ και όλοι μας πλέον ότι εάν ψάξουμε στο πιθάρι θα βρούμε το πραγματικό δεινό για το συγκεκριμένο πρόβλημα. Δεν είναι αόριστο σαν τα λεγόμενα για τους μεγαλοεργολάβους, αλλά ούτε και γενικό σαν το μύθο. Είναι συγκεκριμένο, έχει ονοματεπώνυμο και λέγεται Γιάννης Μπουτάρης.    



Γιώργος Κωνσταντινίδης
Πιανίστας – Δικηγόρος
Συντονιστής πολιτισμού «Ομάδας Δημιουργίας»
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη