12 Μαρ 2014

Εγκρίθηκε τροπολογία Χατζημαρκάκη για την Αγία Σοφία Τραπεζούντας

Να γίνει ξανά Μουσείο ζητά από την Τουρκία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Υπερψηφίστηκε σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η τροπολογία που κατέθεσε..
ο ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης για τον ιστορικό ναό της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας.
Συγκεκριμένα, η τροπολογία εγκρίθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης προόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία. Η τροπολογία αποτελεί την ακροτελεύτια αναφορά στο άρθρο 24 το οποίο αναφέρεται στον τομέα της ελευθερίας της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας στην Τουρκία.
Ενδεικτικό της σημασίας που έχει η υιοθέτηση της τροπολογίας για ένα σημαντικό μνημείο του Ποντιακού Ελληνισμού, είναι ότι τίθεται ακριβώς μετά την αναφορά για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά την ταχεία επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και τη δημόσια χρήση του εκκλησιαστικού τίτλου του Οικουμενικού Πατριάρχη.
Σύμφωνα με την ψηφισμένη πλέον απόφαση, ζητείται από το Ανώτατο Δικαστήριο Yargitay της Τουρκίας να ανακαλέσει την απόφασή του, με την οποία μετέτρεψε τον ιστορικό Ναό της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα σε τζαμί. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παράλληλα αποφάσισε να ασκήσει πιέσεις για την άμεση επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως Μουσείο.
“Είναι ίσως η πρώτη φορά στα χρονικά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εγκρίνεται μια τροπολογία, η οποία κατατίθεται την τελευταία στιγμή, σε μια τόσο σημαντική έκθεση. Ευχαριστώ τους συναδέλφους που κατανόησαν πλήρως τη σημασία του αιτήματος, παρά τη διαφωνία της εισηγήτριας της έκθεσης. Ήταν πραγματικά μια δύσκολη στη λήψη της αλλά πολύ σημαντική απόφαση η οποία ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και το αίτημα του ποντιακού ελληνισμού”, δήλωσε ο Γιώργος Χατζημαρκάκης.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη