13 Μαρ 2014

Τέρμα οι Σπατάλες με τα Δημοτικά Τέλη

Γράφει ο Δημήτριος Τσαϊλάς
Τα δημοτικά τέλη δεν μπορεί να συνεχίσουν να αυξάνονται ταχύτερα από το ποσοστό ανταπόδοσης των ευκολιών και των υπηρεσιών που διατίθενται στους δημότες. Εννοείται ότι καταβάλλονται για τη ..
βελτίωση της ποιότητας της ζωής των δημοτών, αλλά ελάχιστη ή και καμία πρόοδος δεν έχει σημειωθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Ένας έξυπνος δημοτικός σχεδιασμός μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των πόρων που απαιτούνται για νέες υποδομές και υπηρεσίες. Ο Δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο έχουν την ευθύνη να παρέχουν την κατεύθυνση και να διευθύνουν τις υπεύθυνες υπηρεσίες και υπαλλήλους του Δήμου. Μου φαίνεται ότι έχουμε μάθει να συμπεριφερόμαστε σαν το σκυλάκι που κουνάει την ουρά όταν θέλει κάτι. Η "επιλογή" της αύξησης των δημοτικών τελών από το δημοτικό συμβούλιο μπορεί να σταματήσει, λέγοντας αποφασιστικά «Αυτός είναι ο προϋπολογισμός μας, βρείτε τρόπους για να κάνουμε τις υπηρεσίες μας να λειτουργήσουν καλύτερα». Επιτέλους να προσανατολιστούμε όχι μόνο σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς επ’ ωφελεία των δημοτών μας, αλλά και να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα με λιγότερα χρήματα.
Πρόσφατα είχε γίνει αναβάθμιση του δικτύου νερού κοντά στο δρόμο της κατοικίας μου, μόλις πριν 4 περίπου χρόνια στη γειτονιά μου έγινε αλλαγή των πλακών του πεζοδρομίου. Λόγω του κακού σχεδιασμού, της κακής επικοινωνίας μεταξύ των διαφόρων οργανισμών της πόλης, αποφασίζουν να σκαφτεί ο δρόμος που ήταν στρωμένος και να αναβαθμιστούν οι γραμμές του νερού, στη συνέχεια, πρέπει να “εξοικονομηθούν χρήματα” για να ασφαλτοστρωθεί εκ νέου μόνο το ένα μέρος του δρόμου, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται ένα συνονθύλευμα δρόμου (μπαλώματα) υποβαθμισμένου ποιοτικά. Αυτό το καθημερινό παράδειγμα υποδεικνύει μια τεράστια σπατάλη, και τον πολύ κακό σχεδιασμό. Έχω ακούσει όλες τις δικαιολογίες, αλλά σε τελική ανάλυση αυτές οι σπατάλες δεν πρέπει να συμβαίνουν. Ρώτησα τους εργάτες αν και πώς μπορούμε να βρούμε τρόπους για να σώσουμε χρήματα. Γελούσαν. “και βέβαια υπάρχουν... αλλά δεν μας ακούν ποτέ” ήταν η απάντηση.
Οι μεγάλες εταιρείες έχουν μάθει εδώ και καιρό να ακούνε τους υπαλλήλους τους να προτείνουν τρόπους για να βελτιωθούν οι υπηρεσίες και να σώσουν χρήματα. Είναι αδήριτη ανάγκη να αναπτύξουμε την ίδια ατμόσφαιρα στο Δήμο. Μια συμπεριφορά που να επικροτεί εκείνους που βρίσκουν τρόπους επ’ ωφελεία του κοινού συμφέροντος. Σεβόμενοι τα δημοτικά τέλη σαν να είναι, οι δικοί μας πόροι, τα δικά μας χρήματα, για να καλύψουμε τις ανάγκες των δημοτών, για να γίνει η βελτίωση των συνθηκών ζωής των δημοτών.
Ο Δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο εκλέγονται για να να συμμετάσχουν ενεργά και προσγειωμένα δίνοντας τον τόνο όπως ο μαέστρος της συμφωνικής, και στη συνέχεια, οι υπηρεσιακοί παράγοντες της πόλης να εφαρμόσουν, τις ιδέες που έχουν λογική με προγραμματισμό και φειδώ. Να πετύχουμε την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των δημοτών και να γίνει πιο όμορφη η πόλη με λιγότερα χρήματα. Τέλος να χειροκροτήσουμε εκείνους των οποίων η ιδέα επέτυχε. Να δώσουμε κίνητρα στους δημότες για εξοικονόμηση πόρων. Προσωπικά θα ήθελα να δω κάποια μορφή αναγνώρισης να εφαρμόζεται για μια καλή δουλειά, ένα ευχαριστώ από την πόλη και η ευγνωμοσύνη του συμβουλίου θα κάνουν τη διαφορά. Η παράταξη “Θεσσαλονίκη πόλη για μας” έχει υιοθετήσει αυτές τις αρχές στο πρόγραμμά της.

Δημήτριος Ν. Τσαϊλάς
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την Δημοτική Παράταξη του Χρ. Μάτη
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη