23 Μαρ 2014

Τριαντάφυλλος Μηταφίδης: Διαδήλωση ...στίχων

Ένα ιδιαίτερα πρωτότυπο και ζωντανό θέαμα βίωσε την Κυριακή (23/3) το μεσημέρι η Θεσσαλονίκη. Η δημοτική κίνηση "Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη", με επικεφαλής τον Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, οργάνωσε περίπατο στα σπίτια, τα στέκια και ..
τους επαγγελματικούς χώρους των μεγάλων ποιητών της επονομαζόμενης "πρώτης μεταπολεμικής γενιάς", με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης (21/3).
Κατά τη διάρκεια της περιήγησης οι νεότεροι ποιητές Ρούλα Αλαβέρα, Σταύρος Ζαφειρίου, Απόστολος Λυκεσάς, Τέλος Φίλης και η ηθοποιός Ελένη Λούστια διάβασαν ποιήματα ιστορικών δημιουργών. Οι στίχοι των Γιώργου Ιωάννου, Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη, Ζωής Καρέλλη, Μανόλη Αναγνωστάκη, Νίκου Αλέξη Ασλάνογλου, Κλείτου Κύρου, Πάνου Θασίτη, και Ανέστη Ευαγγέλου κυκλοφόρησαν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και θύμισαν, γιατί κάποτε ο Σαββόπουλος με περηφάνια τραγούδησε " να δω τους ποιητές πρόλαβα εγώ", όπως άλλωστε ήταν και ο τίτλος της εκδήλωσης.
Έτσι, σχηματίστηκε ένα ανθρώπινο ποτάμι, που κατέβηκε από το σπίτι του Γιώργου Ιωάννου, στο τουρκικό προξενείο, ως το λιμάνι, κάτι σαν πολιτιστική διαδήλωση, με παράλληλη ανάγνωση στίχων από τηλεβόα. Η "πορεία" πέρασε από το κέντρο της πόλης, μπροστά από τα μάτια των έκπληκτων περιπατητών, ενώ αφιέρωσε κι ένα ποίημα του Αναγνωστάκη στο περίπτερο των απολυμένων σχολικών φυλάκων.
Ήταν η πρώτη διαδήλωση των στίχων που έγινε ποτέ…
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη