26 Μαρ 2014

Δίκη Υπεξαίρεσης: "Ακόμα υπάρχει η τρύπα στο ΤΥΔΚΥ"

Μια τραγελαφική αποκάλυψη έκανε σήμερα η πρώην προϊστάμενη του ΤΥΔΚΥ, Ελένη Σολομωνίδου.


Είναι πραγματικά αστείος ο τρόπος που λειτουργούσε το ΤΥΔΚΥ και μάλλον ο τραγέλαφος συνεχίζεται. 

Σύμφωνα με την Ελένη Σολομωνίδου ήταν πάγιο το πρόβλημα της μη καταβολής εισφορών από τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Ο Δήμος όπως είπε, αργούσε ανέκαθεν να καταβάλλει τόσο τις εισφορές όσο και τις απαραίτητες μισθοδοτικές καταστάσεις, για τις οποίες δεν υπήρχε νομικό πλαίσιο ώστε να παραδίδονται σε συγκεκριμένο χρόνο. 

Ήδη από το 1996, ο Δήμος Θεσσαλονίκης χρωστούσε στο ταμείο 2 δισεκατομμύρια δραχμές, ήτοι 6 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία έβαλε σε ρύθμιση ενώ με νέα ρύθμιση το 2004 καλύφθηκαν 3.350.000€ κρατήσεων, γεγονός που δείχνει πως η τρύπα όχι μόνο δεν μεγάλωσε επί Δημαρχείας Παπαγεωργόπουλου, αλλά μίκρυνε, αφού με περισσότερο προσωπικό και αύξηση των κρατήσεων, οι μη καταβληθείσες εισφορές μειώθηκαν. 

Σύμφωνα με τη μάρτυρα που κατέθεσε σήμερα στο Πενταμελές Εφετείο που εξετάζει την Δίκη της Υπεξαίρεσης, το ΤΥΔΚΥ δεν έλεγε στο Δήμο "πρέπει να μου καταβάλλεις το Χ χρηματικό ποσό για εισφορές" αλλά λάμβανε μισθοδοτικές καταστάσεις στις οποίες αναφερόταν το ποσό που ο Δήμος θα κατέβαλλε στο ταμείο. Ξεχωριστές ήταν οι καταστάσεις για υπερωρίες, νυχτερινά και λοιπές επιπλέον εισφορές ενώ το ποσό δεν ήταν "φιξαρισμένο", αφού μεταβαλλόταν συνεχώς ανάλογα με τα εξαιρέσιμα, τις υπερωρίες ή τις συνταξιοδοτήσεις υπαλλήλων. Το περιβάλλον αυτό άφηνε πεδίον δόξης λαμπρόν, όπως φαίνεται, για τον υπεξαιρέτη Π. Σαξώνη, ο οποίος έδειχνε στο ΤΥΔΚΥ επιλεκτικά μισθοδοτικές καταστάσεις και πλήρωνε κατά το δοκούν.

Μάλιστα όπως παραδέχτηκε η Ε. Σολομωνίδου, το τμήμα του ΤΥΔΚΥ εδώ ακόμα κι αν έβρισκε το πρόβλημα, δεν είχε νομική υπηρεσία για να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες αλλά ενημέρωνε τα κεντρικά στην Αθήνα, τα οποία όπως όμως είπε η μάρτυρας είχαν σοβαρό πρόβλημα στην διαχείριση των προβλημάτων της Περιφέρειας. 

Η "τρύπα" στις εισφορές έγινε αντιληπτή, σύμφωνα με την μάρτυρα, όταν η απληστία, όπως είπε, του Σαξώνη τον οδήγησε στο να "βάλει χέρι" σε ολόκληρη την μηνιαία καταβολή. Γεγονός πάντως είναι πως ο Π. Σαξώνης αρνείται πως παρακράτησε τις εισφορές ολόκληρου μήνα. 

Αίσθηση προκαλεί επίσης το γεγονός πως η διαφωνία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης σχετικά με το μέγεθος της "τρύπας", η οποία είχε ξεκινήσει από τον ίδιο τον Σαξώνη όταν κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στο ΤΥΔΚΥ και ισχυριζόταν πως η διαφορά είναι δύο και όχι τέσσερις μήνες, εξακολουθεί να υφίσταται.

ΚΝ

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη