31 Μαρ 2014

Κώλυμα και ο Ζέρβας… ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα!

Μόνοι σας μάστορες αναγνώστες μου βρήκατε τον υπαρχηγό του Μπουτάρη, που την πάτησε σαν τον μέντορά του το Δήμαρχο.
Άλλες δημόσιες καρέκλες δηλαδή για τα λοιπά κουμάντα, υποψηφιότητα στις εκλογές και χαμπάρι κανείς…
Μην ξεχνάτε ότι αυτόν όρισε ο Μεγάλος ως αναπληρωτή του, αύριο μεθαύριο μπορεί και να το έπαιρνε το δαχτυλίδι...
Διαβάζουμε λοιπόν την ανάρτηση του...
συμπαθούς thestival με φαρδύ τίτλο…. «Δεν έχει πρόβλημα εκλογιμότητας ο Κώστας Ζέρβας»:

«Δεν τίθεται ζήτημα εκλογιμότητας για τον Αντιδήμαρχο Ποιότητας Ζωής. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, για να υπάρχει κώλυμα εκλογιμότητας πρέπει η έδρα του ΝΠΙΔ να είναι στο δήμο όπου είναι υποψήφιος ο δημοτικός σύμβουλος. Όμως η έδρα της ΚΟΘ είναι στη Μονή Λαζαριστών, δηλαδή στο δήμο Παύλου Μελά, και όχι στη Θεσσαλονίκη όπου κατεβαίνει ο Ζέρβας».

Καταρχήν στην ανάρτηση αυτή γίνεται για πρώτη φορά, έστω και έμμεσα, αποδοχή του κωλύματος εκλογιμότητας του Μπουτάρη, αφού μας μιλάει για «ζήτημα το οποίο αφορά τον Γιάννη Μπουτάρη». Είμαι σίγουρος βέβαια ότι ο κ. Ζέρβας δεν μπορεί να έχει στείλει έτσι το κείμενο. Αποκλείεται να άδειαζε τον κύριο Δήμαρχο και να μίλαγε μόνο για τον εαυτό του. Θα τον έτρωγαν τότε και οι υπόλοιποι δελφίνοι…

Εγώ μπορεί «νομικός κύκλος» να μην είμαι, αλλά σαν ΜΟΥΤΖΑΧΕΝΤΙΝ τις έχω τις άκρες μου. Και για το θέμα του κωλύματος του κ. Ζέρβα, αντικείμενο κι αυτό άλλης μίας ένστασης που μου δείξανε, ρώτησα μετά και αλλού για να το διασταυρώσω. Και εγώ δεν ρώτησα κύκλους, αλλά… τετράγωνα και του νόμου και της λογικής.

Το πρόβλημα λοιπόν του κ. Ζέρβα είναι η παράλληλη ιδιότητά του ως Προέδρου του Δ.Σ. του Ειδικού Ταμείου Οργανώσεως Συναυλιών (ΕΤΟΣ) της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ). Ο κ. Ζέρβας λοιπόν διορίστηκε Πρόεδρος εκεί σύμφωνα με την με αριθμό ΥΠΠΟΤ/ΔΙΟΙΚ/ΤΔΠΕΦ/75713/01-08-2011 (ΦΕΚ 268/τ.ΥΟΔΔ/19-08-2011) Απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού.
Σύμφωνα με την ίδια Απόφαση, η θητεία του έληγε στις 27-07-2013. Από την ημερομηνία βέβαια αυτή δεν έχει υπάρξει νεότερη Απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού για το διορισμό του Προέδρου και των μελών του ΕΤΟΣ της ΚΟΘ και ο κ. Ζέρβας παραμένει Πρόεδρος. Σύμφωνα άλλωστε με την παρ. 1.ε. του άρθρου 5 «Ορχήστρες και Μουσική Εκπαίδευση» του Ν. 2557/1997 (ΦΕΚ 271/τ.Α’/24-12-1997): «…Η θητεία του Δ.Σ. παρατείνεται μέχρι το διορισμό νέου Δ.Σ. και μπορεί να ανανεώνεται… Ο Πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. ορίζονται με την απόφαση διορισμού από τον Υπουργό Πολιτισμού…». Ακόμη όμως και να χαριστούμε στον κ. Ζέρβα και να λάβουμε υπόψη μας την 27-07-2013 ως επίμαχη ημερομηνία… πόσοι μήνες απομένουν ως τις προσεχείς δημοτικές εκλογές; Δέκα; Πόσους ορίζει ο Νόμος «Καλλικράτη» ως προϋπόθεση για το δικαίωμα υποψηφιότητας του οποιουδήποτε; Πάνω από δεκαοκτώ…

Πάμε ξανά στον Ιδρυτικό Νόμο του ΕΤΟΣ, στον Ν.2557/1997. Για να δούμε τι λέει η παράγραφος 1.α. του άρθρου 5: «Ιδρύεται νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με έδρα την Αθήνα και με επωνυμία “Ειδικό Ταμείο Οργανώσεως Συναυλιών Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών” και νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με έδρα τη Θεσσαλονίκη και με επωνυμία “Ειδικό Ταμείο Οργανώσεως Συναυλιών Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης”, που εποπτεύονται από τον Υπουργό Πολιτισμού…».

Πάμε τώρα στα …τετράγωνα του νόμου και της λογικής που σας έλεγα παραπάνω:

Σύμφωνα με τη νομική θεωρία και νομολογία, η έδρα του νομικού προσώπου προσδιορίζεται είτε από την συστατική πράξη ή το καταστατικό του, οπότε γίνεται λόγος για καταστατική (εκούσια έδρα) είτε από τον τόπο όπου πράγματι λειτουργεί η διοίκησή του και οι καλόπιστοι τρίτοι έχουν σχηματίσει την πεποίθηση ότι εκεί εδρεύει, οπότε και γίνεται λόγος για πραγματική (νόμιμη) έδρα.
Επομένως, στην περίπτωση του ΕΤΟΣ η καταστατική έδρα (παρ. 1.α. του άρθρου 5 του Ν.2557/1997) είναι η Θεσσαλονίκη και η πραγματική είναι η «Αίθουσα Δοκιμών της Κρατικής Ορχήστρας» (πρώην κινηματοθέατρο ΠΑΛΑΣ – Λεωφ. Νίκης 73), διότι αύτη θεωρούν ως έδρα οι περισσότεροι που συναλλάσσονται με την Ορχήστρα και το ΕΤΟΣ, τα περισσότερα μέλη της διοίκησής του βρίσκονται εκεί και όλες οι συνεδριάσεις του Δ.Σ. πραγματοποιούνται εκεί επίσης (υπάρχουν και δημοσιευμένα πρακτικά άλλωστε...).
Στη συγκεκριμένη περίπτωση η πραγματική με την καταστατική έδρα δεν συγκρούονται αλλά αλληλοσυμπληρώνονται. Επομένως, προφανώς η έδρα του Νομικού Προσώπου είναι η Λεωφ. Νίκης 73 - Θεσσαλονίκη και όχι η οδός Κολοκοτρώνη 21 - Μονή Λαζαριστών στη Σταυρούπολη, όπου υφίσταται δευτερεύοντας χώρος, ανεξάρτητα αν αυτός δηλώνεται ως έδρα για λογιστικούς λόγους στην εφορία. Σε κάθε περίπτωση όμως, επί της ουσίας, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης έχει συνδέσει την ύπαρξη και την δράση της με τους Θεσσαλονικείς (ήτοι με τους δημότες της Θεσσαλονίκης) για περισσότερο από 50 χρόνια. Και οπωσδήποτε όμως όχι με τον Δήμο Παύλου Μελά (περιοχή Σταυρούπολης).

Σύμφωνα επίσης με την Αιτιολογική Έκθεση του Νόμου «Καλλικράτη», η συγκεκριμένη επίμαχη διάταξη για τους κ.κ. Μπουτάρη και Ζέρβα [το εδάφιο στ) της παραγράφου 1 του άρθρου 14 «Κωλύματα και ασυμβίβαστα»], έχει λόγο ύπαρξης διότι «θεωρείται ότι τα πρόσωπα αυτά, εκ της ιδιότητάς τους, μπορεί να ασκήσουν επιρροή στον εκλογέα και θα πρέπει, κατ’ επιταγή των Συνταγματικών διατάξεων, να παραιτούνται από τις θέσεις τους προκειμένου να θέσουν υποψηφιότητα για εκλογή σε όργανο του Δήμου, όπου υπηρετούν, τουλάχιστον δεκαοχτώ μήνες πριν τη διενέργεια των εκλογών».
Αν λάβουμε λοιπόν υπόψη μας τη σκοπιμότητα της διάταξης, το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Πρόεδρος του ΕΤΟΣ μπορεί πολύ πιο εύκολα να επηρεάσει τους Δημότες της Θεσσαλονίκης από αυτούς του Δήμου Παύλου Μελά (περιοχή Σταυρούπολης)…

Αυτά είναι μερικά απ’ όσα μου σφύριξαν τα τετράγωνα του νόμου και της λογικής, αν και εκείνοι που μου έδειξαν την ένσταση, κρατούσαν και άλλα επίσημα χαρτιά στα χέρια τους. Με στοιχεία και διευθύνσεις ή μάλλον διεύθυνση… που έγραφε Θεσσαλονίκη και όχι Σταυρούπολη…

ΑΛΛΩΣΤΕ και το πρωτοδικείο τι θα κάνει;


ΜΟΥΤΖΑΧΕΝΤΙΝ

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη