31 Μαρ 2014

Ρυθμίσεις δανείων

[Εκατοστή ογδοηκοστή τρίτη ημέρα από την υποβολή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου της μήνυσης της ΧΑ για την τρύπα στα Ταμεία του ΠΑΣΟΚ (βλ. και http://taxalia.blogspot.gr/2013/05/blog-post_7741.html), εκατοστή εβδομηκοστή πέμπτη από τη δημοσιοποίηση της φήμης ότι
παρακολουθούνται τα τηλέφωνα των βουλευτών της αντιπολίτευσης και εκατοστή εικοστή από τη δημόσια καταγγελία της Λ. Κατσέλη αφ’ ενός ότι την «έφαγαν» οι τραπεζίτες, επειδή δεν τους εξυπηρετούμε ο «νόμος Κατσέλη», αφ’ ετέρου ότι αποτελεί έγκλημα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με χρήματα του Έλληνα φορολογουμένου.
Κανένα παπαγαλάκι δεν με ενημέρωσε για το αν κινήθηκε κάποια διαδικασία διερεύνησης των καταγγελλομένων. Τί συνέβη; Δεν τηλεφωνούν πλέον οι παπαγάλοι στους Εισαγγελείς;].
 Η Τράπεζα της Ελλάδος δημοσιοποίησε σχέδιο απόφασης που θα αποτελέσει οδηγό για τις τράπεζες, προκειμένου αυτές να εξεύρουν συναινετικές λύσεις για τα κόκκινα ή έστω πορτοκαλί δάνεια.
Είναι προφανές ότι οι δανειολήπτες έχουν εξαντληθεί προ πολλού από την άκρατη και επαίσχυντη φορολογία, το εισόδημά τους έχει συρρικνωθεί στο έπακρο λόγω της ύφεσης και, έτσι, οι δόσεις των δανείων παραμένουν απλήρωτες.
 Από την άλλη οι τράπεζες δεν έχουν συμφέρον να βγάλουν στο σφυρί τα ακίνητα των οφειλετών τους, αφού αυτό προϋποθέτει έξοδα, τα οποία δεν είναι βέβαιον ότι θα επανεισπράξουν με την εκπλειστηρίαση των ακινήτων, αφού οι ελάχιστοι πλειστηριασμοί που πραγματοποιούνται αποβαίνουν άκαρποι ελλείψει αγοραστικού ενδιαφέροντος.
Φαύλος κύκλος.
 Τα μοναδικά εργαλεία [δανείστηκα τον όρο από αυτή την παπάρα που αποκαλούν «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ] που προβλέπει το εν λόγω σχέδιο απόφασης για την οριστική επίλυση του προβλήματος είναι η καταπιστευτική μεταβίβαση ακινήτου και η χρηματοδοτική μίσθωση του ίδιου ακινήτου. Ας δούμε τί εργαλεία είναι αυτά. Καταπιστευτική μεταβίβαση έχουμε, όταν ο οφειλέτης μεταβιβάζει την κυριότητα ενός δικού του πράγματος στον δανειστή του εις εξασφάλιση του τελευταίου ότι θα λάβει τα χρήματά του. Μόλις αποπληρωθεί το δάνειο, το πράγμα αναμεταβιβάζεται στον οφειλέτη. Αυτό εννοεί η εν λόγω απόφαση της ΤτΕ.
 Έλα, όμως, που καταπιστευτική μεταβίβαση ακινήτου απαγορεύεται από τον νόμο, άρα είναι άκυρη. Μάλλον για εξώνηση μου μοιάζει το όλο σκηνικό, όπου ο οφειλέτης επιτρεπτώς κατά νόμον πωλεί το ακίνητό του στον δανειστή με δικαίωμα να το επαναγοράσει εντός ορισμένου χρόνου έναντι συμφωνημένου τιμήματος.
 Η χρηματοδοτική μίσθωση, leasing που λένε οι μορφωμένοι, είναι πολύ γνωστός θεσμός. Πώς θα λειτουργήσει στην προκείμενη περίπτωση; Θα αγοράσει η τράπεζα το ακίνητο, το οποίο στη συνέχεια θα εκμισθώσει στον οφειλέτη που το πούλησε, ο οποίος θα πληρώνει μίσθωμα επί ορισμένο διάστημα αντί δόσης δανείου.
Εφ’ όσον πληρώνει το μίσθωμα κανονικά, με τη λήξη της μίσθωσης θα αποκτήσει εκ νέου την κυριότητα του ακινήτου του. Αν δεν πληρώνει το μίσθωμα, η τράπεζα θα τον εξώσει κρατώντας την κυριότητα του ακινήτου. Απλή διαδικασία με αποφυγή της εξασφάλισης εκτελεστού τίτλου και του πλειστηριασμού τού ακινήτου. Έλα, όμως, που ο νόμος επιτρέπει τη χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτου μόνον για επαγγελματική χρήση.
 Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η ΤτΕ έχει ενεργήσει με τόση προχειρότητα. Είτε έχει υπόψη της ότι θα τροποποιηθεί ο νόμος, ώστε να επιτρέπονται οι ως άνω δικαιοπραξίες [καταπιστευτική μεταβίβαση ακινήτου και χρηματοδοτική μίσθωση για μη επαγγελματική χρήση], είτε κάπου στο ψηφισθέν πολυνομοσχέδιο υπάρχει κρυμμένη η ρύθμιση αυτή. Πού θα πάει, θα φανερωθεί. Άλλωστε, είναι τόσο περίπλοκη μια τέτοια διαδικασία με τις φορολογίες που εμπλέκονται, κυρίως του φόρου μεταβίβασης ακινήτων, που δεν βλέπω να μπορεί να εφαρμοσθεί χωρίς νομοθετική παρέμβαση.

 Σωτήριος Καλαμίτσης
Φίλος του γιατρού Γωγούση
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη