13 Μαρ 2014

Η κατάσταση των Ελλήνων της Κριμαίας

Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κ. Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, είχε συνομιλία ..
με τον Διευθυντή του Παραρτήματος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Οδησσό κ. Σωφρόνη Παραδεισόπουλο, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και για τη θέση των Ελλήνων αλλά και του παραρτήματος.

Ο κ. Παραδεισόπουλος διαβεβαίωσε ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τους Έλληνες και εξέφρασε την εκτίμηση ότι σύντομα η κατάσταση σύντομα θα ομαλοποιηθεί. Παράλληλα ενημέρωσε για τη δράση του παραρτήματος, ενόψει του επικείμενου εορτασμού της 25ης Μαρτίου, του εορτασμού των 200 χρόνων από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρίας και για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας.

)

Η απομαγνητοφώνηση της συνομιλίας του κ. Γιαλλουρίδη με τον κ. Παραδεισόπουλο:


Διευθυντής Παραρτήματος Οδησσού: Καλημέρα σας κύριε Πρόεδρε.



Πρόεδρος ΕΙΠ: Καλημέρα, τι ώρα έχουμε εκεί, στην Οδησσό;



Διευθυντής Παραρτήματος Οδησσού: Έχουμε την ίδια ώρα, είναι δώδεκα και είκοσι



Πρόεδρος ΕΙΠ: Πώς είναι η κατάσταση;



Διευθυντής Παραρτήματος Οδησσού: Η κατάσταση στην Οδησσό είναι σχετικά ήρεμη κύριε Πρόεδρε. Η ζωή στην πόλη, αλλά και στο παράρτημα συνεχίζεται απρόσκοπτη. Γίνονται βέβαια κάποιες διαδηλώσεις και από τις δύο πλευρές. Είναι μέσα στο πνεύμα της όλης κατάστασης που επικρατεί τον τελευταίο καιρό στην Ουκρανία, αλλά δεν είχαμε έτσι κάποια γεγονότα σαν αυτά που βλέπουμε στην Κριμαία και στις ανατολικές περιοχές.



Πρόεδρος ΕΙΠ: Το δημοψήφισμα της Κυριακής θα έχει επιπτώσεις στην Οδησσό και στις άλλες περιοχές εκεί, των Ελλήνων;



Διευθυντής Παραρτήματος Οδησσού: Δεν νομίζω, βέβαια θα αποτελέσει, πιστεύω, μία βάση για την έναρξη κάποιων, ας το πούμε έτσι, εντονότερων διαδηλώσεων σε αυτές τις περιοχές τις δικές μας, εδώ νότια και στις ανατολικές, αλλά από ότι φαίνεται κύριε Πρόεδρε, η κεντρική κυβέρνηση του Κιέβου σε αυτές τις περιοχές κάπως ελέγχει την κατάσταση.



Πρόεδρος ΕΙΠ: Οι Έλληνες πώς κινούνται;



Διευθυντής Παραρτήματος Οδησσού: Κοιτάξτε, το καταλαβαίνετε ότι και αυτοί είναι ένα κομμάτι της τοπικής κοινωνίας, είναι έντονα πολιτικοποιημένο κατά την άποψή μου και νομίζω ότι έχουν ξεκάθαρη θέση και για την Κριμαία και για τις ανατολικές περιοχές.



Πρόεδρος ΕΙΠ: Οι Έλληνες τώρα της Κριμαίας πώς κινούνται;



Διευθυντής Παραρτήματος Οδησσού: Είναι γύρω στις τρεις χιλιάδες άτομα, υπάρχει μία Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων της Κριμαίας, να σας πω την αλήθεια δεν ξέρω, δεν έχουν πάρει θέση, κάποια πολιτική θέση έτσι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όπως έχουν κάνει για παράδειγμα οι Τάταροι της Κριμαίας.



Πρόεδρος ΕΙΠ: Οι οποίοι είναι πολύ μεγαλύτερη μειονότητα από μας.



Διευθυντής Παραρτήματος Οδησσού: Πολύ μεγαλύτερη, πάρα πολύ μεγαλύτερη μειονότητα.



Πρόεδρος ΕΙΠ: Κινείται και η Τουρκία προς τη κατεύθυνση της προστασίας των μειονοτήτων, δηλαδή να δοθούν περισσότερα δικαιώματα απ’ όσα που έχουν σήμερα.



Διευθυντής Παραρτήματος Οδησσού: Ακριβώς, ακριβώς και είχαμε και την επίσκεψη του…..



Πρόεδρος ΕΙΠ: Του Νταβούτογλου.



Διευθυντής Παραρτήματος Οδησσού: Του Νταβούτογλου, έχετε δίκαιο. Αυτοί έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση, ότι είναι ενάντια του Δημοψηφίσματος και ότι θα το μποϋκοτάρουν κιόλας.



Πρόεδρος ΕΙΠ: Οι Τάταροι.



Διευθυντής Παραρτήματος Οδησσού: Ακριβώς.



Πρόεδρος ΕΙΠ: Ενδιαφέρον.



Διευθυντής Παραρτήματος Οδησσού: Τώρα για τους Έλληνες μπορεί ένα ποσοστό βέβαια, να μην πάει να ψηφίσει, αλλά θα έλεγα ένα μεγάλο ποσοστό θα ψηφίσει θετικά.



Πρόεδρος ΕΙΠ: Οι Έλληνες έχουν τα σχολεία τους, έχουν δηλαδή τη δυνατότητα να μιλούν ελληνικά, να έχουν τα διάφορα πολιτιστικά δικαιώματα που έχει κάθε μειονότητα;



Διευθυντής Παραρτήματος Οδησσού: Βέβαια, βέβαια. Αυτά δεν έχουν καθόλου…



Πρόεδρος ΕΙΠ: Είναι κατοχυρωμένα και στην πράξη.



Διευθυντής Παραρτήματος Οδησσού: Και αυτός ο νόμος για τον οποίο έγινε πολύς λόγος τελευταία και στην Ελλάδα, δεν έχει να κάνει με τη χρήση των μειονοτικών γλωσσών στην ευρεία χρήση. Έχει να κάνει στη δημόσια διοίκηση.



Πρόεδρος ΕΙΠ: Μπράβο



Διευθυντής Παραρτήματος Οδησσού: Βέβαια, αυτός ο νόμος δεν ίσχυσε τελικά, γιατί δεν υπεγράφη από τον Πρόεδρο της Βουλής και από τον εκτελών χρέη Προέδρου, ο οποίος είναι ο ίδιος, οπότε δεν υπάρχει προς το παρόν καμία απαγόρευση γλωσσών μειονοτικών σε αυτές τις περιοχές.



Πρόεδρος ΕΙΠ: Να μιλήσουμε λίγο για το Ίδρυμα. Ξέρεις, ετοιμαζόμαστε για τα 200 χρόνια της Φιλικής Εταιρείας. Μάλιστα ο κύριος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Πολιτισμού, μου έλεγε ότι θα ηγηθεί αντιπροσωπείας στην Οδησσό τον Σεπτέμβριο, για να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια.



Διευθυντής Παραρτήματος Οδησσού: Οπωσδήποτε η ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας για την απελευθέρωση της Ελλάδας, αλλά και ένα κομμάτι της ιστορίας της Οδησσού γιατί εδώ ιδρύθηκε. Οπωσδήποτε κύριε Πρόεδρε πρέπει να υπάρξει ένας αντάξιος εορτασμός αυτής της επετείου, το περιμένει και η πόλη. Πρέπει να σας πω ότι η 25η Μαρτίου, έχει γίνει μία παράδοση για τους Οδεσσίτες και αυτό…



Πρόεδρος ΕΙΠ: Δηλαδή, όχι μόνο για τους Έλληνες, αλλά και για τους Ουκρανούς και Ρώσους και όλο τον κόσμο, τους κατοίκους της Οδησσού.



Διευθυντής Παραρτήματος Οδησσού: Ακριβώς. Συμμετέχουν σε αυτόν τον εορτασμό και θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι αυτή η τελετή που κάνουμε εδώ, στο παράρτημά μας και στο Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας, έχει και μία ιδιαίτερη συγκίνηση και έναν παλμό και ξεφεύγει από τα όρια μιας επανάληψης που ίσως να προσδίδει αυτός ο εορτασμός στην Ελλάδα.



Πρόεδρος ΕΙΠ: Χαίρομαι που το ακούω.



Διευθυντής Παραρτήματος Οδησσού: Όντως και ετοιμαζόμαστε για τον εορτασμό τώρα. Θα κάνουμε κάποιες εκδηλώσεις στο παράρτημα. Βέβαια, θα γίνει η δοξολογία την ημέρα της 25ης Μαρτίου και μετά η τελετή και η κατάθεση στεφάνου εδώ, στο Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας.



Πρόεδρος ΕΙΠ: Συμμετέχουν και παράγοντες της Οδησσού, Κρατικοί και Δημοτικοί παράγοντες;



Διευθυντής Παραρτήματος Οδησσού: Βεβαίως και Δημοτικοί παράγοντες και από τη νομαρχία και βέβαια η ελληνική κοινότητα, το Γενικό μας Προξενείο και φέτος εξ’ όσων γνωρίζω θα επισκεφθεί επίσημα και την Οδησσό και ο Πρέσβης μας από το Κίεβο, ο κύριος Παπαδόπουλος και θα παρουσιάσουμε σε συνεργασία με μία γκαλερί της Ελλάδας την 1η Biennale Ελλήνων σπουδαστών χαρακτικής, που έγινε στην Ελλάδα το 2013, με θέμα την Ιλιάδα και την Οδύσσεια.



Πρόεδρος ΕΙΠ: Μπράβο



Διευθυντής Παραρτήματος Οδησσού: Είναι μία προσφορά αυτά τα έργα αυτής της γκαλερί προς το παράρτημα και το συνδυάζουμε με τον παιδικό διαγωνισμό ζωγραφικής, που κάθε χρόνο διοργανώνει το παράρτημά μας, εδώ στην Οδησσό, που φέτος είναι για το ίδιο θέμα, για την Οδύσσεια και την Ιλιάδα.



Πρόεδρος ΕΙΠ: Μπράβο



Διευθυντής Παραρτήματος Οδησσού: Τα παιδάκια, οι νικητές, όπως κάθε χρόνο θα φιλοξενηθούν στην Ελλάδα. Τα έξοδα, όλα αυτά, τα αναλαμβάνει αυτή η γκαλερί και ο Χρήστος ο Γιαννάκος, ο οποίος είναι ο ιδιοκτήτης αυτής της γκαλερί και θα φιλοξενηθούν στην Κρήτη.



Πρόεδρος ΕΙΠ: Οι εργασίες του Παραρτήματος στην Οδησσό συνεχίζονται. Γιατί αυτό που είπαμε, ότι μία προσωρινή αναστολή, με την έννοια της οικονομικής αναδιάρθρωσης, για σας δεν ισχύει βεβαίως.



Διευθυντής Παραρτήματος Οδησσού: Συνεχίζονται εδώ κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστούμε πολύ και πρέπει να σας πω ότι όλα αυτά που κάνουμε και έχουμε προγραμματίσει, δεν έχουν κανένα κόστος για τι Ίδρυμα.



Πρόεδρος ΕΙΠ: Το ξέρουμε αυτό, για αυτό επιβραβεύουμε τη δική σας προσπάθεια συνεχώς διότι είσαστε Τιμής ένεκεν, τιμάτε τον ελληνικό πολιτισμό και τον εκπροσωπείτε τιμής ένεκεν.



Διευθυντής Παραρτήματος Οδησσού: Ευχαριστούμε και πρέπει να προσθέσω ότι στις 27 Μαρτίου, στο πλαίσιο αυτού του εορτασμού της 25ης Μαρτίου και των 200 χρόνων της Φιλικής Εταιρείας, θα έχουμε και μία παρουσίαση βιβλίου, που κάνουμε μαζί με το Ιστορικό Αρχείο της Οδησσού. Πρόκειται για την αποδελτίωση των μητρώων, των βιβλίων, των μητρώων της ελληνικής εκκλησίας, των Ελλήνων δηλαδή και θα είναι αφιερωμένο στα 200 χρόνια της Φιλικής Εταιρείας, στα 220 χρόνια της Οδησσού και στα 20 χρόνια του παραρτήματος. Και είναι η περίοδος, η αρχική ιστορική περίοδος της Οδησσού από το 1799 μέχρι το 1825 και είναι αυτή η περίοδος της Φιλικής Εταιρείας.



Πρόεδρος ΕΙΠ: Πώς είναι ο ελληνισμός λοιπόν; Έχουμε σχολεία, έχουμε δυνατότητες προώθησης του ελληνικού πολιτισμού σε συνέργειες Ελλήνων και των κατοίκων της περιοχής;



Διευθυντής Παραρτήματος Οδησσού: Το παράρτημά μας έχει μία πολύ καλή συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς φορείς της Οδησσού και με την ελληνική κοινότητα.



Πρόεδρος ΕΙΠ: Τα ελληνικά διδάσκονται;



Διευθυντής Παραρτήματος Οδησσού: Υπάρχουν σχολεία της Οδησσού τα οποία έχουν εντάξει στο επίσημο πρόγραμμά τους την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας. Η διδασκαλία γίνεται επίσης και στην ελληνική κοινότητα, αλλά φυσικά και στο παράρτημά μας. Φέτος έχουμε 95 σπουδαστές, μαζί με τα παιδικά τμήματα.



Πρόεδρος ΕΙΠ: Ναι το ξέρω, συγχαρητήρια, μπράβο.



Διευθυντής Παραρτήματος Οδησσού: Επίσης και στο Πανεπιστήμιο κύριε πρόεδρε, στο Τμήμα Ρωμάνο-Γερμανικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Οδησσού και στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων, όπου και εκεί η φιλόλογος του παραρτήματος προσφέρει τις εργασίες της και στο Πανεπιστήμιο. Αλλά και στις Διεθνείς Σχέσεις του Πανεπιστημίου έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία για την διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας.



Πρόεδρος ΕΙΠ: Εύχομαι καλή δύναμη για τις δυσκολίες που υπάρχουν στη περιοχή γενικότερα και καλή επιτυχία στη δράση σας. Να είστε καλά.



Διευθυντής Παραρτήματος Οδησσού: Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Υπάρχει μία οπωσδήποτε συναισθηματική φόρτιση και μία έλλειψη διάθεσης γενικότερα στην κοινωνία της Οδησσού, αλλά νομίζω ότι όλα θα ξεπεραστούν και σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για την στήριξη σας κύριε Πρόεδρε



Πρόεδρος ΕΙΠ: Να συνεχίσουμε να στηρίζουμε, γιατί το αξίζετε. Να είστε καλά.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη