7 Απρ 2014

Ποιος θα πληρώσει το πρόστιμο των 60.000.000 ευρώ, κύριοι;

Πώς συνδέονται οι Γιάννης Μπουτάρης, ως Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Κουράκης ως Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, το Υπουργείο Εσωτερικών, η Ειδική Νομική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, η Ομάδα Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα (Task Force), ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, ο Δήμος Βόλβης, και ένα απίστευτο πρόστιμο 60+ εκατομμυρίων ευρώ;

Γράφει ο Θάνος Τάκης



Η υπόθεση δεν είναι νέα. Ξεκινά το 2001, αν μετράω σωστά. Αφορά στον νυν Δήμο Βόλβης, τον Δήμο Θεσσαλονίκης και σε τεχνικό γραφείο το οποίο είχε αναλάβει διάφορες μελέτες σε μικρούς δήμους, ανάμεσα στους οποίους και οι δήμοι Εγνατίας και Αρέθουσας, που του ανέθεσαν την επέκταση του σχεδίου πόλεως. Στη συνέχεια, το 2008 και το 2009, οι δύο δήμοι έκαναν τροποποιητικές συμβάσεις. Σχετικά με τις επιπλέον συμβάσεις, κρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ότι ανατέθηκαν κατά παράβαση του νόμου, δεν πληρώθηκαν και ο ανάδοχος προσέφυγε σε ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Και τι δουλειά έχει ο Δήμος και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, θα αναρωτηθείτε.

Μέχρι την 1.01.2011, τους φακέλους αυτών των συμβάσεων παρακολουθούσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Πολεοδομίας, που ανήκε στην τότε νομαρχία. Με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» οι υπηρεσίες αυτές πέρασαν – υποχρεωτικά - στον κεντρικό Δήμο Θεσσαλονίκης, ο οποίος όφειλε να παρέχει για δύο χρόνια την διοικητική υποστήριξη σε όσους δήμους δεν διέθεταν δικές τους πολεοδομικές υπηρεσίες. Ένας εξ αυτών ήταν ο δήμος Βόλβης, που κληρονόμησε και τις επίμαχες (και ήδη επίδικες) μελέτες. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης πριν από περίπου έναν χρόνο, αποφάσισε ότι δεν μπορεί να παρέχει τις «διοικητικές του υπηρεσίες» σε ζητήματα πολεοδομίας σε άλλους δήμους και κάλεσε τους δήμους Πυλαίας-Χορτιάτη και Βόλβης να παραλάβουν όλους τους φακέλους υποθέσεων πολεοδομικής φύσης και πολεοδομικού χαρακτήρα που ανήκουν στην αρμοδιότητά τους. Την απόφαση αυτή ακύρωσε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, καθώς την έκρινε παράνομη, ωστόσο ο δήμος Θεσσαλονίκης δεν την αναίρεσε, τυπικά, ποτέ. Το θιγόμενο τεχνικό γραφείο («ΓΑΙΑ Α.Ε. ΜΕΛΕΤΩΝ») προσέφυγε στην ελληνική δικαιοσύνη και στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ζητώντας επί της ουσίας να αποζημιωθεί για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης πολεοδομικών μελετών-επεκτάσεων σχεδίων πόλεων. Η υπόθεση διαθέτει μεγάλο εύρος και τα σχετικά έγγραφα είναι πάρα πολλά. Δεν διαθέτω το πλήρες εύρος αυτών, για να τα παραθέσω, ούτε αυτό μπορεί να γίνει σε ένα περιορισμένου εύρους, άρθρο.

Πάω στο θλιβερό αποτέλεσμα:

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (υπόθεση C-601/10) έχει ήδη επιβάλει πρόστιμο 36 εκατομμυρίων ευρώ στο ελληνικό κράτος, το οποίο καθημερινά προσαυξάνεται κατά 50.000 ευρώ (από το 2011) και ήδη ξεπερνά τα εξήντα εκατομμύρια (60.000.000) ευρώ! 

Αυτά περιγράφει σε έγγραφό του ο Δήμος Βόλβης, και αποδίδει την πατρότητα της παρατήρησης στον κ. Βαρτζόπουλο, Γενικό Γραμματέα Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου.

Μου προξένησαν μεγάλη εντύπωση και θα αντιγράψω ορισμένες ασυνήθιστες, για δημόσιο έγγραφο, εκφράσεις, αναμένοντας την θέση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρη, καθώς πολλές αναφορές είναι προσωπικές και του επιρρίπτουν ευθύνη σε ατομικό επίπεδο. Όπως και ευθύνη περί του εξοντωτικού προστίμου των 60+ εκατομμυρίων ευρώ που καλείται να πληρώσει η Ελλάδα!

Ιδού μερικές, από το έγγραφο, για το οποίο παρατίθεται σύνδεσμος στο τέλος του άρθρου:

«Η προαναφερόμενη Απόφαση και η προαναφερόμενη Επιστολή του Δημάρχου Θεσσαλονίκης βρίσκονται σε ΠΛΗΡΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ προς τις Υποδείξεις-Οδηγίες των αρμοδίων Αρχών, για τη συμμόρφωση της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, ως Διευθύνουσας Υπηρεσίας...

Παρατηρούμε, εξαρχής, ότι η Απόφαση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης είναι ΚΑΤΑΔΗΛΩΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΦΩΡΩΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗ, αποτελούσα, ΠΑΣΙΔΗΛΩΣ, πανηγυρική επικρότηση-επιβράβευση της συνεχιζόμενης άρνησης της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει... συμμορφούμενη προς το περιεχόμενο της από 27.10.2011 Απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης... οι οποίες κρίθηκαν αντίθετες προς το Ενωσιακό Δίκαιο, με την εν λόγω Απόφαση του Δικαστηρίου τούτου.

Της ανωτέρω ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ Απόφασης του Δημάρχου Θεσσαλονίκηςέχει προηγηθεί η εξίσουΠΡΟΔΗΛΩΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΦΩΡΩΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗ, υπ’ αριθ. πρωτ. ... Πράξη του Δημάρχου Θεσσαλονίκης.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ, ότι ο Δήμος Βόλβης είχε ασκήσει, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, την υπ’ αριθ. ... Αίτηση Ακύρωσης ΚΑΤΑ της εν λόγω υπ’ αριθ. πρωτ. ... Πράξης του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, με την οποία ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης «[..] παρανόμως- αναρμοδίως: α. Απαγόρευσε στη Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, ως Διευθύνουσα Υπηρεσία των αναφερομένων στην από 27.10.2011 Απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης- ΔΕΕ ... να συμμορφωθεί ... ΑΦΕΝΟΣ προς το διατακτικό της εν λόγω Απόφασης του ΔΕΕ και ΑΦΕΤΕΡΟΥ προς τα αποφασισθέντα και διαταχθέντα (για τη συμμόρφωση αυτή)...».

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ, ότι η ΑΡΝΗΣΗ της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, ως Διευθύνουσας Υπηρεσίας, να συμμορφωθεί ... ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΕ, αυτή τη φορά, με το υπ’ αριθ. πρωτ. ...έγγραφο του Αντιδημάρχου Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων του Δήμου Θεσσαλονίκης,ΕΞΑΙΤΙΑΣ του οποίου ο Δήμος Βόλβης υπέβαλε, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη σχετική υπ’ αριθ. πρωτ. ... Καταγγελία «για μη Συμμόρφωση στην από 27.10.2011 Απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης-Υπόθεση C-601/10- Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά Ελληνικής Δημοκρατίας».

ΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΛΟΓΟ ΑΚΥΡΩΣΗΣ, τη συνεχιζόμενη ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΑΡΝΗΣΗ συμμόρφωσης της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, ως Διευθύνουσας Υπηρεσίας, ο Δήμος Βόλβης ΑΣΚΗΣΕ, την προβλεπόμενη στο άρθρο 227 παρ. 1α του Ν. 3852/2010, υπ’ αριθ. πρωτ. 30041/12.04.2013 Ειδική Διοικητική Προσφυγή... Η ανωτέρω Προσφυγή του Δήμου Βόλβης (και άλλων προσφευγόντων) έγινε δεκτή, με την υπ’ αριθ. πρωτ. ... Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, με την οποία ακυρώθηκε η υπ’ αριθ. 553/28.3.2013 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης.

ΚΑΤΑ της Απόφασης αυτής του Γ.Γ.Α.Δ.Μ.-Θ., ο Δήμος Θεσσαλονίκης ΑΣΚΗΣΕ την υπ’ αριθ. 258/11.07.2013 Προσφυγή του, ενώπιον της Επιτροπής του αρθ. 152 Ν. 3463/2006 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, η οποία, με την υπ’ αριθ. πρωτ. 166/2013 Απόφασή της, ΑΠΕΡΡΙΨΕ την εν λόγω Προσφυγή τουΔήμου Θεσσαλονίκης.

Ακολούθησε η, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, άσκηση, εκ μέρους του Δήμου Θεσσαλονίκης, της υπ’ αριθ. εκθ. καταθ. 4779/2013 Αίτησης Ακύρωσης, ΚΑΤΑ των προαναφερομένων Αποφάσεων του Γ.Γ.Α.Δ.Μ.-Θ και της Επιτροπής του αρθ. 152 Ν. 3463/2006, για την οποία έχει οριστεί δικάσιμος, η 22α Μαΐου 2014.

Στο απευθυνόμενο στον Υπουργό Εσωτερικών, ... έγγραφο της υπογράφουσας, με εντολή Υπουργού, Προϊσταμένης της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας (Τμήμα Δικαίου Ευρωπαϊκής Ένωσης) του Υπουργείου Εξωτερικών, καταγράφονται, επί λέξει, τα εξής: «Στις 25 Απριλίου τρεχ. έτους πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο μας συνάντηση με εκπροσώπους των καθ’ ύλη αρμοδίων φορέων και της task force, όπου συζητηθήκαν θέματα παραβιάσεων του κοινοτικού δικαίου. Μεταξύ των υποθέσεων που συζητήθηκαν ήταν και η εν θέματι, για την οποία τονίστηκε ιδιαίτερα η σοβαρότητά της, δεδομένου του προχωρημένου σταδίου στην οποία βρίσκεται.Επισημαίνουμε ότι για την υπόθεση αυτή, έχει, ήδη, εκδοθεί καταδικαστική απόφαση του ΔΕΕ στις 27/10/2011, πλην, όμως, οι ελληνικές αρχές δεν έχουν ακόμα συμμορφωθεί. Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις τόσο από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών, όσο και από ΕΝΥ/ΕΕ-ΥΠ.ΕΞ αλλά και παρά τη βούληση των ίδιων των Δήμων να συμμορφωθούν, το πρόβλημα εστιάζεται στην άρνηση των Διευθυνουσών Υπηρεσιών Πολεοδομίας να ανακαλέσουν τις πράξεις καθορισμού συμβατικής αμοιβής των μελετών.Επειδή η Επιτροπή, με βάση το άρθρο 260 της Συνθήκης της Λισσαβώνας, κρίνοντας ότι δεν έχουν ληφθεί τα μέτρα που συνεπάγεται η εκτέλεση της απόφασης, μπορεί να καταθέσει προσφυγή στο Δικαστήριο, με την οποία θα επαπειλούνται πρόστιμα κατά της χώρας, θεωρούμε ότι το θέμα θα πρέπει, πλέον, να επιλυθεί σε ψηλότερο πολιτικό επίπεδο σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, προκειμένου να ασκηθεί πίεση στις Διευθύνουσες Υπηρεσίες προς άμεση συμμόρφωση, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες συνέπειες για τη χώρα στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία».

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΝΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ, σε ευρύτατη και εξαιρετικής σπουδαιότητας σύσκεψη, πραγματοποιηθείσα, την 04.11.2013, στη Θεσσαλονίκη, μετά από πρόσκληση των εμπλεκομένων στην προεκτεθείσα παράβαση του Ενωσιακού Δικαίου εθνικών Αρχών, από τον Γενικό Γραμματέα της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, κ. Δημήτρη ΒΑΡΤΖΟΠΟΥΛΟ ..., ο οποίος προήδρευσε της σύσκεψης, παρουσία και εκπροσώπου της Task Force for Greece, με αντικείμενο την μη επιτευχθείσα συμμόρφωση, ΕΞΑΙΤΙΑΣ της οποίας απειλούνταν, όπως μας ενημέρωσαν (με τα τότε δεδομένα), ΚΑΤΑ της Ελληνικής Δημοκρατίας, εφάπαξ πρόστιμο, ύψους περί τα 36.000.000 ευρώ και καθ’ ημέραν πρόστιμο, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ύψους περί τις 50.000 ευρώ.

ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΜΕ, όσον αφορά τις, εντελώς, ακατανόητες όσο και παράνομες, κατά το ουσιαστικό και το δικονομικό Διοικητικό Δίκαιο, «δηλώσεις» του παντελώς αναρμοδίου, εν προκειμένω, Δημάρχου Θεσσαλονίκης, οι οποίες περιέχονται στο προμνημονευόμενο υπ’ αριθ. πρωτ. ... έγγραφό του, ΟΤΙ «ο Δήμος Θεσσαλονίκης υπέδειξε έγκαιρα τις ενέργειες που ήταν αναγκαίες, νόμιμες και εφικτές για τη συμμόρφωση προς το περιεχόμενο της κρίσιμης απόφασης του ΔΕΕ, χωρίς καμία εξάρτηση από ενέργειες του ίδιου, διατηρεί δε στο ακέραιο το δικαίωμά του να προβάλει τις θέσεις του και ενώπιον κάθε αρμόδιας διοικητικής ή δικαστικής αρχής, ιδίως δε να αποκρούσει τις «ανακοινώσεις δίκης-προσεπικλήσεις», τις οποίες άσκησε αβάσιμα εναντίον του καθώς και εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου ο Δήμος Βόλβης, ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης, ενόψει αγωγών που άσκησαν ανάδοχοι των επίμαχων συμβάσεων [..]», τα εξής: ... Η «δήλωση» αυτή αποτελεί,από μόνη τηςπλήρη απόδειξη της προσφερόμενης (και μετά την έκδοση της ανωτέρω τελευταίας Απόφασης) από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, υποστήριξής του, προς τη ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΑΡΝΗΣΗ της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, να συμμορφωθεί...

ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΩ ΟΤΙ η ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ σοβαρότητα του θέματος, πρώτον σε σχέση με την απειλούμενη νέα Προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την επιβολή των προαναφερομένων βαρύτατων προστίμωνλόγω της συνεχιζόμενης μη συμμόρφωσής της, προς την από 27.10.2011 Απόφαση του Δ.Ε.Ε., δεκατέσσερις μήνες (14) μετά τη λήξη της προθεσμίας συμμόρφωσης (την 15η Ιανουαρίου 2013), και δεύτερον σε σχέση με την προπεριγραφόμενη εμπλοκή του Δημάρχου και του Αντιδημάρχου Θεσσαλονίκης στη συνεχιζόμενη ΑΡΝΗΣΗ της Διεύθυνσης Πολεοδομίας Θεσσαλονίκης, ως Διευθύνουσας Υπηρεσίας, να συμμορφωθεί προς την Απόφαση του Δικαστηρίου τούτου...».


Αυτά περιγράφει το έγγραφο. Επαναλαμβάνω: τέτοιο ύφος, τέτοια γραπτή κραυγή και τόση αγωνία, δεν γνωρίζω και δεν έχω συναντήσει σε άλλο δημόσιο έγγραφο. Μιλάμε για 60+ εκατομμύρια ευρώ, δεν είναι αστείο.

Φαίνεται όμως ότι το «έργο» το έχει πάρει πάνω του ο Δήμαρχος, άγνωστο γιατί. Γιατί δεν εφαρμόζει αυτά που του ζητούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς; Τι έχει να πει για όλα αυτά;

Ευχαρίστως θα φιλοξενηθεί η δική του άποψη.

Όπως και η απαραίτητη απάντησή του στο ερώτημα, «σε ποιόν τελικά θα καταλογιστεί το (δεδομένο) πρόστιμο των 60 και βάλε εκατομμυρίων ευρώ;»...




Υ.Γ. Η εφημερίδα ‘Θεσσαλονίκη’ (φύλλο 4ης Μαρτίου 2013) έγραψε: «Μεγάλη αναστάτωση μαθαίνουμε ότι επικρατεί αυτές τις ημέρες στον δήμο Θεσσαλονίκης, αφού διάφορες "μαμουνιές" τεχνικής εταιρείας και οι αν μη τι άλλο αυθαίρετοι χειρισμοί της διοίκησης του Γιάννη Μπουτάρη ενδέχεται να κοστίσουν τόσο στον δήμο όσο και στον δήμο Βόλβης περί τα 60 εκατ. ευρώ... Αν και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης απέρριψε αυτήν την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, οι υπάλληλοι στις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου έλαβαν την εντολή να μην ασχολούνται με υποθέσεις των άλλων δήμων, με αποτέλεσμα οι εργολάβοι να εκμεταλλευτούν το κενό και να προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, από τα οποία και δικαιώθηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Εσωτερικών προειδοποίησε τον Γιάννη Μπουτάρη για την ευρωκαμπάνα μερικών δεκάδων εκατομμυρίων που θα του επιμεριστούν και τώρα τρέχουν και δεν φτάνουν. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ελληνικό δημόσιο θα πληρώσει για ακόμη μια φορά μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για έργα υπερτιμολογημένα ή και ανύπαρκτα... Θα έχουμε εξελίξεις».

Υ.Γ.2 Ο ‘Αγγελιοφόρος’ (φύλλο 7ης Μαρτίου 2013) έγραψε: «Αντιμέτωπο με ένα μεγάλο πρόστιμο δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, που θα επιβάλει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, βρίσκεται το ελληνικό Δημόσιο. Ένα πρόστιμο που ενδεχομένως μετά θα καταλογιστεί στους δήμους οι οποίοι ήταν υπαίτιοι για την «παράβαση», δηλαδή ή στο δήμο Θεσσαλονίκης ή στο δήμο Βόλβης ή και στους δύο...»



ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 50/2014 - Λήψη αποφάσεων, επι του πρακτέου και ιδίως, Διοικητικών και Δικαστικών ενεργειών του Δήμου Βόλβης, σε σχέση με την υπ αριθ. 1501/28-02-2014 – αριθ. Πρωτ. 1323/15741/28-02-2014 – (ΘΕΜΑ : >) απόφαση  του Δημάρχου Θεσσαλονίκης:

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη