του Δημήτρη Σ. Κούβελα, δικηγόρου
Το Δικαστικό Μέγαρο είναι το τρίτο σε σπουδαιότητα δημόσιο κτίριο που συναντάμε σε όλες τις μεγαλουπόλεις του κόσμου. Διοικητήριο, Δημαρχείο, Δικαστικό Μέγαρο. Σήμερα δεν υπάρχει...
ένα μόνο κτίριο που στεγάζει τη δικαιοσύνη, αφού οι ανάγκες για τις διάφορες βαθμίδες (1η, 2η, 3η) και τα εξειδικευμένα δικαστήρια (διοικητικά και οι ειδικότερες κατηγορίες τους) σημαίνουν μεγαλύτερες στεγαστικές ανάγκες και περισσότερα κτίρια.
Η Θέμις στη Θεσσαλονίκη δεν στεγάζεται αξιοπρεπώς, κατά κοινή ομολογία, αλλά η εκκρεμότητα αυτή δεν βρίσκει και τη διέξοδό της. Προηγούμενη απόφαση να κτισθεί Δικαστικό Μέγαρο στο χώρο του λιμανιού δεν ευδοκίμησε τελικά, λόγω «απαγορευτικού» της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Ίσως όμως δεν ήταν και η καλύτερη λύση, όπως πιστεύει το Τεχνικό Επιμελητήριο, το οποίο σε επιστολή του προς τον Υπουργό Δικαιοσύνη είχε επισημάνει ότι «το τμήμα του λιμανιού που υποδέχεται άλλες αστικές χρήσεις, δεν αποτελεί και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν οικόπεδο προς ανοικοδόμηση, αλλά είναι χώρος λειτουργικά ενταγμένος στο λιμάνι, που διατηρεί το λιμενικό του χαρακτήρα». Άλλωστε, το εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης στην περιοχή του λιμανιού προβλέπει χρήση για εγκαταστάσεις μαζικών μεταφορών και ήπιες επεμβάσεις.
Τι προβλέπει όμως το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης για τη χωροθέτηση του Δικαστικού Μεγάρου; Αυτό και να εφαρμοσθεί, προφανώς όμως δεν προβλέπει τίποτα. Εξ ου και το πρόβλημα.
Επί δεκαετίες σέρνεται η συζήτηση για το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης και ακόμη δεν βρέθηκε οικόπεδο. Κι όμως το πρόβλημα είναι πιεστικό και από την άποψη της ασφάλειας. Υπενθυμίζουμε ότι το κεντρικό δικαστικό μέγαρο έχει κτιστεί χωρίς πολεοδομική άδεια και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας, κυρίως έναντι σεισμού. Μία έκρηξη βόμβας πριν τέσσερα χρόνια στο υπόγειο του Μεγάρου προβληματίζει ακόμη σε θέματα στατικής του κτιρίου.
Εν τω μεταξύ, – και μπράβο – έχουν στεγασθεί, σε λαμπρά καλλιμάρμαρα κτίρια, ο Άρειος Πάγος και το Εφετείο, και σε εξαιρετικά διατηρητέα συγκροτήματα, το Συμβούλιο της Επικρατείας (στο Αρσάκειο) και τα άλλα δικαστήρια (Σχολή Ευελπίδων). Μήπως πρέπει να εξεταστεί και πάλι μία λύση προς αυτήν την κατεύθυνση και για την πόλη μας;
Τα προβλήματα δεν λύνονται μόνο, όταν ωριμάσουν, αλλά και (κυρίως), όταν βρεθεί ο κατάλληλος άνθρωπος, για να τα λύσει. Παρόλο, όμως, που τα τελευταία χρόνια είχαμε και πρωτοκλασάτο Θεσσαλονικιό πολιτικό ως Υπουργό Δικαιοσύνης, καμία λύση δεν βρέθηκε. Είναι λοιπόν ένα κορυφαίο πρόβλημα για την πόλη που πρέπει να απασχολήσει ιδιαιτέρως και το Δήμο.
Δημήτρης Σ. Κούβελας,
Δικηγόρος
Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Θεσσαλονίκης,
Συνδυασμού «ΕΝΤΑΞΕΙ» του Σταύρου Καλαφάτη.
διαβάστε και το σχετικό άρθρο του π.Προέδρου του Δ.Σ.Θ. Δημήτρη Γαρούφα, εδώ:
http://taxalia.blogspot.gr/2014/04/blog-post_4409.html
διαβάστε και το σχετικό άρθρο του π.Προέδρου του Δ.Σ.Θ. Δημήτρη Γαρούφα, εδώ:
http://taxalia.blogspot.gr/2014/04/blog-post_4409.html