29 Απρ 2014

Σιγά μην καταργηθεί η υποχρεωτική εγγραφή στα Επιμελητήρια !

Σιγά μη γίνουμε Ευρώπη, σιγά μην κάνουμε κάτι ΥΠΕΡ των επιχειρήσεων ! Η συντεχνιακή αντίληψη και το κομματικό κράτος ακόμη και στη σφαίρα των ιδιωτικών επιχειρήσεων, θα ζει και θα βασιλεύει.
Ο αναχρονιστικός θεσμός της ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ εγγραφής στα Επιμελητήρια, προφανώς,
προφανέστατα, είναι πολύ αρεστός στους "συνδικαλιστές" τους. Είναι ένα ωραίο σκαλοπάτι για να ανεβαίνεις στην πολιτική. Άλλωστε οι περισσότεροι πρόεδροι επιμελητηρίων, διετέλεσαν και διατελούν υποψήφιοι σε συνδυασμούς, αφού είναι περιζήτητοι λόγω της "προίκας" των ψήφων που κουβαλούν.
Το ζήτημα όμως είναι, αν είναι αρεστός ο θεσμός στους υπόχρεους επιχειρηματίες. Αν τους προσφέρουν κάτι τα επιμελητήρια. Προσφέρουν;
-Κατά τη γνώμη των μελών των διοικήσεων προσφέρουν πάρα πολλά.
-Κατά τη γνώμη των επαγγελματιών, δεν προσφέρουν τόσα, ώστε να δικαιολογείται η υποχρεωτική εγγραφή σε αυτά, με το κόστος που συνεπάγεται, αλλά κυρίως -για μας- για τη γραφειοκρατία που συνεπάγεται, αφού σε πολλές φάσεις της οικονομικής δραστηριότητας, από την εγγραφή μέχρι τη διαγραφή μιας επιχείρησης ή επαγγελματία από την εφορία, χρειάζεται κάποιο "πιστοποιητικό" από το Επιμελητήριο.
Και εν πάσει περιπτώσει, η μη υποχρεωτικότητα της εγγραφής, είναι ένα ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, γιατί θα ωθήσει τα Επιμελητήρια και τους υπαλλήλους τους, να μη συμπεριφέρονται ως δημόσιοι υπάλληλοι σε υπηκόους, αλλά ως πωλητές σε πελάτες. Θα αποκτήσουν κίνητρο για να εγγράφουν επιχειρήσεις και κίνητρο για να διατηρούν "ζεστά" τα μέλη. Θα πρέπει να δίνουν για να παίρνουν. Θα πρέπει να πείθουν για την αναγκαιότητά τους και για τις ανταποδοτικές τους υπηρεσίες. Απλό είναι: αν παρέχουν ανταποδοτικές υπηρεσίες, θα έχουν μέλη. Αν όχι, για ποιό λόγο θα πρέπει να έχουν μέλη;

Τα Επιμελητήρια όμως είναι "κυψέλες" κομματικών διεργασιών κι έτσι, διαβάζουμε ότι ...



Την υποχρεωτική εγγραφή των επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια, προτείνουν με τροπολογία τους 185 βουλευτές απ’ όλα τα κόμματα, ενώ το ίδιο αίτημα υποβάλλει και ο ΣΥΡΙΖΑ με άλλη τροπολογία.
Υπενθυμίζεται ότι από 1-1-2015 δεν είναι υποχρεωτική η εγγραφή των επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια.
Η τροπολογία των 185 βουλευτών έχει ενταχθεί στο νομοσχέδιο για τις τράπεζες, που θα συζητείται μέχρι και την Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για τις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων που συζητείται στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.
«Θα πρέπει να καταργηθεί η ρύθμιση της προαιρετικής εγγραφής», τονίζουν οι 185 βουλευτές, επισημαίνοντας ότι η ισχύουσα ρύθμιση «δεν εξυπηρετεί το αληθές συμφέρον του επιχειρηματία».
«Η προαιρετική εγγραφή πρέπει να αναθεωρηθεί, μετά τη διαπίστωση του σημαντικού ρόλου που παίζουν τα Επιμελητήρια στην οικονομική ζωή του τόπου και της βοήθειας, που προσφέρουν στην οικονομική πολιτική της εκάστοτε Κυβέρνησης, η δυναμική ύπαρξη των Επιμελητηρίων αποτελεί αναγκαία συνθήκη της καθημερινής οικονομικής ζωής στην χώρα», υποστηρίζουν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη