6 Απρ 2014

Δουλεύουμε μαζί για να σταματήσει το γκράφιτ

Η παράταξη “Θεσσαλονίκη Πόλη Για Μας” έχει δεσμευτεί να ασχοληθεί με τον βανδαλισμό από γκράφιτι προσπαθώντας να παρέχουμε ένα καθαρό, ζωντανό, ασφαλή χώρο και μια φιλόξενη ..
κοινότητα για όλους τους κατοίκους, τις επιχειρήσεις και τους επισκέπτες της πόλης μας.
Τι είναι το γκράφιτι;
Τα γκράφιτι είναι η χαρακτική, η ζωγραφική ή τοποθέτηση ενός σήματος σε δημόσια ή ιδιωτική ιδιοκτησία.
Όταν οποιοσδήποτε τύπος γκράφιτι τοποθετείται σε δημόσια ή ιδιωτική ιδιοκτησία, θεωρείται μια πράξη βανδαλισμού και είναι ενάντια στο νόμο.
Τύποι γκράφιτι
Ο πιο κοινός τύπος του γκράφιτι στην περιοχή της Θεσσαλονίκης είναι η γραφή συνθημάτων, η ζωγραφική ή "βομβαρδισμός" ενός αναγνωρίσιμου συμβολικού χαρακτήρα μνημείου ή «ετικέτα» που μπορεί ή δεν μπορεί να περιέχει γράμματα. Άλλοι τύποι του graffiti είναι: εξατομικευμένες, πολιτικές, προσβλητικές και εκφράσεις μίσους.
Μίσους που σχετίζονται, εν όλω ή εν μέρει από, οπαδικές μεροληψίες ή προκαταλήψεις με βάση την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, τη γλώσσα, το χρώμα, τη θρησκεία, το φύλο, την ηλικία, την ψυχική ή σωματική αναπηρία, το γενετήσιο προσανατολισμό ή οποιοδήποτε παρόμοιο παράγοντα.
Πού βρίσκονται;
Τα γκράφιτι τα διακρίνουμε σχεδόν παντού, στο κέντρο της πόλης, στα προάστια, στην αγορά, στις βιτρίνες στις στάσεις των ΜΜΜ και τις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις. Υπάρχει σε πολλές επιφάνειες, συμπεριλαμβανομένων γέφυρες, κτίρια, τοίχους, κουτιά δημοσίων οργανισμών (ΔΕΗ, ΟΤΕ), γραμματοκιβώτια, σιντριβάνια, στην παραλία σε οχήματα, σε μνημεία και σε πάρκα.
Ποιος επηρεάζεται;
Τα γκράφιτι δεν είναι ένα έγκλημα χωρίς θύματα. Αν το γκράφιτι αφήνεται να εξαπλωθεί στην πόλη μας μπορεί να: 
  • Δημιουργηθεί η εντύπωση ότι κανείς δεν νοιάζεται και ότι κανείς δεν έχει τον έλεγχο
  • Οδηγήσει σε αύξηση της εγκληματικότητας / βανδαλισμού
  • Αποθάρρυνση των επιχειρήσεων και των αγορών, και να οδηγήσει σε απώλεια των εσόδων των επιχειρήσεων
  • Μειώνει την αισθητική
  • Κοστίσει εκατομμύρια ευρώ για την αφαίρεση
  • Εκτροπή των δημοτικών τελών από τα κοινοτικά προγράμματα και τις υπηρεσίες
  • Βλάψει την ευημερία και τη μείωση της αξίας των ακινήτων
  • Επηρεάζουν την αίσθηση της ασφάλειας για τους κατοίκους και τους επισκέπτες
Λαμβάνουμε Δράση
Η παράταξή μας αναγνωρίζει ότι η διαχείριση των γκράφιτι είναι πιο αποτελεσματική με μια συνεργατική, εθελοντική και πολύπλευρη προσέγγιση. Γι 'αυτό, σε συνεργασία με την πόλη θέλουμε να ακολουθηθεί το μοντέλο του 4Ε διαχείρισης γκράφιτι:
  • Εκπαίδευση: Ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τον αρνητικό αντίκτυπο και το κόστος που συνδέεται με τα γκράφιτι και για τη σημασία της πρόληψης και της ταχείας αφαίρεσης.
  • Ενδυνάμωση: Μεγιστοποιώντας τη δύναμη των διαθέσιμων εθελοντών και των σχέσεων για την ενθάρρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αποτροπή.
  • Εξάλειψη: Αφαίρεση του γκράφιτι γρήγορα και αποτελεσματικά και να ενθαρρύνουμε την έγκαιρη αναφορά του γκράφιτι.
  • Επιβολή: Εφαρμογή των δημοτικών και άλλων σχετικών νόμων, όταν είναι  αναγκαίο.
Πώς μπορώ να αναφέρω το γκράφιτι;
Μην αγνοείτε το γκράφιτι να το αναφέρετε. Όσο πιο γρήγορα επιληφθούμε, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να αφαιρεθεί και η πιθανότητα υποτροπής μπορεί να μειωθεί έως και 85% σύμφωνα με πανεπιστημιακές μελέτες.
Ιδιοκτήτες Ακινήτων:
Η παράταξή μας απαιτεί ότι όλα τα ακίνητα εντός της πόλης της Θεσσαλονίκης παραμένουν χωρίς γκράφιτι, με εξαίρεση οποιαδήποτε περιοχή θα έχει χαρακτηρισθεί ως "νόμιμος τείχος γκράφιτι" από το δημοτικό συμβούλιο.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν επιλέξει να μην αφαιρέσουν το γκράφιτι εν ευθέτω χρόνο, θα λαμβάνουν γραπτή ειδοποίηση για συμμόρφωση. Ένα χρονικό διάστημα των επτά (7) ημερών θα δίδεται, προκειμένου να συμμορφωθούν. Εάν ο ιδιοκτήτης δεν συμμορφωθεί με την ανακοίνωση, συνεργείο από την πόλη θα αφαιρέσουν το γκράφιτι. Συναφείς δαπάνες θα προστεθούν στα δημοτικά τέλη των ιδιοκτητών ακινήτων.
Τι είναι ο "νόμιμος τείχος γκράφιτι".
Ένας τοίχος, γνωστός αλλιώς ως "ελεύθερος χώρος" όπου το γκράφιτι θα επιτρέπεται και θα ενθαρρύνεται.

Στόχοι της στρατηγικής για τη διαχείριση γκράφιτι
Ο γενικός στόχος της στρατηγικής διαχείρισης Graffiti είναι να έχουμε μια καθαρή, ασφαλή και ελεύθερη από γκράφιτι πόλη. Εργαζόμαστε προς το στόχο μας με τη δέσμευση να επιτύχουμε:
  • Αφαίρεση γκράφιτι το συντομότερο δυνατό
  • Αύξηση της ικανότητας της κοινότητας για τη διαχείριση των γκράφιτι
  • Ενίσχυση της υπερηφάνειας και της ευημερίας των κατοίκων και των επιχειρήσεων
  • Ενθάρρυνση της χρήσης των τεχνικών πρόληψης
  • Παροχή εύκολης και προσιτής επιλογής αναφορών
  • Στήριξη των κατοίκων και των επιχειρήσεων με τα κατάλληλα εργαλεία και τους πόρους
  • Τη συμμετοχή των επιχειρήσεων, των κατοίκων, της νεολαίας, των κοινοτικών οργανώσεων και των δημιουργών των γκράφιτι ως εταίρων
  • Την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών και λύσεων που βασίζεται στην έρευνα για τη διαχείριση γκράφιτι
Προγράμματα Εθελοντών
Η αξία του ενός! Η δύναμη των πολλών!
Οι εθελοντές μπορούν να ενισχύσουν την κοινότητα μας και να βοηθήσουν για να γίνει η Θεσσαλονίκη μια πόλη καθαρή από γκράφιτι.
Συμμετοχή των εθελοντών στο πρόγραμμα διαχείρισης γκράφιτι έχει πολλά οφέλη για εμάς και τη γειτονιά μας, όπως
  • Την ενίσχυση των ικανοτήτων της γειτονιάς μας για να διαχειριστεί γκράφιτι
  • Φέρνοντας τους κατοίκους μαζί για να αναπτύξουν λύσεις κοινότητας
  • Να γίνει ένα πρότυπο η κοινότητά μας
  • Προληπτική συμμετοχή με τους γείτονες για την πρόληψη του εγκλήματος
  • Αυξάνοντας την ασφάλεια και την καθαριότητα
  • Παροχή βοήθειας για την προώθηση και διατήρηση υγιών γειτονιών.
Συντονισμός των εθελοντών:
  1. Θα διανέμονται δωρεάν πακέτα αφαίρεσης γκράφιτι με τη δέσμευση για την άρση των γκράφιτι από δημόσια κτίρια στη γειτονιά μας. Τα πακέτα θα έχουν σχεδιαστεί για να ξεκινήσουμε την αφαίρεση γκράφιτι από λείες επιφάνειες. Κάθε πακέτο θα περιλαμβάνει μαντηλάκια καθαρισμού γκράφιτι, γάντια, οδηγίες για την αφαίρεση και πληροφορίες για την ασφάλεια.
  1. Οργάνωση στο πλαίσιο του προγράμματος καθαρισμού. Ο προγραμματισμός απομάκρυνσης γκράφιτι δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκος. Το μόνο που χρειάζεται είναι να εξάρουμε τον ενθουσιασμό και να έχουμε προσεκτικό σχεδιασμό. Η πόλη της Θεσσαλονίκης μπορεί να υποστηρίξει με την παροχή προμηθειών απομάκρυνσης και πρόσθετους πόρους, εάν απαιτείται.
  1. Υιοθετήστε ένα πάρκο ή Υιοθετήστε μια οδό και να εργαστούμε μαζί για να εξασφαλίσουμε ότι διατηρείται ο χώρο καθαρός. Υιοθετήστε ένα πάρκο ή Υιοθετήστε μια οδό σε όλη την πόλη θα είναι ένα πρόγραμμα που θα ενθαρρύνει τη συμμετοχή της κοινότητας για τη φροντίδα και τη συντήρηση πάρκων και των δρόμων μας. Πρόκειται για μια εταιρική σχέση μεταξύ των εθελοντών και του Δήμου. Το πρόγραμμα θα είναι ανοικτό σε κοινοτικές ομάδες και άτομα που θέλουν να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην ενίσχυση της ποιότητας της ζωής στην κοινότητά μας.
Μαζί μπορούμε να κάνουμε την Θεσσαλονίκη ελεύθερη από γκράφιτι!
Δημήτριος Ν. Τσαϊλάς
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη