16 Απρ 2014

Για το νέο Δικαστικό Μέγαρο

Του Δημήτρη Γαρούφα , Πρώην προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Επειδή είδα κείμενο (http://taxalia.blogspot.gr/2014/04/blog-post_1110.html) του αγαπητού Δ.Κούβελα για το θέμα του νέου δικαστικού μεγάρου Θεσσαλονίκης για ενίσχυση της «θεσμικής» μνήμης...
(ο κ.Κούβελας δεν γνωρίζει το ιστορικό του θέματος) και για ενημέρωση των υποψηφίων Δημάρχων-δημ.συμβούλων που πρέπει να τους απασχολήσει στο μέλλον , υπενθυμίζω ότι νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΔΣΘ το 2005 ζήτησα από τον πρωθυπουργό και τον Υπουργό Δικαιοσύνης δημιουργία υποδομών για τη Δικαιοσύνη στη Θεσσαλονίκη. Ανταποκρίθηκαν θερμά και ο κ.Παπαληγούρας έστειλε κλιμάκιο της εταιρίας «ΘΕΜΙΣ»του Υπουργείου Δικαιοσύνης για να καταγράψει τις ανάγκες και να εξετάσει λύσεις επέκτασης του δικ. Μεγάρου(θέμα που κατ΄ επανάληψη είχε απασχολήσει τον ΔΣΘ και το Υπουργείο Δικαιοσύνης επί σειρά ετών ). Διαπιστώθηκε ότι υπήρχε άμεσα ανάγκη χώρων 7.500 τ.μ. με πρόβλεψη ότι μέχρι το 2030 θα χρειασθούν άλλα 15.000 τ..μ., γι΄ αυτό αποκλείστηκε ο χώρος του «πάρκινγκ» δίπλα στο δικαστικό μέγαρο γιατί, πέραν των αρχαιοτήτων , θα «εβγαζε» μικρό κτίσμα , αποκλείστηκαν λόγω κόστους η κατασκευή νέου σε χώρο εκτός κέντρου πόλης και το κτίριο του ΙΚΑ Πύλης Αξιού γιατί έχει μόνο χώρους γραφείων 5.200 τ.μ.
Από τον ΔΣΘ υποδείχθηκε η λύση ανέγερσης συμπληρωματικού δικαστικού μεγάρου σε χώρο του ΟΛΘ που δεν θίγονταν από την υποθαλάσσια αρτηρία, ερευνήθηκε από τεχνικούς του Υπουργείου και κρίθηκε ως μοναδική λύση. Σε πολύωρες συσκέψεις με τον κ.Παπαληγούρα στην Αθήνα οριστικοποιήσαμε αυτά που έπρεπε να γίνουν κι΄ έτσι στις 10-9-2005 στη σύσκεψη φορέων, παρουσία του πρωθυπουργού και του κ.Σουφλιά , ο κ.Παπαληγούρας εξήγγειλε κατασκευή νέου δικαστικού μεγάρου σε χώρο του ΟΛΘ , νέας φυλακής στα Διαβατά και ανακαίνιση του υφισταμένου δικ.μεγάρου με διάθεση ποσού 8.000.000 Ευρώ (υλοποιήθηκε το έργο κι΄ έτσι απέκτησε ψύξη-θέρμανση το υφιστάμενο δικαστικό μέγαρο και έγιναν αισθητικές βελτιώσεις)
Με παρέμβαση του γραφείου του πρωθυπουργού ψηφίστηκε ειδική διάταξη τον Φεβρουάριο του 2007 που επέτρεπε κατασκευή δικ.μεγάρου σε χώρο του ΟΛΘ και έτσι φτάσαμε σε υπογραφή προγραμματικής σύμβασης Υπουργείου Δικαιοσύνης και ΟΛΘ στις 2-8-2007 που πρόβλεπε κατασκευή του νέου δικ.μεγάρου από τον ΟΛΘ με ιδιότυπο ΣΔΙΤ , ενώ στις 1-2-08 αποφασίστηκε να στεγασθεί τελικά σε αυτό το Εφετείο και η Εισαγγελία Εφετών. Η υπογραφείσα στις 2-8-2007 σύμβαση μεταξύ Υπουργείου Δικαιοσύνης και ΟΛΘ(δημοσιεύθηκε στα ΜΜΕ αλλά και στο ενημερωτικό περιοδικό του ΔΣΘ) πρόβλεπε κατασκευή του έργου από τον ΟΛΘ στον οποίο θα κατέβαλλε μίσθωμα το Υπουργείο Δικαιοσύνης μέχρι το 2045 οπότε το κτίριο θα περιέρχονταν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης(άλλωστε όλοι οι χώροι του ΟΛΘ ανήκουν στο δημόσιο και απλά ο ΟΛΘ έχει τη χρήση αυτών μέχρι το 2045)
Μέχρι την 16-3-08 που παρέδωσα την προεδρία του ΔΣΘ όχι μόνο δεν υπήρξε αντίδραση από κανένα φορέα αλλά ομόφωνα οι φορείς της πόλης το 2005,το 2006 και το 2007 ζητούσαν σύντομη κατασκευή του συγκεκριμένου έργου…Μάλιστα ο εμπνευστής του έργου Υπουργός Δικαιοσύνης Αν.Παπαληγούρας οραματιζόταν σύνδεση των δύο κτιρίων με αερογέφυρα ειδικής κατασκευής, μετά από διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, για να αποτελεί και μνημείο για την πόλη. Για το τι έγινε μετά, γιατί ξαφνικά προέκυψαν αντιδράσεις κλπ. και γιατί εγκαταλείφθηκε το έργο κλπ. δεν θέλω να επεκταθώ προς το παρόν…
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη