1 Απρ 2014

Τι (πραγματικά) δείχνει η νέα δημοσκόπηση Ιωαννίδη- Τζιτζικώστα

- Τι προκύπτει από όλα τα νούμερα.
- Πώς αιτιολογείται το κλείσιμο της ψαλίδας.
- Τί σημαίνει η μισή μονάδα που χωρίζει τους δύο υποψηφίους.
Τα συμπεράσματα που κάνουν τα εκλογικά επιτελεία κινούνται γύρω από τους εξής άξονες:
 

1. Η διαφορά στην πρόθεση ψήφου (μισή μονάδα) δείχνει ντέρμπι μέχρι τελευταία στιγμή. Βρίσκεται στα όρια του στατιστικού λάθους. Δείχνει ότι η παλαιότερη ψαλίδα (4,5 μονάδες) που είχε διενεργηθεί πριν ο "Κόουτς" αρχίσει την εκστρατεία, έχει ουσιαστικά εκμηδενιστεί.
2. Σε κάποιες Περιφερειακές Ενότητες η παράσταση νίκης δεν συμβαδίζει με την πρόθεση ψήφου! Ενώ δηλαδή περισσότεροι πολίτες δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν Ιωαννίδη, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι θα κερδίσει ο Τζιτζικώστας.
3. Ο Τζιτζικώστας τα πάει καλύτερα στην Β’ Θεσσαλονίκης, το Κιλκίς και τις Σέρρες.
4. Αντίθετα ο "Ξανθός" κερδίζει κατά κράτος σε Χαλκιδική, Ημαθία και Πιερία, ενώ στην Πέλλα καταγράφεται ισοπαλία.
5. Η βάση της ΝΔ μοιράζεται σε ποσοστά 38% για τον Ιωαννίδη και 30% για τον Τζιτζικώστα. Πριν από τρεις εβδομάδες τα ποσοστά ήταν ανάποδα και η μεταβολή δείχνει ότι ο "Ξανθός" αναπτύσσει μεγαλύτερη δυναμική. Υπάρχουν κι άλλα περιθώρια βελτίωσης (με δουλειά από τους τοπικούς Βουλευτές, Δημάρχους που πρόσκεινται στην ΝΔ, τοπικά στελέχη, Πρόεδροι ΝΟΔΕ και ενεργοποίηση πολιτευτών των διάφορων περιοχών).
6. Το γεγονός ότι ο Τζιτζικώστας πορεύεται με την ομάδα Ψωμιάδη, αποτυπώνεται και στην έρευνα. Η ενεργοποίηση Ψωμιάδη, θα βελτιώσει τους παραπάνω συσχετισμούς.
7. Ο Ιωαννίδης έχει εξαιρετική εικόνα στους νέους σε ηλικία ψηφοφόρους! Ανησυχητικό για τον Τζιτζικώστα που ως νέος σε ηλικία δεν κεφαλαιοποιεί το συγκεκριμένο πλεονέκτημα του. Οι διαφορές στις υπόλοιπες ηλικιακές κατηγορίες είναι στατιστικά μη σημαντικές.

N.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη