Συλλήψεις και κακουργηματικές διώξεις, μετά το θάνατο στο κελί του Αλβανού βαρυποινίτη, που ..
βρισκόταν έγκλειστος για δολοφονίες και δολοφόνησε επίσης, πρόσφατα, έναν σωφρονιστικό υπάλληλο. Η Ελλάδα δεν θα αφήσει ατιμώρητους όσους τυχόν ενέχονται στο θάνατο του Αλβανού.
Η ιατροδικαστική εξέταση ανέτρεψε τα αρχικά σενάρια για τον θάνατο του κρατούμενου και έβαλε στις έρευνες της υπόθεσης τους άνδρες των Εσωτερικών Υποθέσεων οι οποίοι προχώρησαν στη σύλληψη σωφρονιστικών υπαλλήλων των φυλακών Νιγρίτας, μετά τις διώξεις που άσκησε σε βάρος τους ο εισαγγελέας Άμφισσας Νίκος Αντωναράκης. Οι διώξεις αφορούν στα κακουργήματα του βασανισμού με αποτέλεσμα τον θάνατο, του απλού βασανισμού και της βαριάς σκοπούμενης βλάβης.
Ενταλμα σύλληψης εκδόθηκε και για τον πρόεδρο των Εσωτερικών Φρουρών των φυλακών Νιγρίτας, Χάρη Κονσολίδη που νοσηλεύεται στην ψυχιατρική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών.
Οι διώξεις για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους των φυλακών Νιγρίτας είναι κατά συγκεκριμένων υπαλλήλων, ενώ για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους του Μαλανδρίνου και τους αστυνομικούς της Ιτέας είναι κατά παντός υπευθύνου και θα προσωποποιηθούν κατά την ανάκριση.
Ο εισαγγελέας Άμφισσας άσκησε ποινική δίωξη για το αδίκημα της υπόθαλψης εγκληματία, η οποία αφορά τον διευθυντή των φυλακών Νιγρίτας.
Ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρίνος Σκανδάμης δήλωσε από την πλευρά του ότι «ο νόμος θα εφαρμοστεί υποδειγματικά και κατά παντός υπευθύνου».
Για τις συνθήκες θανάτου του Ιλία Καρέλι, ο κ. Σκανδάμης δήλωσε:
«Πρόκειται για βάναυσες, απάνθρωπες και αποτρόπαιες πράξεις κρατικών υπαλλήλων που προσβάλλουν την έννοια του κράτους δικαίου και την οφειλόμενη προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Τέτοιες συμπεριφορές βγαλμένες από τα πιο σκοτεινά χρόνια της ιστορίας λαμβάνουν την απάντησή τους από την ελληνική Δικαιοσύνη και την Πολιτεία. Ο νόμος θα εφαρμοστεί υποδειγματικά και κατά παντός υπεύθυνου».
Επίσης, το Δικαστικό Συμβούλιο Άμφισσας αποφάνθηκε ότι η ανάκριση για την υπόθεση θα πραγματοποιηθεί στη Νιγρίτα Σερρών. Το ζήτημα της δικαστικής εντοπιότητας ανέκυψε καθώς κακουργήματα διαπράχθηκαν τόσο στην Άμφισσα όσο και στην Νιγρίτα.
Εισαγγελικές πηγές ανέφεραν σχετικά με τις έρευνες της υπόθεσης: «Δεν χαριζόμαστε σε κανέναν και πουθενά, θα πέσει άπλετο φως στην υπόθεση». Σύμφωνα με πληροφορίες, τα χτυπήματα που έχει δεχθεί ο Ίλια Καρέλι δεν ταυτίζονται χρονικά. Σε άλλο χρόνο φέρεται να έγινε το κάταγμα στο στέρνο και σε άλλον χρονικό σημείο να προκλήθηκε το έγκαυμα στην παλάμη του δεξιού του χεριού.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι από τις φυλακές του Μαλανδρίνου έχουν προσκομίσει έγγραφα και στοιχεία από τα οποία κατά την εκτίμησή τους προκύπτει ότι το έγκαυμα στο χέρι του Ίλια Καρέλι δεν έγινε το διάστημα που ήταν στις φυλακές του Μαλανδρίνου. Το σημάδι στο χέρι δεν το είχε ούτε κατά την μεταγωγή του ενώπιον των δικαστικών αρχών, ενώ όταν οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Ιτέας συνετάγη έκθεση στην οποία καταγράφεται ότι κατά την μεταγωγή του εκεί ο κρατούμενος είχε πρήξιμο στο μάτι και μώλωπες.