Σημαντικά μηνύματα από την εκδήλωση μνήμης της γενοκτονίας για κοινούς βηματισμούς με την ελληνική πλευρά πάνω στις αρχές της ελευθερίας και του σεβασμού των ..
ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Η αναγνώριση και καταδίκη της γενοκτονίας σε επίπεδο διεθνών οργανισμών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου αποτελούν κύρια συστατικά των διεκδικήσεων των δημοκρατικών λαών, έτσι ώστε η πρόληψη και η τιμωρία της γενοκτονίας να ισχύσουν και να τεθούν πέρα και πάνω από διάφορες γεωπολιτικές τοποθετήσεις, οικονομικά και στρατηγικά συμφέροντα, πολιτικές σκοπιμότητες και καιροσκοπισμούς. Η τοποθέτηση αυτή εκπροσώπων της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής στην κεντρική εκδήλωση μνήμης της γενοκτονίας των Αρμενίων, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 27 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη, αποτελεί το κυρίαρχο μήνυμα για τους λαούς, που υπέστησαν γενοκτονίες και προβάλλουν νόμιμες διεκδικήσεις για δικαίωση στον σύγχρονο πολιτισμένο κόσμο και στις παγκόσμιες οργανώσεις.»
Αυτά τόνισε η εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Κοινωφελών Νομικών Προσώπων & Μεταναστευτικής Πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης Άννα Αγγελίδου – Πολυχρονιάδου, που παρέστη στην εκδήλωση, προσθέτοντας:
«Είναι ανάγκη να εισακουστούν οι απόψεις των Αρμενίων για κοινούς βηματισμούς πάνω στις αρχές της ελευθερίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κι εμείς , που τιμούμε τη μνήμη της γενοκτονίας των Ποντίων στις 19 Μαΐου και των Μικρασιατών στις 14 Σεπτεμβρίου, στεκόμαστε με τα ίδια αισθήματα σεβασμού και σύμπνοιας απέναντι στον διαρκή αγώνα ενός φίλου λαού που αξιώνει την αναγνώριση της γενοκτονίας του με 1.500.000 περίπου θύματα το 1915 από τους Τούρκους.
Κατάγομαι κι εγώ από μητέρα από την Κωνσταντινούπολη και πατέρα από την Ανατολική Ρωμυλία, που έζησαν τους διωγμούς των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, της Θράκης, της Μ. Ασίας και του Πόντου. Έτσι θα ήθελα να εκφράσω την συμπαράστασή μου, ειδικά στους Αρμενίους της Θεσσαλονίκης και να ευχηθώ να ικανοποιηθούν οι προσδοκίες της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδας.
Θα ήθελα επίσης, ως εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Κοινωφελών Νομικών Προσώπων & Μεταναστευτικής Πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, να τονίσω ότι τόσο τα μέλη της Αρμενικής Κοινότητας στη Θεσσαλονίκη, όσο και ένας μεγάλος αριθμός οικονομικών μεταναστών από την Αρμενία, συνυπάρχουν και συμβιώνουν σε κλίμα εξαιρετικών σχέσεων μέσα στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης, με γνώμονα τις σημαντικές επιδόσεις στον πολιτισμό, την εργατικότητα και το προοδευτικό πνεύμα. Από την πλευρά μας δίνουμε κάθε δυνατή πληροφόρηση για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής και κοινωνικής πρόνοιας και παρέχουμε τις προβλεπόμενες από τους νόμους διευκολύνσεις, στο πλαίσιο και της λειτουργίας του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης που στεγάζεται δωρεάν στο Δημαρχείο.»