8 Απρ 2014

Δημοκρατικές εκλογές χωρίς πολιτικά κόμματα δεν μπορούν να υπάρξουν

Οδεύοντας προς τις διπλές εκλογές (Αυτοδιοικητικές και Ευρωεκλογές) αναπτύσσονται απόψεις και θεωρίες για τα μηνύματα που
θα εκπέμψουν.
Βρισκόμαστε σε χρονικό διάστημα που τα πολιτικά κόμματα στη συνείδηση των πολιτών, έχουν ταυτιστεί με τη διολισθαίνουσα πορεία της χώρας, ακόμη και αν αυτή έχει ανακοπεί.
Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι, τα πολιτικά κόμματα να δηλώνουν δημοσίως την απομάκρυνσή τους από τις  αυτοδιοικητικές εκλογές και να δίνουν την εντύπωση ότι θα έπρατταν το ίδιο και για τις ευρωεκλογές, αν υπήρχε μεθοδολογία. Δηλαδή να υπάρχει η τάση αποποίησης των πολιτικών δικαιωμάτων τους.
Έτσι δίνεται η εντύπωση ότι παραβλέπεται ο σημαντικός ρόλος των πολιτικών κομμάτων στην Αστική Δημοκρατία, στο αντιπροσωπευτικό δημοκρατικό σύστημα.
Τα πολιτικά κόμματα στο σύγχρονο πολιτικό σύστημα  που συνηθίζεται να αποκαλείται Αστική Δημοκρατία, αποτελούν πυλώνα του. Οι εκλογές της αυτοδιοίκησης είναι μια από τις σημαντικότερες πολιτικές εκφάνσεις αυτού του συστήματος. Όταν τα κόμματα δεν ανταποκρίνονται στην υποχρέωσή τους να εκφράσουν πολιτική άποψη επικαλούμενη τον ακομμάτιστο ρόλο της αυτοδιοίκησης, είναι σαν να ανοίγουν την κερκόπορτα σε άλλα «δομημένα συστήματα» να καθορίσουν πολιτικά ζητήματα που άπτονται μιας μορφής της εκτελεστικής εξουσίας που λειτουργεί στη δημοκρατία μας.
Είναι ή δεν είναι πολιτική άποψη το μέγεθος των δημοσίων υπηρεσιών ενός ΟΤΑ; Είναι ή δεν είναι πολιτική άποψη η ίδια η αύξηση, αλλά και ο τρόπος επιβολής των δημοτικών τελών για την κάλυψη των ελλειμματικών ταμείων ενός ΟΤΑ;Είναι ή δεν είναι πολιτική άποψη η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στα όρια ενός ΟΤΑ; Είναι ή δεν είναι πολιτική άποψη η οικονομική σύμπραξη του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα στο πλαίσιο  παροχής υπηρεσιών ενός ΟΤΑ προς τους δημότες του;
Επειδή η απάντηση στα ερωτήματα είναι αυτονόητη, είναι αδιανόητο να αποφεύγουν οι πολιτικοί πυλώνες της δημοκρατίας μας να εκφράσουν άποψη. Αλήθεια γιατί μπορεί να εκφράσει άποψη ένα συγκρότημα μέσων ενημέρωσης και δεν το πράττει ένα πολιτικό κόμμα; Γιατί προβλέπεται η ύπαρξη των πολιτικών κομμάτων; Σαφώς για να εκφέρουν πολιτικές απόψεις.  
Πιστεύει κανείς ότι οι πολίτες δεν καταλαβαίνουν  τις πολιτικές σχέσεις των κομμάτων και των υποψηφίων; Δίχως δηλαδή την τυπική επίσημη ανακοίνωση έκφρασης άποψης για τα τεκταινόμενα σε επίπεδο προσώπων  της αυτοδιοίκησης, αποφεύγει ένα κόμμα την ανάληψη της ευθύνης του έναντι των πολιτών;
Ακούγεται όλο και συχνότερα από υποψηφίους στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ότι αυτοί δεν κάνουν διακρίσεις μεταξύ των πολιτών και δεν θέλουν να σχετίζονται με πολιτικά κόμματα. Αλήθεια και με ποιόν σχετίζονται; Είναι δυνατόν στην Αστική Δημοκρατία, στη δημοκρατία των αντιπροσώπων να δηλώνεις ότι εκπροσωπείςτους πάντες; Δεν είναι ένας παραλογισμός; Όλοι δηλαδή συμφωνούν στη μη εμπλοκή των ιδιωτών επιχειρηματιών συγκομιδήςαπορριμμάτων; Πώς το αποδεικνύει κάποιος; Δεν υπάρχουν οι υποστηρικτές τους και οι αντίπαλοί τους;
Είναι κοινότυπη η έκφραση «θέλω να υπηρετήσω όλους τους πολίτες». Δεν είναι αυτονόητο; Αλλοίμονο αν όποιος κέρδιζε στηδημοκρατία υπηρετούσε μόνο τους υποστηρικτές του. Αν επικρατήσει αυτή η λογική, τότε δεν πρέπει να υπάρχουν  πολιτικά κόμματα, γιατί αυτά εκφράζουν συγκεκριμένες πολιτικές απόψεις και συνεπώς όταν λαμβάνουν εντολή διακυβέρνησης της χώρας από τον λαό,τότε δεν μπορούν να διαχειριστούν την εξουσία με τρόπο που να συμφωνούν όλοι. Ούτε είναι ορθό να δηλώνεται από συμμετέχοντα σε δημοκρατικές διαδικασίες, ότι όποιος μετέχει σε κόμμα δεν υπηρετεί «όλο τον λαό».
Συχνά ακούμε ότι δεν είναι ίδιες οι εκλογές της αυτοδιοίκησης και οι Εθνικές. Αυτό προσβάλλει τη νοημοσύνη των ψηφοφόρων, γιατί οιδιαφορές τους σχετίζονται με τη χωρική έκταση άσκησης εξουσίας και στις αρμοδιότητες  τους,αλλά και οι δύο αναδεικνύουν διαχειριστές εξουσίας.
Όταν λοιπόν τα κόμματα περιορίζουν τις πολιτικές τους παρεμβάσεις, τότε επιτρέπουν σε «εξωσυστημικούς παράγοντες» να μετατρέπονται  σε ρυθμιστές του πολιτικού συστήματος. Επιτρέπουν σε «παράγοντες» των μέσων επικοινωνίας και της οικονομίας, να καλύπτουν το κενό που παρουσιάζεται γιατί στηδημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Κάθε κενό που προκύπτει καλύπτεται και το ερώτημα πουτίθεται είναι σε ποιούς απολογούνται αυτοί που το καλύπτουν;
Στα πολιτικά κόμματα, μέλη μπορούν αν γίνουν όλοι οι Έλληνες πολίτες. Κάτι που δεν ισχύει παντού σε όλα τα οργανωμένα συστήματα.
Η επιλογή της μη ανάμειξης των κομμάτων σε πολιτικές εκλογές, όπως είναι οι αυτοδιοικητικές, είναι πρωτόγνωρη για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Δεν υπάρχει άλλη χώρα που να αναπτύσσονται τέτοιες σκέψεις. Είναι αλήθεια ότι έτσι αποφεύγουν κομματικοί  παράγοντες να αναλαμβάνουν ευθύνες και επιδιώκουν να υπάρχουν στο πολιτικό σύστημα χωρίς ευθύνη. Ωστόσο επιθυμούν να υπάρχουν  σαν απλοί διαχειριστές, χωρίς πολιτικές απόψεις και δίχως να «προτάσσουν τα στήθη τους στα δύσκολα» για το πολιτικό σύστημα.
Αν στις 26 Μαΐου έχουν εκλεγεί τουλάχιστον οκτώ (8) περιφερειάρχες που έχουν συγγενείς πολιτικές απόψεις με τη Νέα Δημοκρατία, δεν θα αποτελέσει αυτό πολιτικό μήνυμα; Θα αποτελέσει ένα τέτοιο εκλογικό αποτέλεσμα αντίβαρο σε ένα αρνητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών;
Τί θα πουν τότε όσοι σήμερα δηλώνουν ότι οι εκλογές της αυτοδιοίκησης είναι ακομμάτιστες;
Αν λοιπόν ένας υποψήφιος αποφεύγει να δηλώνει την πολιτική του ταυτότητα,  μου δίνει το δικαίωμα να υποψιάζομαι ότι επιδιώκει να με παραπλανήσει, γιατί δεν θέλει να δηλώσει άμεσα τι πρόκειται να πράξει αν αναλάβει την εξουσία.
Η δημοκρατία απαιτεί όλοι οι υποψήφιοι να δηλώνουν τις πολιτικές τους απόψεις καιδιατυπωμένες πολιτικές απόψεις που δενπροσεγγίζουν  πολιτικό φορέα σημαίνει, είτε ότι υπάρχει η ανάγκη δημιουργίας νέου πολιτικού φορέα, είτε ότι επιβάλλεται η ανασυγκρότηση των υπαρχόντων πολιτικών κομμάτων.  Πάντως στη δημοκρατία, εκλογές χωρίς κόμματα δεν γίνεται,  γιατί τότε δεν υπάρχει δημοκρατία.
Πανοζάχος Δημήτρης
Οικονομολόγος  Msc
Πολιτευτής  Α Θεσσαλονίκης  ΝΔ
Μέλος ΠΕ

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη