4 Απρ 2014

π. Ευσέβιος Βίττης: ο Έλληνας Aβάς-Πιερ, ο ρακοσυλλέκτης.

του Δημήτρη Κούβελα

Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας ως άριστος των αρίστων. Πέτυχε πρώτος στις εισαγωγικές εξετάσεις σε τρεις σχολές του ΑΠΘ: Ιατρική, Φιλοσοφική, Θεολογική, με άριστες επιδόσεις. Γι’ αυτό απήγγειλε τον ...
όρκο των πρωτοετών στο πανεπιστήμιο. Από τις τρεις σχολές επέλεξε τη Θεολογική, όπου σπούδασε εργαζόμενος.
Μετά την ολοκλήρωση και της στρατιωτικής του θητείας και μη βρίσκοντας στη χώρα μας κατάλληλες συνθήκες για κοινωνική προσφορά, κατά τα ευαγγελικά κηρύγματα, στη διάρκεια της δικτατορίας έφυγε για την Ευρώπη, για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους Έλληνες μετανάστες.
Ξεκίνησε από το Παρίσι κοντά στον Αβάν-Πιερ, όπου εργάστηκε για τους αστέγους και εγκαταλελειμμένους ως εργάτης και ρακοσυλλέκτης, στηρίζοντας τους συναδέλφους στη δυστυχία και τις δοκιμασίες.
Στη συνέχεια, και αφού χειροτονήθηκε σε ιερομόναχο, πέρασε είκοσι χρόνια στη Γερμανία, στη Δανία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία, πάντα κοντά στους μετανάστες. Δίδασκε στους μεγάλους τη γλώσσα του τόπου, για να ενταχθούν εύκολα, και στα παιδιά τους ελληνικά, για να μη χάσουν επαφή με την πατρίδα. Παράλληλα, δούλευε ως εργάτης ή υπάλληλος, για να εξοικονομεί τα προς το ζην, ενώ οργάνωνε την κοινωνική πρόνοια για τους πιο πτωχούς και πρόσφερε τα μηνύματα της αγάπης του Ευαγγελίου προς όλους. Ίδρυσε δεκάδες ορθόδοξες ενορίες στις χώρες, όπου πέρασε. Την περίοδο εκείνη ολοκλήρωσε τις θεολογικές του σπουδές και το διδακτορικό του.
Η δικτατορία του αφαίρεσε το διαβατήριο, γιατί τον έκρινε ως πολύ φιλελεύθερο. Γι’ αυτό με άλλο όνομα αποσύρθηκε στη Βόρεια Σουηδία, όπου συνέχισε τη δράση του, εργαζόμενος παράλληλα ως μαραγκός.
Γύρισε στην Ελλάδα και για μερικά χρόνια ανέβηκε στο Άγιο Όρος. Στη συνέχεια, μετακινήθηκε σε ένα ησυχαστήριο έξω από το Σιδηρόκαστρο κι από κει μόνος σ’ ένα μικρό κελί ψηλά στη «φαιά πέτρα», όπου έμεινε για 20 χρόνια ακόμη. Εκεί προσευχόταν, έγραφε θεολογικά συγγράμματα και 1.000 επιστολές το χρόνο προς τα πνευματικά του παιδιά που έβλεπε και εξομολογούσε κατά καιρούς. Κατέβαινε στο Σιδηρόκαστρο, για να λειτουργεί και να κηρύττει. Από εκεί καθοδηγούσε μία μεγάλη ομάδα εθελοντών που έστελνε βοήθεια προς την Αρχιεπισκοπή Αλβανίας, όπως τρόφιμα, φάρμακα, εργαλεία, εκκλησιαστικά σκεύη, έστησε σχολεία και φροντιστήρια ελληνικής γλώσσας, έστειλε δασκάλους και άλλα πολλά.
Αυτά είναι μόνο μερικά απ’ όσα ακούστηκαν στην τελετή μνήμης που έγινε από τα πνευματικά του παιδιά στο Κρατικό Θέατρο Θεσσαλονίκης πριν λίγες μέρες, όπου μίλησαν ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος και οι Τ. Τσικώτης, γιατρός, Ι. Ιωαννίδης, γιατρός, Μ. Παπαδόπουλος, τ. πρύτανης ΑΠΘ, καθώς και η Ευαγγελία, αδελφή του μακαριστού Ευσέβιου.

Δημήτρης Κούβελας,
Δικηγόρος
Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Θεσσαλονίκης,
Συνδυασμού «Θεσσαλονίκη-Εντάξει» του Σταύρου Καλαφάτη.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη