4 Απρ 2014

Και πάλι στο πλευρό των παράκτιων αλιέων ο Αναστασιάδης

Τι θα γίνει με τον φόρο επιτηδεύματος;


Σε απόγνωση έχουν έρθει οι αλιείς και σπογγαλιείς αφού ακόμα και αν ψαρεύουν με ένα μικρό σκάφος καλούνται να πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος. Το πρόβλημα έρχεται να προστεθεί στα ήδη πολλά προβλήματα του κλάδου και για το λόγο αυτό ο βουλευτής Β Θεσσαλονίκης, Σάββας Αναστασιάδης, κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών.

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η


Προς:
   Τον Υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα
Θέμα:
Τέλος επιτηδεύματος σε συμπλοιοκτησία παράκτιων αλιέων σκαφών κάτω από 12 μέτρα

            Σύμφωνα με το νόμο 3986/2011 άρθρο 31 επιβάλλεται τέλος επιτηδεύματος σε όσους φορολογούμενους ασκούν επιτήδευμα ή επάγγελμα στα πρόσωπα της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του ΚΦΕ  και εκδίδεται από την ΓΓΠΣ με βάση τα στοιχεία που διαθέτει. Για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 31 του νόμου 3986/2011 αγρότες ειδικού καθεστώτος δεν θεωρούνταιεπιτηδευματίες.
                Επίσης, με την ΑΥΟ - ΠΟΛ.1167/2.8.2011, ορίστηκε ότι για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 31 του ν.3986/2011 (επιβολή τέλους επιτηδεύματος) οι αγρότες ειδικού καθεστώτος δεν θεωρούνταν επιτηδευματίες. Ακόμη διευκρινίζεται ότι η απόφαση ΠΟΛ 1320/1998 σύμφωνα με την οποία οι επιχειρήσεις παράκτιας αλιείας και σπογγαλιείας, οι οποίες εκμεταλλεύονται σκάφη μήκους μέχρι 12 μέτρων, απαλλάσσονται για τη δραστηριότητά τους αυτή από την τήρηση βιβλίων και την έκδοση στοιχείων, εξακολουθεί να ισχύει.
             Επειδή αν και οι συμπλοιοκτήτες σκαφών μήκους  μέχρι 12 μέτρα δεν θεωρούνται αγρότες ειδικού καθεστώτος, αλλά νομικά πρόσωπα και δεν απαλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος, αυτό δεν αλλάζει την ουσία της απασχόλησης που είναι η παράκτια αλιεία με σκάφοι κάτω από 12 μέτρα.
            Επειδή συνήθως η συμπλοιοκτησία υπάρχει στα μέλη της ίδιας οικογένειας        ( πατέρας, γιος , αδέρφια κ.λ.π.)
    
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1)      Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε  για την επίλυση του προβλήματος και την απαλλαγή των παράκτιων αλιέων από το  τέλος επιτηδεύματος, σύμφωνα με το νόμο 3988/2011 άρθρο 31;

            

Παρασκευή 4η  Απριλίου 2014                                  Ο Ερωτών Βουλευτής

                                                                                        Σάββας Ι. Αναστασιάδης


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη