27 Απρ 2014

Χέσαιτο γαρ ει μαχαίσετο !

του Γιώργου Κωνσταντινίδη

Φαντάζομαι πως σε πολλούς από εσάς θα είναι γνωστή η κωμωδία του Αριστοφάνη «Ιππής». Το όνομα της συγκεκριμένης κωμωδίας, η οποία ήταν η πρώτη που ..
ανέβηκε με το όνομα του Αριστοφάνη, προέρχεται από το χορό του έργου. Ο Αριστοφάνης άρχισε να συγγράφει τους «Ιππής» για να στηλιτεύσει έναν πολιτικό της εποχής, τον δημαγωγό Κλέωνα, ο οποίος ήταν προσωπικός εχθρός του. Με την κωμωδία αυτή ο Αριστοφάνης πραγματεύεται και στηλιτεύει τη φαυλότητα της εξουσίας και χλευάζει τη δημαγωγία των πολιτικών. Στο πρόσωπο του Κλέωνα μπορούμε να παρατηρήσουμε τις συμπεριφορές του κάθε πολιτικού που διοικεί άσχημα και με τη φαυλότητά του και τη δημαγωγία του ουσιαστικά οδηγεί τον τόπο του σε αδιέξοδο.

Όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει το συγκεκριμένο έργο του Αριστοφάνη παραμένει και σήμερα επίκαιρο. Μήπως δεν βρίσκετε πολλούς αντίστοιχους Κλέωνες δυστυχώς και σήμερα στην κεντρική πολιτική σκηνή; Αλλά και στους υποτιθέμενους άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης λιγότεροι Κλέωνες υπάρχουν; Θέλει, για παράδειγμα, μεγάλη ανάλυση για να καταλάβει κανείς ότι ο απόλυτος εκφραστής των δημαγωγικών συμπεριφορών του Κλέωνα είναι ο δικός μας ο Δήμαρχος, ο Μπουτάρης; Οι σκηνές της κωμωδίας μου έρχονται τον τελευταίο καιρό σιγά - σιγά στη μνήμη μου, παρατηρώντας τις τελευταίες δημαγωγικές συμπεριφορές του απερχόμενου Δημάρχου Θεσσαλονίκης. Τι να πρωτοθυμηθώ; Τις δηλώσεις του περί άνετης νίκης που θα ρίξει στους υπόλοιπους «στο κεφάλι τους»; Τα ψέματα του απολογισμού της Διοίκησής του που πριν λίγες ημέρες παρουσίασε; Ή μήπως τα ψέματα που έλεγε για το κώλυμα εκλογιμότητάς του μέχρι να «ξεμπροστιαστεί» από τη δημοσιοποίηση των μεθοδεύσεων του για τη φωτογραφική τροπολογία στη Βουλή;

Τελευταία απόδειξη είναι ίσως τα λεγόμενα του Μπουτάρη για το λεγόμενο debate, που του ζήτησε ο Σταύρος Καλαφάτης.
Στις 10 Απριλίου ο Σ. Καλαφάτης απηύθυνε δημόσια πρόσκληση στον Μπουτάρη για τη διεξαγωγή τηλεοπτικής συζήτησης μεταξύ τους. Η απάντηση του νυν Δημάρχου ήταν αυτολεξεί η εξής «Όποτε θέλει, είμαι στη διάθεσή του! Όποιος φοβάται πάει και κοιμάται!»… Και μόλις χθες διαβάσαμε το δημόσιο πισογύρισμα και την υπεκφυγή του Μπουτάρη για το θέμα, αφού με ανακοίνωση της παράταξης του αρνήθηκε τελικά την παραπάνω συζήτηση… Και είπε ότι θα συμμετάσχει μόνον σε συζητήσεις που θα βρίσκονται και άλλοι υποψήφιοι δήμαρχοι… Λες και ο Καλαφάτης είπε ότι θέλει μόνο ένα debate με αυτόν και με κανέναν άλλον. Μην ξεχνάτε ότι ο Σ. Καλαφάτης έχει ήδη συμμετάσχει σε μια ραδιοφωνική συζήτηση με άλλους τρεις υποψηφίους δημάρχους, στην οποία και τότε ο Μπουτάρης φοβήθηκε να πάει. Έχει επίσης δεχθεί να συμμετάσχει σε δύο ανάλογες συζητήσεις με ανθυποψηφίους του, που διοργανώνονται την προσεχή εβδομάδα, στις οποίες πάλι έχει προσκληθεί και ο Μπουτάρης.

Γιατί λοιπόν φοβάται τόσο πολύ τη δημόσια συζήτηση πρόσωπο με πρόσωπο ο απερχόμενος Δήμαρχος; Ο Σταύρος Καλαφάτης με τη στάση του απέναντι στο κώλυμα εκλογιμότητας του Μπουτάρη, αλλά και με τις προσκλήσεις του αφενός για δημόσια μεταξύ τους συζήτηση και αφετέρου για περιήγηση από κοινού στους δρόμους της πόλης απέδειξε ένα και μόνο πράγμα. Ότι θέλει να αντιμετωπίσει τον Μπουτάρη καθαρά και να τον κερδίσει όπως λέει απλά ο κόσμος «στα ίσια».

Ο απερχόμενος Δήμαρχος με την έως τώρα στάση του έχει αποδείξει μόνον ότι φοβάται. Σίγουρα είναι πολλές οι φράσεις της προαναφερόμενης κωμωδίας του Αριστοφάνη που ταιριάζουν στον Μπουτάρη. Τη δεδομένη στιγμή πάντως η πλέον κατάλληλη ίσως είναι μια. Ο τίτλος του άρθρου. Αυτό που είπε ο Αριστοφάνης για τον Κλέωνα. Το «Χέσαιτο γαρ ει μαχαίσετο!» δηλαδή το «έτσι και μαχότανε σίγουρα θα χεζότανε»!


Γιώργος Κωνσταντινίδης
Πιανίστας – Δικηγόρος
Υπ. Δημ. Σύμβουλος συνδυασμού «εντάξει» - Σταύρος Καλαφάτης
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη