21 Απρ 2014

Nullum crimen nulla poena cum Vroutsi

Με το άρθρο 44 ν. 3986/2011 συνεστήθη στον ΟΑΕΔ ειδικός λογαριασμός ανεργίας υπέρ των αυτοαπασχολουμένων που διέκοψαν την άσκηση του επαγγέλματός τους. Για την κάλυψη της παροχής αυτής επεβλήθη από 01.08.2011 μηνιαία εισφορά € 10 σε κάθε αυτοαπασχολούμενο ασφαλισμένο. Ο Πρόεδρος του ΟΑΕΕ ανεκάλυψε κάποια στιγμή ότι τα ποσά των εν λόγω εισφορών δεν έχουν διατεθεί για τους σκοπούς που εισπράχθηκαν και υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο τον Μάρτιο του 2014.
Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης


[Διακοσιοστή τέταρτη ημέρα από την υποβολή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου της μήνυσης της ΧΑ για την τρύπα στα Ταμεία του ΠΑΣΟΚ (βλ. και http://taxalia.blogspot.gr/2013/05/blog-post_7741.html), εκατοστή ενενηκοστή έκτη από τη δημοσιοποίηση της φήμης ότι παρακολουθούνται τα τηλέφωνα των βουλευτών της αντιπολίτευσης, εκατοστή τεσσαρακοστή πρώτη από τη δημόσια καταγγελία της Λ. Κατσέλη αφ’ ενός ότι την «έφαγαν» οι τραπεζίτες, επειδή δεν τους εξυπηρετούσε ο «νόμος Κατσέλη», αφ’ ετέρου ότι αποτελεί έγκλημα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με χρήματα του Έλληνα φορολογουμένου και πέμπτη από τη μηνυτήρια αναφορά τού Γ. Καρατζαφέρη για όσα λέει κάποιος Μπαλτάκος για χειραγώγηση της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση. Κανένα παπαγαλάκι δεν με ενημέρωσε για το αν κινήθηκε κάποια διαδικασία διερεύνησης των καταγγελλομένων. Τί συνέβη; Δεν τηλεφωνούν πλέον οι παπαγάλοι στους Εισαγγελείς;].
               Θεμελιώδης από απωτάτων χρόνων αρχή του ποινικού δικαίου είναι εκείνη που ορίζει ότι ουδέν αδίκημα διαπράττεται και ουδεμία ποινή επιβάλλεται, αν δεν υπάρχει νόμος που προβλέπει το αδίκημα και την ποινή που επισύρει η τέλεσή του. Οι Ρωμαίοι τη διατύπωσαν επιγραμματικά με τη φράση «nullum crimen nulla poena sine lege».
               Η συγκυβέρνηση επιδίδεται τελευταίως στο άθλημα της διαγραφής αδικημάτων, προκειμένου να προστατεύσει τους «ημετέρους» και να διαγράψει τις λαμογιές τους. Πρόσφατο παράδειγμα μας έδωσε ο κ. Βρούτσης.
               Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.
               Με το άρθρο 69§2 ν. 3863/2010 συνεστήθη στον ΟΑΕΕ ειδικός  λογαριασμός για την οργάνωση και εφαρμογή προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού. Για την κάλυψη των σχετικών παροχών ορίσθηκε ότι κάθε ασφαλισμένος καταβάλλει € 5 μηνιαίως και κάθε συνταξιούχος € 1 μηνιαίως.    
               Με το άρθρο 44 ν. 3986/2011 συνεστήθη στον ΟΑΕΔ ειδικός λογαριασμός ανεργίας υπέρ των αυτοαπασχολουμένων που διέκοψαν την άσκηση του επαγγέλματός τους. Για την κάλυψη της παροχής αυτής επεβλήθη από 01.08.2011 μηνιαία εισφορά € 10 σε κάθε αυτοαπασχολούμενο ασφαλισμένο.    
               Ο Πρόεδρος του ΟΑΕΕ ανεκάλυψε κάποια στιγμή ότι τα ποσά των εν λόγω εισφορών δεν έχουν διατεθεί για τους σκοπούς που εισπράχθηκαν και υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο τον Μάρτιο του 2014. Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, για να διαπιστώσει πού πήγαν τα λεφτά. 
               Και τότε ήλθε ο τεράστιος Βρούτσης και παρενέβαλε στον νόμο 4255/2014 άρθρον 20, με το ποίο ορίσθηκε ότι 
  «1. Με αποφάσεις του Δ.Σ. του Ο.Α.Ε.Ε. μπορεί, συνεκτιμωμένης της όλης οικονομικής κατάστασης του Οργανισμού, να διατίθεται μέρος των ανωτέρω εισφορών για την εξυπηρέτηση των σκοπών του Ο.Α.Ε.Ε., εφόσον οι διαθέσιμοι πόροι του Λογαριασμού επαρκούν για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών του.
  2. Τα μέχρι της δημοσίευσης της παρούσας, διατεθέντα κατά το προηγούμενο εδάφιο ποσά, αποδίδονται αναδρομικά από την ισχύ τους, εντός δεκαπέντε (15) ετών σε ετήσιες δόσεις, αρχής γενομένης από 1.1.2015. Για τα πέντε (5) πρώτα έτη η ετήσια δόση ανέρχεται σε 4% του συνολικού ύψους της οφειλής ενώ για τα επόμενα δέκα (10) έτη η ετήσια δόση ανέρχεται σε 8% του συνολικού ύψους της οφειλής.
  3. Τα μετά τη δημοσίευση της παρούσας, διατιθέμενα κατά το πρώτο εδάφιο ποσά, αποδίδονται από τον ΟΑΕΕ στον οικείο Λογαριασμό εντός δέκα (10) ετών από το χρόνο έναρξης της υποχρέωσης καταβολής τους.»
  β. Από τη δημοσίευση του νόμου αυτού παύει οριστικά κάθε ποινική δίωξη που τυχόν έχει ασκηθεί για πράξεις ή παραλείψεις, που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του εδαφίου 1,….»
Ομολογεί, δηλαδή, ο κ. υπουργός ότι οι ειδικές εισφορές που κατέβαλαν οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ για τους σκοπούς του κοινωνικού τουρισμού και της καταβολής επιδόματος ανεργίας στους αυτοαπασχολούμενους είχαν διατεθεί σε σκοπούς άσχετους με εκείνους, για τους οποίους κατεβλήθησαν.  Ορίζει δε ότι αυτές οι εισφορές αποδίδονται στους ειδικούς λογαριασμούς σε βάθος 15ετίας.
Για να καταργήσει δε οποιαδήποτε ποινική διαδικασία και να αποσπάσει από τη Δικαιοσύνη τα καλόπαιδα που έπαιζαν με τις εισφορές των ασφαλισμένων, τους δίνει συγχωροχάρτι παύοντας τη δίωξη που ενδεχομένως έχει ασκηθεί. Δεν μας λέει τί γίνεται, αν δεν έχει ασκηθεί δίωξη. Καλώς εχόντων των πραγμάτων θα πρέπει οι εισαγγελείς να αποφανθούν ότι αν δεν έχει ασκηθεί δίωξη, μπορεί να ασκηθεί, αφού ο τεράστιος Βρούτσης έπαυσε τη δίωξη που έχει ασκηθεί και δεν απαγόρευσε τη μελλοντική άσκηση δίωξης.
Βέβαια, την ευθύνη για τούτο το ανοσιούργημα δεν φέρει μόνον ο Βρούτσης. Ο Βρούτσης είναι ο εμπνευστής. Δράστες είναι όλοι οι βουλευτές που  υπερψήφισαν τη διάταξη.

Σωτήριος Καλαμίτσης
Επιστήθιος φίλος του γιατρού Γωγούση, σφόδρα δε πιθανόν και ομόκελλος 
Υ.Γ. sine =άνευ, cum =  με.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη