2 Μαΐ 2014

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ 39ΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΓΟΥΝΑΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Η γουνοποιητική δραστηριότητα εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική, ίσως μάλιστα σήμερα...
περισσότερο απ’ ότι στο παρελθόν, διότι αποτελεί λύση για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, της οποίας η οικονομική και δημογραφική ανάπτυξη αποτελούσε πάντοτε Εθνική αναγκαιότητα. Αποτελεί μια δραστηριότητα η οποία είναι επωφελής για την εθνική οικονομία και έχει προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης της, διότι στηρίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της τεχνογνωσίας και της δημιουργικής διάθεσης των γουνοποιών. Η σημαντική αύξηση των μονάδων εκτροφής γουνοφόρων ζώων, με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ενισχύει με νέα εισοδήματα τη Δυτική Μακεδονία αλλά και ευρύτερα τον ελληνικό οικονομικό χώρο>>.
Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς κ Ηρακλής Καλλισθένης στον υφυπουργό Οικονομικών κ Γιώργο Μαυραγάνη που εγκαινίασε την 39η Διεθνή Έκθεση Γούνας που άνοιξε τις πύλες της στο Νέο εκθεσιακό χώρο 13.000 τμ.

Ο κ Καλλισθένης επισήμανε επίσης ότι:
- Ο έντονος ανταγωνισμός από χώρες της Άπω Ανατολής, κυρίως σε όρους κόστους (μεγάλος όγκος παραγωγής με χαμηλό κόστος λόγω του φθηνού εργατικού δυναμικού και των παρεχόμενων σημαντικών ενισχύσεων από τις αντίστοιχες χώρες).
- Η εξάρτηση από αγορές του εξωτερικού, για την προμήθεια πρώτων υλών, αφού η εκτροφή γουνοφόρων ζώων τώρα αναπτύσσεται ικανοποιητικά στην περιοχή μας.
Ακόμη αναφέρθηκε στην αδυναμία χρηματοδότης από τις Τράπεζες που οδηγεί τις επιχειρήσεις του κλάδου σε σπασμωδικές κινήσεις με ορατό τον κίνδυνο της απώλειας των εστιών και της απασχόλησης.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου πρότεινε στον Υπουργό :
1.Αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος με κύριους άξονες
-τη δίκαιη φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων
-την αναμόρφωση του αναπτυξιακού πλαισίου και ιδιαίτερα για τις καθαρά εξαγωγικές επιχειρήσεις
-Ανάπτυξη ιδιαίτερου τοπικού πλαισίου στήριξης των εργαζόμενων στον κλάδο της γουνοποιίας
-την επίλυση των προβλημάτων των επιχειρήσεων εκτροφής γουνοφόρων ζώων
2.Την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων του κλάδου της γουνοποιίας για αγορές α’ υλών και μάλιστα των ενήμερων και υγειών προκειμένου να διευκολυνθούν και να ανταπεξέλθουν σε αυτή τη συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία με επιτόκια τα οποία θα είναι ανταγωνιστικά και θα διευκολύνουν τις επιχειρήσεις μας, καθώς και την κατάργηση της εισφοράς 0,6% του Ν. 128/75.
3.Επαναφορά στο καθεστώς της αυτοπεραίωσης των μικρών γουνοποιητικών εξαγωγικών επιχειρήσεων, με κύκλο εργασιών μέχρι 300.000 ευρώ και να ισχύει για όλες τις άλλες επιχειρήσεις. Το καθεστώς αυτό που καταργήθηκε με τον Νόμο 3842/2010 άρθρ. 79 Παρ. 3 για τις επιχειρήσεις που είναι εξαγωγικές πάνω από το 50% ενώ πρέπει να ισχύει και για όλες τις άλλες επιχειρήσεις. Η απόφαση αυτή πλήττει τις εξαγωγικές επιχειρήσεις καθώς τις τοποθετεί σε καθεστώς αρνητικής διάκρισης έναντι των υπολοίπων επιχειρήσεων.
4.Να συμπεριληφθούν στο άρθρο 3 της ΠΟΛ 1262/1993 η απαλλαγή από το ΦΠΑ της αγοράς και της εισαγωγής αγαθών που προορίζονται για εξαγωγή ή ενδοκοινοτική παράδοση καθώς και των υπηρεσιών που συνδέονται άμεσα με τις πράξεις αυτές και οι λιανικές πωλήσεις προς ταξιδιώτες τρίτων χωρών με βάση την ΠΟΛ 1338/96, γιατί ουσιαστικά οι πωλήσεις αυτές συνιστούν εξαγωγές και μάλιστα ένα σημαντικό όγκο των εξαγωγών του κλάδου, λόγω της αυξημένης επισκεψιμότητας των τουριστών αυτών προς τη χώρα μας. Η ένταξη των λιανικών πωλήσεων (ΠΟΛ 1338/96) στο καθεστώς του ειδικού φύλλου απαλλαγής, θα διευκολύνει ακόμη περισσότερο τις παραγωγικές γουνοποιητικές επιχειρήσεις στις συναλλαγές τους, θα συμβάλλει στην περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών, στην ταμειακή διευκόλυνση των επιχειρήσεων και στην αύξηση του φορολογητέου κύκλου εργασιών.
Τέλος ζήτησε την Αλλαγή του χρόνου επανεξαγωγής από έξι σε δώδεκα μήνες για τα έτοιμα προϊόντα γούνας που εισάγονται με σκοπό την εργασία φασόν.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη