15 Μαΐ 2014

Περί πολιτικής αγωγής του Δημοσίου και πάλι

Τώρα, που τέθηκε το ζήτημα της παράστασης του Δημοσίου ως πολιτικώς ενάγοντος στην υπόθεση της υπεξαίρεσης δεκάδων εκατομμυρίων που είχαν εισπράξει για ΕΕΤΗΔΕ και δημοτικά τέλη οι μάγκες «επιχειρηματίες» Φλώρος και Μηλιώνης (Energa και Hellas Power), αλλά δεν απέδωσαν στο Δημόσιο και στον Δήμο Αθηναίων, οι κ.κ. Στουρνάρας και Καμίνης δήλωσαν ότι ΘΑ παραστεί το Δημόσιο και ο Δήμος ως πολιτικώς ενάγοντες, όταν θα γίνει η δίκη. ΘΑ! ΘΑ! ΘΑ!
Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης

[Τη διακοσιοστή ένατη ημέρα από την υποβολή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου της μήνυσης της ΧΑ για την τρύπα στα Ταμεία του ΠΑΣΟΚ, πληροφορήθηκα ότι ο εισαγγελεύς επεμβαίνει. Δέκατη όγδοη ημέρα, λοιπόν, από την είδηση για την έναρξη ποινικής διαδικασίας διερεύνησης των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ μέχρι την έκδοση απαλλακτικού βουλεύματος με την ελπίδα να διαψευσθώ. Βρισκόμαστε τώρα στη διακοσιοστή εικοστή ημέρα από τη δημοσιοποίηση της φήμης ότι παρακολουθούνται τα τηλέφωνα των βουλευτών της αντιπολίτευσης, στην εκατοστή εξηκοστή πέμπτη από τη δημόσια καταγγελία της Λ. Κατσέλη αφ’ ενός ότι την «έφαγαν» οι τραπεζίτες, επειδή δεν τους εξυπηρετούσε ο «νόμος Κατσέλη», αφ’ ετέρου ότι αποτελεί έγκλημα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με χρήματα του Έλληνα φορολογουμένου και στην εικοστή ένατη από τη μηνυτήρια αναφορά τού Γ. Καρατζαφέρη για όσα λέει κάποιος Μπαλτάκος για χειραγώγηση της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση. Κανένα παπαγαλάκι δεν με ενημέρωσε για το αν κινήθηκε κάποια διαδικασία διερεύνησης των καταγγελλομένων στις τρεις τελευταίες περιπτώσεις. Τί συνέβη; Εξακολουθούν να μην τηλεφωνούν οι παπαγάλοι στους Εισαγγελείς;].

            Έγραφα, λοιπόν, την 22.01.2013 http://taxalia.blogspot.gr/2013/01/blog-post_769.html ότι θυμήθηκε το επιτελείο του Στουρνάρα ένα νόμο του 1953 που είχε ατονήσει και τον ενεργοποίησε, προκειμένου να παρίσταται το Δημόσιο ως πολιτικώς ενάγον σε κάθε ποινική φορολογική υπόθεση ανεξαρτήτως ποσού και να ζητεί  να του επιδικασθεί χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που έχει υποστεί από τη μη εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων του κατηγορουμένου. Με τον τρόπο αυτό θα πιέζει το Δημόσιο για την παραδειγματική καταδίκη του κατηγορουμένου. Δεν γνωρίζω τί έγινε έκτοτε, αν δηλαδή εφαρμόζεται απαρεγκλίτως η σχετική εγκύκλιος του κ. υπουργού Οικονομικών ακόμη και για € 5.000.
            Τώρα, όμως, που τέθηκε το ζήτημα της παράστασης του Δημοσίου ως πολιτικώς ενάγοντος στην υπόθεση της υπεξαίρεσης δεκάδων εκατομμυρίων που είχαν εισπράξει για ΕΕΤΗΔΕ και δημοτικά τέλη οι μάγκες «επιχειρηματίες» Φλώρος και Μηλιώνης, αλλά δεν απέδωσαν στο Δημόσιο και στον Δήμο Αθηναίων αντιστοίχως, οι λαλίστατοι κ.κ. Στουρνάρας και Καμίνης δήλωσαν ότι ΘΑ παραστεί το Δημόσιο και ο Δήμος ως πολιτικώς ενάγοντες, όταν θα γίνει η δίκη. ΘΑ! ΘΑ! ΘΑ! Η δικαιολογία συνίσταται  στο ότι κατά τη δικάσιμο της 28.04.2014 η δίκη θα ανεβάλλετο ούτως ή άλλως, επειδή υπήρχε δικονομικό κώλυμα που δεν επέτρεπε στο δικαστήριο να προχωρήσει στην εκδίκαση της υπόθεσης, εξ ου και η δυνατότης παράστασης δεν απωλέσθη.
            Ερωτώ, λοιπόν, εγώ ο αδαής: γιατί δεν μας λέει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το οποίο απήντησε για λογαριασμό του κ. υπουργού, ποίος δικηγόρος του Δημοσίου [δικαστικός αντιπρόσωπος] χειρίζεται την υπόθεση και από πότε; Αυτός ο δικηγόρος είχε τόσο σίγουρη την αναβολή λόγω δικονομικού κωλύματος, εξ ου και έκρινε ότι μπορεί να απουσιάζει; Τί τον εμπόδιζε τον εν λόγω δικηγόρο να παραστεί κατά την εκφώνηση της υποθέσεως την 28.04.2014 και να δηλώσει από τώρα την παράσταση του Δημοσίου ως πολιτικώς ενάγοντος, αντί να την αφήσει για το μέλλον;
            Τα ίδια ερωτήματα αφορούν και στον Δήμο Αθηναίων. Ερωτήματα που προκύπτουν από την καθημερινή δικαστηριακή πρακτική. Δεν είναι σοφίες.
            Αλλά δεν είναι μόνον αυτά τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα: το ότι ΘΑ δηλώσουν πολιτική αγωγή σημαίνει ότι δεν έχουν δηλώσει πολιτική αγωγή στη διάρκεια της ανάκρισης, η οποία διήρκεσε μήνες. Άρα, ούτε το Δημόσιο ούτε ο Δήμος έχουν στη διάθεσή τους τη δικογραφία, την οποία δικαιούται να πάρει μόνον όποιος μετέχει στην ποινική διαδικασία [κατηγορούμενος, πολιτικώς ενάγων]. Χωρίς δικογραφία τί θα κάνουν στην επόμενη δικάσιμο; Η δίκη ανεβλήθη την 28.04.2014, επειδή εκκρεμούσε στον Άρειο Πάγο αναίρεση του Εισαγγελέα κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος. Αφού, λοιπόν, Δημόσιο και Δήμος δεν έχουν ασκήσει πολιτική αγωγή στη διάρκεια της ανάκρισης, δεν έχουν κληθεί στη δίκη που θα διεξαχθεί στον Άρειο Πάγο. Δεν θα έπρεπε να παρίστανται στον Άρειο Πάγο, ώστε να επιχειρηματολογήσουν υπέρ της ορθότητος του βουλεύματος;
            [νομίζω ότι η περίπτωση αυτή αποτελεί κλασικό παράδειγμα του τρόπου που τα κόμματα παραμυθιάζουν αποτελεσματικά τον κόσμο. Πόσοι μη νομικοί γνωρίζουν αυτές τις λεπτομέρειες, για να αντιληφθούν ότι Στουρνάρας και Καμίνης μας δουλεύουν; Ένας στους πεντακόσιους; Οι υπόλοιποι θα πουν «εντάξει ρε παιδιά, δεν έχασε τα δικαιώματά του το Δημόσιο, θα τα ασκήσει» και θα δώσουν συγχωροχάρτι] 
            Αν τώρα δικηγόρος των εν λόγω  κατηγορουμένων είναι ο εντιμότατος κ. Μ. Βορίδης, όπως φημολογείται εντόνως, ουδείς ψόγος. Μήπως ο κ. Μαρκογιαννάκης δεν είναι συνήγορος υπεράσπισης εφοριακού που φιγουράρει στη λίστα Lagarde; Ναι ρε, ο Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής που ερευνούσε τα της λίστας Lagarde! Πού είναι το πρόβλημα ρε σεις που φωνάζετε; Δεν σας αρέσει η Δημοκρατία μας; Θέλετε κομμουνισμό ρε; Για διαβάστε για τις περίφημες δίκες επί Στάλιν. Δεν είναι πολύ καλλίτερα που μπορείτε να εκλέγετε ελεύθερα τον κ. Βορίδη, ο οποίος όλως δημοκρατικώς ασκεί ευόρκως το επάγγελμα του δικηγόρου και τυχαίνει να υπερασπίζεται λαμόγια που ξέσκισαν τις σάρκες του ελληνικού λαού;
            Τελικά, όλα είναι θέμα ήθους. Εκεί καταλήγουμε μονότονα. Το οποίο ήθος, δυστυχώς, δεν διαθέτει η συντριπτική πλειονότητα των δημοκρατικώς εκλεγομένων αντιπροσώπων μας.

Σωτήριος Καλαμίτσης
Επιστήθιος φίλος του γιατρού Γωγούση, σφόδρα δε πιθανόν και ομόκελλος


δείτε και: Μηταφίδης: "Πώς σκοπεύει να διεκδικήσει ο κ.Μπουτάρης τα κλεμμένα δημοτικά τέλη;"

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη