Η εκμετάλλευση έχει πολλές αποχρώσεις. Ο εργοδότης π.χ. απασχολεί τους υπαλλήλους του υπερωριακώς και δεν τους πληρώνει υπερωρίες. Άρα, εκμεταλλεύεται τον μόχθο τους. Πώς το καταφέρνει αυτό;
Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης
[Τη διακοσιοστή ένατη ημέρα από την υποβολή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου της μήνυσης της ΧΑ για την τρύπα στα Ταμεία του ΠΑΣΟΚ, πληροφορήθηκα ότι ο εισαγγελεύς επεμβαίνει. Έκτη ημέρα, λοιπόν, από την είδηση για την έναρξη ποινικής διαδικασίας διερεύνησης των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ μέχρι την έκδοση απαλλακτικού βουλεύματος με την ελπίδα να διαψευσθώ. Βρισκόμαστε τώρα στη διακοσιοστή έκτη ημέρα από τη δημοσιοποίηση της φήμης ότι παρακολουθούνται τα τηλέφωνα των βουλευτών της αντιπολίτευσης, στην εκατοστή πεντηκοστή πρώτη από τη δημόσια καταγγελία της Λ. Κατσέλη αφ’ ενός ότι την «έφαγαν» οι τραπεζίτες, επειδή δεν τους εξυπηρετούσε ο «νόμος Κατσέλη», αφ’ ετέρου ότι αποτελεί έγκλημα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με χρήματα του Έλληνα φορολογουμένου και στη δέκατη πέμπτη από τη μηνυτήρια αναφορά τού Γ. Καρατζαφέρη για όσα λέει κάποιος Μπαλτάκος για χειραγώγηση της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση. Κανένα παπαγαλάκι δεν με ενημέρωσε για το αν κινήθηκε κάποια διαδικασία διερεύνησης των καταγγελλομένων στις τρεις τελευταίες περιπτώσεις. Τί συνέβη; Εξακολουθούν να μην τηλεφωνούν οι παπαγάλοι στους Εισαγγελείς;].
Η εκμετάλλευση έχει πολλές αποχρώσεις. Ο εργοδότης π.χ. απασχολεί τους υπαλλήλους του υπερωριακώς και δεν τους πληρώνει υπερωρίες. Άρα, εκμεταλλεύεται τον μόχθο τους. Πώς το καταφέρνει αυτό; Επειδή υπάρχει ανεργία, ουδείς τολμά να διαμαρτυρηθεί, διότι θα απολυθεί ασκαρδαμυκτί και τη θέση του θα καταλάβει ένας από τους χιλιάδες που είναι στημένοι στην ουρά και περιμένουν να προσληφθούν. Ο προσλαμβανόμενος επιδεικνύει «αλληλεγγύη» και ο απολυθείς επιδεικνύει «ηρωϊσμό». Πρόκειται για δύο έννοιες που πάνε παρέα στην εποχή του ΔΝΤ και της αναμενόμενης ανάκαμψης. [ΣΗΜ: ποιος σας είπε ρε ότι ο Αντώνης μιλάει για ανάπτυξη; Για ανάκαμψη μιλάει. Ή νομίζει ότι μιλάει, αφού μάλλον για επίκυψη το κόβω].
Ο ερωτύλος των νησιών του Αιγαίου εκμεταλλεύεται τις τουρίστριες που είναι ντίρλα στο μεθύσι και τις πάει βόλτα στους εφτά ουρανούς. Καμμιά φορά πέφτει κάποια απ’ αυτές στο οικείο Αστυνομικό Τμήμα και καταγγέλλει βιασμό [ΣΗΜ: η κλασική ερώτηση του οργάνου, επειδή η καταγγέλλουσα δεν ομιλεί την ελληνικήν, είναι, κατά πως φαντάζομαι: «δεν σας ήρεσε μανδάμ;»]. Οι κίνδυνοι του επαγγέλματος. Κι’ αυτό, πάντως, εκμετάλλευση είναι. Είτε το δεις από την πλευρά του ερωτύλου είτε το δεις από την πλευρά της «βιασθείσης». Γενικώς, όταν αξιοποιείς υπέρ των επιθυμιών σου την αδυναμία του άλλου, λέμε ότι τον εκμεταλλεύεσαι. Στο ποδόσφαιρο ή στο μπάσκετ δεν είναι που λέμε ότι ο παίκτης εκμεταλλεύτηκε το κενό στην άμυνα της αντίπαλης ομάδας και σκόραρε; Δηλαδή τί θέλατε να κάνει εσείς οι οπαδοί της αντίπαλης ομάδας; Να πει «με συγχωρείτε μουσιού, αλλά έχετε αφήσει ένα κενό τόόόόόόόσοοοοοο στην άμυνά σας, οπότε περικαλώ να το κλείσετε για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το παίγνιον υπό συνθήκας fair play»;
Βλέπουμε, λοιπόν, ότι σε όλες τις εκδηλώσεις τις ζωής, ζωώδεις ή μη, υπάρχει εκμετάλλευση. Στην πολιτική, όμως, διακρίνω μία γενική άρνηση των πολιτικών να δεχθούν την εκμετάλλευση από τους αντιπάλους τους, ενώ τη χρησιμοποιούν κατά κόρον εναντίον τους. Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει το περίφημο «εκμεταλλεύθηκε την κατάσταση για μικροκομματικά οφέλη»; Ποτέ τα οφέλη που αποκομίζει ο εκμεταλλευόμενος πολιτικός σε βάρος τού αντιπάλου του δεν είναι μεγαλοκομματικά ή εθνικά ή πατριωτικά ή φιλολαϊκά. Είναι μονίμως μικροκομματικά. Για να καταδειχθεί η ευτέλειά του, το ανύπαρκτο ήθος του, το πυγμαίο ανάστημά του.
Έτσι, λοιπόν, χθες που ο δήμαρχος Αργυρούπολης-Ελληνικού έδωσε συνέντευξη Τύπου για περιστατικό με τον νεαρό που έχασε τη ζωή του στο λούνα-παρκ του θανάτου, κατέληξε λέγοντας ότι οι αντίπαλοί του χρησιμοποιούν το ατυχές γεγονός για να το εκμεταλλευτούν πολιτικά. Πριν συνοψίσει με αυτή την ατάκα είπε και τα εξής:
Α] δεν είχε ξαναδώσει ο Δήμος τέτοια άδεια, εξ ου και δεν έδωσε στη συγκεκριμένη περίπτωση, δοθέντος ότι είναι δαιδαλώδης η νομοθεσία που διέπει τα της χορήγησης αδειών
Β] η εκμίσθωση του χώρου στον λουναπαρκατζή έγινε για πολύ βραχύ χρονικό διάστημα.
Θα κάνω μία παρένθεση εδώ για να επισημάνω ότι την ημέρα του τραγικού θανάτου του νέου, ο Στάθης Παναγούλης εξεθείασε από τηλεοράσεως τον κ. Γκορτζίδη ως εξαίρετο δήμαρχο που τρέχει από το πρωί μέχρι το βράδυ για τον δημότη του. Για το φονικό τσιμουδιά.
Ωραίος είσαι, λοιπόν, κ. δήμαρχε, εξ ου και σε ερωτώ
Α] αφού ο Δήμος δεν εγνώριζε πώς να δώσει άδεια, εξ ου και δεν έδωσε άδεια, γιατί εξεμίσθωσε τον χώρο στον «επιχειρηματία»; Τί φαντάσθηκε ότι θα έκανε εκεί ο επιχειρηματίας; Θα έστηνε καντίνα για σουβλάκια; Τί γράφει το μισθωτήριο;
Β] δεν έτυχε να υποπέσει στην αντίληψή σου ή ενός δημοτικού συμβούλου το χάλι του εν λόγω λούνα παρκ, το οποίο λειτουργούσε χωρίς άδεια λόγω του δαιδαλώδους της νομοθεσίας;
Γ] έχει κάποια σημασία η διάρκεια της μίσθωσης;
Εν ολίγοις, και αυτός ο δήμαρχος, προσέτι δε εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος, πρέπει να μας περνάει για πολύ ζώα. Πέταξε μερικές δικαιολογίες και πιστεύει πως «καθάρισε».
Εγώ θα περίμενα από τον συγκεκριμένο δήμαρχο να υποβάλει την παραίτησή του και να αποσυρθεί από την αυτοδιοικητική εκλογική κούρσα. Από απλή ευθιξία. Αλλά ως φαίνεται είναι πάρα πολλά τα λεφτά για να απαγκιστρωθεί κανείς απ’ αυτά. Κι’ αν οι δημότες του εξακολουθούν να είναι απόλυτα ευχαριστημένοι μαζί του, ας σκεφτούν την 18.05.2014 ότι αυτός ο λαοπρόβλητος δήμαρχος σκίζεται για όλους, όπως είπε ο Παναγούλης, αλλά δεν σκίστηκε για έναν. Κι’ αυτό είναι αρκετό για να τον στείλουν σπίτι του. Ας μη διστάσουν. Μπορεί να ήταν ή να είναι στο μέλλον το δικό τους παιδί ή αυτοί οι ίδιοι που θα χάσουν τη ζωή τους, επειδή ο Δήμαρχος επέδειξε την πασίγνωστη αβελτηρία. Ας εκμεταλλευθούν οι δημότες της Αργυρούπολης-Ελληνικού την ευκαιρία και ας τον αποσύρουν. Δεν θα πρόκειται για πολιτική εκμετάλλευση. Θα είναι δίκαιη ανταμοιβή. Κι’ αν κάποιοι εξακολουθούν να θεωρούν πολιτική εκμετάλλευση τον καταλογισμό ευθυνών στον δήμαρχο, ας κοιτάξουν σήμερα βράδυ τα προσωπάκια των παιδιών τους καθώς κοιμούνται σαν αγγελούδια στα κρεββάτια τους και ας αναλογισθούν ότι ένα από αυτά ίσως να μην είχε τη δυνατότητα να το κοιτάζει πια εξ αιτίας ενός δημάρχου που σκίζεται για τον δημότη του από το πρωί μέχρι το βράδυ. [Φαντάσου τί γίνεται με αυτούς που δεν σκίζονται για τον δημότη].
Και ο δήμαρχος τελείωσε με τη δήλωση ότι θα πρέπει να διερευνηθεί η υπόθεση και να αποδοθούν τάχιστα οι ευθύνες. Τί πρωτότυπη δήλωση. Εγώ, με τον κίνδυνο να θεωρηθώ πολύ σκληρός, σας ερωτώ κ. δήμαρχε: «Αν ο άτυχος νεαρός ήταν γιός ή εγγονός σας, θα γνωρίζατε ήδη ή δεν θα γνωρίζατε ποιος είναι υπεύθυνος για τον θάνατό του;».
Σωτήριος Καλαμίτσης
Επιστήθιος φίλος του γιατρού Γωγούση, σφόδρα δε πιθανόν και ομόκελλος