Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο Goldman Sachs, τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξαν....
πιέσεις στα ομόλογα της περιφέρειας της ευρωζώνης, κυρίως στην Ιταλία αλλά και στην Πορτογαλία, την Ελλάδα και την Ισπανία. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Goldman Sachs οι πιέσεις αυτές είναι αναμενόμενες σε αγορές όπου έχει πραγματοποιηθεί ήδη ένα μεγάλο ράλι και οι αποδόσεις έχουν υποχωρήσει σημαντικά. Ωστόσο, τις αποδίδουν πρώτον, στα απογοητευτικά στοιχεία για το ΑΕΠ των χωρών της ευρωζώνης και δεύτερον, στο αυξημένο πολιτικό ρίσκο των ευρωεκλογών της Κυριακής, το οποίο συνδέεται με την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών.
Οι ευρωεκλογές επαναφέρουν στο επίκεντρο το πολιτικό ρίσκο, τονίζει η Goldman Sachs, καθώς, σύμφωνα με τον διεθνή οίκο η αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης μπορεί να προέλθει από δύο εκλογικά αποτελέσματα, τα οποία όπως τονίζει δεν είναι πολύ πιθανά:
1. Το ΠΑΣΟΚ να συγκεντρώσει κάτω από το 6% των ψήφων. Μια τέτοια εξέλιξη θα έθετε άμεσα ζήτημα ηγεσίας στο κόμμα και θα οδηγούσε σε παραιτήσεις βουλευτών και μείωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Δεδομένης της ισχνής πλειοψηφίας της κυβέρνησης στο σημερινό κοινοβούλιο, μια φυγή βουλευτών από το ΠΑΣΟΚ θα αύξανε σημαντικά τον κίνδυνο για τη διενέργεια εκλογών πριν το καλοκαίρι του 2016.
2. Μια εντυπωσιακή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό πάνω από 30% και διαφορά μεγαλύτερη του 3% από τη Νέα Δημοκρατία. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα έδινε έρεισμα στον ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίξει ότι ο ελληνικός λαός θέλει άμεσα αλλαγή κυβέρνησης. Ταυτόχρονα θα ενίσχυε την αυτοπεποίθηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θα αύξανε τις πιθανότητες να κερδίσει αυτοδυναμία στις εκλογές.
Οι προεδρικές εκλογές είναι προγραμματισμένες για τον Φεβρουάριο του 2015. Για την εκλογή οποιουδήποτε υποψηφίου απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων. Αν, σημειώνει ο διεθνής οίκος, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει λάβει μεγάλο ποσοστό στις ευρωεκλογές, το πιθανότερο είναι ότι η επιλογή Προέδρου θα οδηγήσει σε βουλευτικές εκλογές.
Η Goldman Sachs διευκρινίζει πως δεν θεωρεί ότι ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει ριζικά το μακροοικονομικό τοπίο στην Ελλάδα. Σε αυτό το τελευταίο στάδιο του ελληνικού προγράμματος, με την ύφεση να μειώνεται, την κυβέρνηση να εκδίδει ομόλογο και να επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα, θα είναι προς το συμφέρον του ΣΥΡΙΖΑ να αποφύγει εκτεταμένες συγκρούσεις με την ευρωζώνη και να αναζητήσει λύσεις εντός του σημερινού πλαισίου, εκτιμά ο διεθνής οίκος.
Ωστόσο, η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να εκφράζει μια συγκρουσιακή σχέση με τους θεσμούς της ευρωζώνης και τις διεθνείς συνθήκες. Σε κάθε περίπτωση, η μετάβαση προς μια πιο πραγματιστική πολιτική θα είναι πιο δύσκολη αν εκλεγεί κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνεται στην έκθεση.
Ως εκ τούτου, οι εκλογές σε αυτό το χρονικό σημείο θα οδηγήσουν τις αγορές να αποτιμήσουν και πάλι το ρίσκο στα ελληνικά ομόλογα και μετοχές. Οι αποδόσεις των ομολόγων θα αυξάνονταν και οι μετοχές θα υποχωρούσαν, γράφει η Goldman Sachs.
Εκτιμά όμως πως οι εκλογές θα μπορούσαν να έχουν και θετικές επιπτώσεις. Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα της Κυριακής είναι ισορροπημένο, θα αποδειχθεί καταλύτης για να ξεκινήσει ένας εσωτερικός διάλογος στον ΣΥΡΙΖΑ για το αν η ανάληψη κυβερνητικών καθηκόντων απαιτεί και μια στροφή προς πιο μετριασμένες θέσεις και πραγματιστικές λύσεις. Μια τέτοια στροφή θα εξαφάνιζε εξ ολοκλήρου το ρίσκο Grexit και θα βοηθούσε τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να υποχωρήσουν κάτω από τα σημερινά επίπεδα του 6,8%.