Για το αν θεωρώ χαμένη ή όχι των δημοτικών εκλογών δεν θα γράψω τίποτα σήμερα. Το έχω κάνει καιρό πριν (http://taxalia.blogspot.gr/2014/04/blog-post_6029.html) και την άποψή μου εκείνη, ακόμη και σήμερα, δεν την αλλάζω. Διάβασα και εγώ πολλά αυτές τις ημέρες, όπως .....
και εσείς σίγουρα, για την ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος της πρώτης Κυριακής στο Δήμο μας. Για το εάν, βάσει των αριθμητικών κριτηρίων, μπορεί να γυρίσει το αποτέλεσμα και να κερδίσει ο Καλαφάτης τον Μπουτάρη. Καθώς και για το εάν, βάσει των πολιτικών κριτηρίων, είναι εφικτό να γίνει το παραπάνω, εφόσον, όπως λένε πολλοί, η πραγματική επιθυμία της Κυβέρνησης είναι να εκλεγεί ο Μπουτάρης στη Θεσσαλονίκη. Εγώ ούτε εκλογικός αναλυτής είμαι για να μιλήσω για τα αριθμητικά κριτήρια, ούτε πολιτικός για να μιλήσω για τα πολιτικά κριτήρια. Θα μιλήσω όσο πιο κατανοητά γίνεται και θα αναφερθώ στο θέμα όπως το αντιλαμβάνεται ο απλός ο κόσμος στο δρόμο. Θα περιοριστώ λοιπόν στα κριτήρια της επιλογής του κόσμου βάσει της καθημερινότητάς του.
Είτε μας αρέσει είτε όχι, η παράταξη του Μπουτάρη κατόρθωσε να συγκεντρώσει το 36% των ψήφων των συμπολιτών μας. Έστω και χωρίς να παρουσιάσει πρόγραμμα για την επόμενη πενταετία. Το οποίο, όπως η ίδια παραδέχτηκε, θα συντάξει μετά τις εκλογές εφόσον επανεκλεγεί. Και κάλεσε τους πολίτες να την ψηφίσουν με κριτήριο τα μέχρι τώρα πεπραγμένα της στη Διοίκηση του Δήμου την τελευταία τετραετία.
Τα παραπάνω, με απλά λόγια, σημαίνει ότι οι Θεσσαλονικείς που συγκροτούν το ποσοστό αυτό του 36%:
• Είναι ικανοποιημένοι από τη Διοίκηση του Δήμου όσον αφορά στο ζήτημα των απορριμμάτων στην πόλη.
• Είναι ικανοποιημένοι από τη Διοίκηση του Δήμου στο θέμα της στάθμευσης των οχημάτων στην πόλη (δημοτικοί χώροι στάθμευσης, ελεγχόμενη στάθμευση, θέσεις για μόνιμους κατοίκους, ζήτημα διπλοπαρκαρισμένων, κ.λπ.).
• Είναι ικανοποιημένοι από τη Διοίκηση του Δήμου όσον αφορά στις ενέργειες της για την εξάλειψη του φαινομένου της κίνησης στους δρόμους της πόλης.
• Είναι ικανοποιημένοι από τη Διοίκηση του Δήμου για τον φωτισμό στους δρόμους της πόλης κατά τις βραδινές ώρες.
• Είναι ικανοποιημένοι από τη Διοίκηση του Δήμου για την κατάσταση των πεζοδρομίων (αντικατάσταση φθαρμένων πλακιδίων, έλεγχος τραπεζοκαθισμάτων, κ.λπ.).
• Είναι ικανοποιημένοι από τη Διοίκηση του Δήμου όσον αφορά στην κατάσταση των δημοτικών παιδικών σταθμών.
• Είναι ικανοποιημένοι από τη Διοίκηση του Δήμου όσον αφορά στην επιλογή της να μην δημιουργήσει τελικά δημοτικά ιατρεία.
Η κρίση των παραπάνω συμπολιτών μας δεν μπορεί παρά να είναι σεβαστή από όλους μας. Και ελπίζω τα μηνύματα ικανοποίησης που εκπέμπουν αυτοί οι πολίτες να έχουν συνδράμει και εκείνα στις σχέσεις του Μπουτάρη με τους «μεγαλο-δημοσιογράφους» και τους εκδότες. Οι πολίτες λοιπόν που ψήφισαν τον νυν Δήμαρχο, εκφράζοντας ξεκάθαρα τη στήριξή τους, του έδωσαν την ελπίδα ότι μπορεί να συνεχίσει την υλοποίηση των πιο πάνω επιλογών του. Για τους συγκεκριμένους πολίτες δεν θα πω κάτι ιδιαίτερο, από τη στιγμή που είναι ευχαριστημένοι με τη Διοίκηση του Δήμου. Και ούτε είναι σωστό να τους λέμε διάφορα περίεργα που άκουσα στο δρόμο. Όπως το «ψήφισες πρώτα Μπουτάρη και τώρα γκρινιάζεις για την κατάσταση στην πόλη;». Τη φράση αυτή την άκουσα χθες τυχαία, όταν κατηφορίζοντας την Αγίας Σοφίας, προσπαθούσα να διασχίσω σημείο του πεζοδρομίου, που ήταν κατειλημμένο εξ ημισείας από σεντόνι μετανάστη με τσάντες και συσσωρευμένα σκουπίδια έξω από κάδο. Ακόμη κι έτσι όμως, ομολογώ ότι δεν μου άρεσε καθόλου όταν την άκουσα. Σεβαστείτε λοιπόν την επιλογή του καθενός.
Θα πω κάτι σύντομο για τους υπόλοιπους Θεσσαλονικείς, αυτούς που συγκροτούν το υπόλοιπο 64%. Όπως είναι σήμερα το εκλογικό σύστημα στις δημοτικές εκλογές (δεν είναι της ώρας εάν είναι σωστό ή λάθος), την Κυριακή υπάρχει ένα δίλημμα για αυτούς. Συμφωνούν ναι ή όχι με τα πεπραγμένα του Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη; Ο Καλαφάτης πρόλαβε και παρουσίασε επαρκώς το πρόγραμμά του. Καλό ή στραβό, αυτό είναι και ακόμη και όσοι από τους πολίτες που δεν τον ψήφισαν, δεν το διάβασαν, μπορεί και τώρα να ανατρέξουν στην ιστοσελίδα του συνδυασμού και να το αξιολογήσουν. Το πιο πάνω δίλημμα όμως συνεχίζει να παραμένει. Και δυστυχώς, έτσι όπως είναι το εκλογικό σύστημα, η απόφαση όλων μας την Κυριακή θα κρίνει ένα και μόνον. Εάν μας ικανοποιεί η κατάσταση στην πόλη σήμερα. Και κυρίως εάν θέλουμε να διατηρήσουμε την ίδια κατάσταση και για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Και κάτι τελευταίο για τα υπόλοιπα που ακούγονται την εβδομάδα που διανύουμε. Αυτά για τα περί συμμαχιών του Μπουτάρη, ώστε να εξασφαλίσει την επανεκλογή του. Ήδη είχαμε και τις πρώτες δημόσιες δηλώσεις από κάποιους… Πολιτικός δεν είμαι, το έγραψα και πιο πάνω, αλλά μια στοιχειώδη πολιτική κρίση τη διαθέτω. Δεν με ενδιαφέρει επίσης εάν αυτοί που θα συμμαχήσουν μαζί του είναι δήθεν έως τώρα αντιπολιτευόμενοι ή ακόμη και κυβερνητικοί του Σαμαρά, του Βενιζέλου ή δεν ξέρω και εγώ τι άλλο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ξεκάθαρο ότι δεν μιλάμε για συνεργασίες, αλλά για συμμαχίες σκοπιμοτήτων. Και για τις συμμαχίες ο Λένιν είχε πει κάτι πετυχημένο. Ότι «σε μια συμμαχία, πάντα ο ένας κάνει το άλογο κι ο άλλος τον καβαλάρη». Ας διαλέξουν λοιπόν όσοι συμμαχήσουν με τον Μπουτάρη ποιος από τους δύο θα κάνει τον καβαλάρη…
Γιώργος Κωνσταντινίδης
Πιανίστας – Δικηγόρος
Υπ. Δημ. Σύμβουλος συνδυασμού «εντάξει» - Σταύρος Καλαφάτης