26 Μαΐ 2014

Προσκλητήριο ετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ. Θέλει ΔΗΜ.ΑΡ. και ΠΟΤΑΜΙ μαζί του

Νέες διεργασίες για τη διεύρυνση της κυβέρνησης με νέα...
κοινοβουλευτικά πρόσωπα πρόκειται να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα, αμέσως μετά την ανακοίνωση όλων των επίσημων αποτελεσμάτων. Αργά το βράδυ της Κυριακής, όταν διαμορφώθηκε η πρώτη ασφαλής εικόνα για τη δύναμη των κομμάτων στην ευρωβουλή, ανώτατα κυβερνητικά στελέχη εκτιμούσαν πως δεν τίθεται θέμα «νομιμότητας» της κυβέρνησης, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και πως δεν δημιουργήθηκε νέο πολιτικό σκηνικό μετά τις ευρωεκλογές και τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Έτσι, πρόσθεταν, από χθες άρχισε να «διαμορφώνεται μια μεγάλη δεξαμενή στη Βουλή», δείχνοντας ευθέως προς την πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς και των ανεξάρτητων βουλευτών. Η βούληση της κυβέρνησης είναι να αναπτυχθεί το προσεχές διάστημα μια επιχείρηση προσέγγισης προς στελέχη που δεν ανήκουν στα δύο κυβερνητικά κόμματα «με όρους διαφάνειας», όπως χαρακτηριστικά υπογράμμιζαν.

Σε αυτή την προσπάθεια βασικό ρόλο θα διαδραματίσει το ΠΑΣΟΚ και προσωπικά ο πρόεδρός του Ευάγγελος Βενιζέλος. Συνεργάτες του κ. Βενιζέλου το βράδυ της Κυριακής σχολίαζαν σχετικά πως από την πλευρά της η Χαριλάου Τρικούπη πρόκειται να εξαντλήσει τα περιθώρια ενίσχυσης του προοδευτικού πόλου του ΠΑΣΟΚ μέσα στον κυβερνητικό σχηματισμό λέγοντας πως πλέον «είναι κρισιμότερη η θέση μας στην κυβέρνηση», μετά τις χθεσινές εκλογές.

Όπως άφηναν να εννοηθεί τα κυβερνητικά στελέχη η διεύρυνση θα γίνει στο πλαίσιο ανασχηματισμού. «Πώς θα γίνει η διεύρυνση της κυβέρνησης χωρίς ανασχηματισμό;», διερωτούνταν και επισήμαιναν πως «ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ είναι αυξημένος μετά τις ευρωκλογές».

Το ΠΑΣΟΚ την επαύριο των εκλογών θέτει δύο στόχους: τη συμμετοχή στην κυβέρνηση νέων δυνάμεων «με προοδευτικό χαρακτήρα» και την εκ νέου έναρξη των συζητήσεων μεταξύ των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς. Οι προσπάθειες για την επίτευξη των δύο αυτών στόχων θα γίνουν παράλληλα και συνδυαστικά, χωρίς «να απαξιώνουμε κανένα», τόνιζαν στην Χαριλάου Τρικούπη.

Συγκεκριμένα σε σχέση με τις νέες διεργασίες στην Κεντροαριστερά εκτιμούσαν πως το εκλογικό αποτέλεσμα «τιμώρησε, υπέδειξε και κατέταξε» τις πολιτικές δυνάμεις που κινούνται στο χώρο αυτό.

Εκτός από την Δημοκρατική Αριστερά οι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου διαβεβαίωναν πως η πρόσκληση θα αφορά και το Ποτάμι. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας την οποία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε δηλώσεις του εχθές τη χαρακτήρισε «επιβεβλημένη». Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε πως κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει «υπό το φως όλων των νέων δεδομένων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο τη διεύρυνση της πολιτικής, κοινοβουλευτικής και σε κάθε περίπτωση της κοινωνικής βάσης στήριξης της εθνικής προσπάθειας που κάνουμε ως κυβέρνηση συνεργασίας και εθνικής ανάγκης».

Ο κ. Βενιζέλος στη δήλωσή του το βράδυ της Κυριακής προϊδέασε και για τις επόμενες κινήσεις του όσον αφορά στην «Ελιά». Είπε χαρακτηριστικά πως το αποτέλεσμα «καθιστά επιτακτική την ανάγκη για ενότητα της ευρύτατης δημοκρατικής παράταξης, ως παράταξης προόδου, ευαισθησίας, ανανέωσης, σταθερότητας και ευθύνης. Η πόρτα της συνεργασίας και της συσπείρωσης είναι πάντα ανοικτή με σεβασμό σε όλους».

Αναφερόμενος στο πώς αντιλαμβάνεται τον προσωπικό ρόλο του σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Βενιζέλος σημείωσε: «Είναι προσωπική μου υποχρέωση να διασφαλίσω τη συνέχεια και την ολοκλήρωση της προσπάθειας αυτής με άμεσες πρωτοβουλίες που πρέπει να κορυφωθούν με ένα πραγματικά ιδρυτικό συνέδριο τον Οκτώβριο».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της Συμφωνίας για την Νέα Ελλάδα Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος σε δηλώσεις του εχθές το βράδυ τόνισε πως «στο χώρο της κεντροαριστεράς είμαστε η πρωτεύουσα δύναμη για να αποστείλουμε προσκλητήριο αλληλεγγύης και κοινοβουλευτικό και εκτός Βουλής».

Στην ανάγκη συσπείρωσης των κεντροαριστερών δυνάμεων αναφέρθηκε επίσης ο Ηλίας Μόσιαλος. Στην ανακοίνωση της Δυναμικής Ελλάδας σημειώνονται τα εξής: «Η Ελιά αναδείχτηκε ως ο κύριος πυλώνας της κεντροαριστεράς, παρά την έλλειψη στήριξης επιφανών στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Οι επιδόσεις που κατέγραψε η ΔΗΜΑΡ δείχνουν ότι η επιλογή της ανθενωτικής πορείας αποδοκιμάστηκε από τους πολίτες.

Η Δυναμική Ελλάδα αισθάνεται δικαιωμένη για τη στήριξη του ενωτικού εγχειρήματος της Ελιάς.

Η επόμενη ημέρα πρέπει να θέσει σε προτεραιότητα τις διεργασίες για την οργανωτική εμβάθυνση και τη μετεξέλιξη της Ελιάς μέσα από του σύνθεση του δημιουργικού παλιού και του νέου που καταγράφηκε ως καινούργια πολιτική δύναμη με το Ποτάμι. Το αποτέλεσμα έδειξε ότι η χώρα χρειάζεται μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη.

Η Δυναμική Ελλάδα θα εργαστεί με όλες της τις δυνάμεις προς αυτήν την κατεύθυνση».

Πληροφορίες: protothema.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη