26 Μαΐ 2014

Έλληνα, δες τι έκανες!

Ούτε εν θερμώ, ούτε εν ψυχρώ - Ενδιαμέσως και χλιαρώς, μερικές ατάκτως ερριμμένες εκλογικές παρατηρήσεις - Και μερικοί τακτικώς ερριμμένοι αριθμοί και στατιστικά στοιχεία για τις Δημοτικές, Περιφερειακές εκλογές αλλά και τις Ευρωεκλογές – Κάτι σαν λυσσάρι των εκλογών, δηλαδή

Γράφει ο Θάνος Τάκης




Οι Νικητές των Ευρωεκλογών

§  Ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ήταν πρώτο κόμμα. Τώρα, είναι. Από το 4,60% του 2009, κύλησαν πολλοί ψηφοφόροι στο αυλάκι του. Περισσότεροι από ενάμισο εκατομμύριο. Και μάλλον τους καλάρεσε το νερό του.

§  Η Χρυσή Αυγή. Έλαβε 440.000 ψήφους τον Μάιο και 426.000 τον Ιούνιο του 2012. Δύο χρόνια μετά και κατόπιν όλων των γνωστών εξελίξεων και εκκρεμοτήτων, χωρίς προβολή, συγκεντρώνει 532.000 ψήφους και από πέμπτη πολιτική δύναμη περνά τρίτη, με 9,4%.

§  Το Ποτάμι. Καλή επιτυχία στην τηλεοπτική εκπομπή, που θέλει να γίνει κόμμα. Έτσι ευχόταν ο μονίμως άστοχος Βενιζέλος, ειρωνικά. Μάλλον δεν ειρωνεύεται πλέον, καθώς η ευχή του έπιασε τόπο. Πέμπτη δύναμη ο ποτάμης. Έστω, με άγνωστη μετεξέλιξη.

§  Ο ΛΑΟΣ. Ξαναζωντάνεψε, παρότι κομμένος από τα συστημικά ΜΜΕ. Ο πονηρός Καρατζαφέρης είναι εφτάψυχος, τελικά. Θα τον δούμε και στην δεξιά πολυκατοικία, οσονούπω, να αγκαλιάζεται με τα πολιτικά του τέκνα, Άδωνι, Βορίδη, Θανάση Πλεύρη;


Οι Χαμένοι των Ευρωεκλογών

§  Η Νέα Δημοκρατία. Από πρώτη δύναμη, δεύτερη. Μπορεί να παραμένει πρώτο κόμμα σε κάποιους δήμους, αλλά, έχασε σε δύναμη σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες. Και τις 56 (νομοί + Α'Β' Αθήνας/Θεσσαλονίκης/Πειραιά)! Σε ψήφους, από 1.825.000 ψηφοφόρους τον Ιούνιο του 2012, πλέον συγκέντρωσε 1.288.000 υποστηρικτές. Έχασε 537.000 ψηφοφόρους! Βρίσκεται μια ανάσα από το σοκαριστικό ιστορικό χαμηλό του Μαΐου της ίδιας χρονιάς όταν μέτρησε 1.192.000 ψηφοδέλτια.

§  Η ΔΗΜΑΡ. Πάει αυτή, πέθανε. Μένει το θάψιμο, που δεν θα αργήσει. Από 385.000 ψηφοφόρους και 6,25%, περιορίστηκε στο 1,2% και 68.000 ψηφοφόρους, χάνοντας το 81% της δύναμής της. Την πέρασε κι ο τουρίστας Χατζημαρκάκης. Στελέχη της, ήδη ετοιμάζουν το πολιτικό τους διαβατήριο, αν δεν έχουν κλείσει ήδη το εισιτήριο.

§  Οι Γέφυρες της Δράσης και του Τζήμερου. Το γιοφύρι της Άρτας του φιλελευθερισμού, στην Ελλάδα. Ολημερίς το χτίζανε και το βράδυ έπιασε κάτω από 1%. Κλείστε το μαγαζί παιδιά, χάσαμε.

====================================================

Οι Νικητές των Περιφερειών

§  Η Νέα Δημοκρατία. Κέρδισε τις οκτώ από τις 13, έχασε στο νήμα εκείνη της Δυτικής Ελλάδας. Και μπορεί ο Τζιτζικώστας να μην χρωματίστηκε στις λίστες των δημοσκόπων, αλλά οι ψηφοφόροι του υποπτευόμαστε ότι αγαπούν βαθιά το μπλε.

§  Ο Θόδωρος Καρυπίδης, στη Δυτική Μακεδονία. Μάγκας, με τοπικά ερείσματα. Εξέθεσε όλους όσους τον είχαν για καταδικασμένο.

§  Η Ρένα Δούρου. Έλαβε 795.000 ψήφους. Πλήρωσε και 2.70 απόδοση στο στοίχημα, στους τολμηρούς. Είδες η ξανθιά;

§  Ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Με ποσοστά Βόρειας Κορέας, απλά δεν είχε αντίπαλο. Ο Αντώνης Γυφτόπουλος που έχει και αυτόν και τον Γιάννη Ιωαννίδη κουμπάρους, καλείται να τους τραπεζώσει ώστε να γιατροπορέψει τον βαριά πληγωμένο κόουτς, με φιλέματα της παρηγοριάς. Αλλά προηγουμένως, ας απομακρύνει τα κουζινομάχαιρα...


Οι Χαμένοι των Περιφερειών

§  Ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχει (ακόμη) στελέχη με ερείσματα στις τοπικές κοινωνίες. Πήρε την Αττική και τα Επτάνησα. Δεν είναι αυτή συμπεριφορά άνετου πρώτου κόμματος.

§  Το ΠΑΣΟΚ. Έμεινε με δύο περιφέρειες. Κι ευχαριστημένο να είναι, γιατί είναι οι τελευταίες του, καθώς το μαγαζί πήρε άδεια για εκποίηση και ήδη έχει κατεβάσει την φωτεινή ταμπέλα του.

====================================================

Οι Νικητές των Δημοτικών Εκλογών

§  Η Νέα Δημοκρατία. Κέρδισε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά. Άσχετα που προσποιείται την ανήξερη και δακρύζει κροκοδειλίως.

§  Το ΠΑΣΟΚ. Από ‘δω το είχε από ‘κει το είχε, με τερτίπια, πολιτικούς εκβιασμούς και τροπολογίες για τους εκλεκτούς, κατάφερε να γράψει στο βιογραφικό του τον Δήμο Αθηναίων και τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Μπορεί να χαίρεται με αυτά που κέρδισε. Κατά τα λοιπά, πανωλεθρία, αλλά ο συμβολισμός των δύο μεγαλυτέρων Δήμων, δεν είναι αμελητέος. Όπως και η διαχείριση των κορυφαίων αυτοδιοικητικών οργανισμών που συνιστούν οι δυο τους.

§  Η Χρυσή Αυγή. Εξέλεξε πολλά στελέχη της σε αυτοδιοικητικές θέσεις. Και έναν προφυλακισμένο, επίσης. Από αυτή τη φουρνιά, θα βγουν εκπαιδευμένα στελέχη.

§  Ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ο πιλότος που χορτάσαμε να αναλύει περί του χαμένου μπόινγκ. Κέρδισε στην δεύτερη Κυριακή τον Δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης με... 12 ψήφους διαφορά (11.851-11.839)!

§  Ο Γιάννης Μπουτάρης. Και τι δεν έγινε ώστε να μπορεί να εκλεγεί. Αριθμητικά όμως, από 329 ψήφους διαφορά το 2010, την πήγε στις  19.584 ψήφους, η οποία, αναμφιβόλως είναι μια αβάντα πολύ ‘εντάξει’.

§  Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Σε τρεις μήνες, τον μάθαμε όλοι και τον ψήφισαν 104.000 Αθηναίοι. Έγραψε υποθήκη για το μέλλον, στο οποίο, σίγουρα θα τον ξαναδούμε.


Οι Χαμένοι των Δημοτικών Εκλογών

§  Η Νέα Δημοκρατία. Έχασε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά. Τύποις...

§  Ξανά η Νέα Δημοκρατία δια των εκλεκτών της, Άρη Σπηλιωτόπουλου,  Γιώργου Κουμουτσάκου, Σταύρου Καλαφάτη, Βασίλη Μιχαλολιάκου. Αυτούς, που ποτέ δεν βοήθησε.

§  Οι δύο πρώτοι κύριοι, καθώς παραιτήθηκαν από βουλευτής και ευρωβουλευτής, αντιστοίχως. Αναμένουν τον ανασχηματισμό, γιατί δεν είναι ωραίο να τρως από τα έτοιμα.   


Κυρίαρχε Λαέ, είσαι ευχαριστημένος, άραγε, με τα κατορθώματά σου;


 petrou265-thumb-large


Υ.Γ. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είχαμε 100.380 άκυρα ψηφοδέλτια και 117.820 λευκά. Δηλαδή, 9,93% και 11,65% αντιστοίχως, και ουσιαστικά ποσοστό ίσο με 27,2% των εγκύρων! Εντυπωσιακό, νομίζω. Δεν θυμάμαι κάτι αντίστοιχο, οπουδήποτε αλλού.





Περισσότερα εδώ: http://ekloges.ypes.gr/



 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη