Γράφει ο Νάνος Ιωάννης
Μια ηλιόλουστη μέρα, ένα ζευγάρι με το τριών μηνών μωρό τους αποφασίζει να κάνει μια βόλτα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Τί συμβαίνει όμως στην περίπτωση που το μωρό πεινάσει και θέλει να θηλάσει; Τότε αρχίζει η περιπέτεια, αλλά και η αγωνία…
Μια ηλιόλουστη μέρα, ένα ζευγάρι με το τριών μηνών μωρό τους αποφασίζει να κάνει μια βόλτα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Τί συμβαίνει όμως στην περίπτωση που το μωρό πεινάσει και θέλει να θηλάσει; Τότε αρχίζει η περιπέτεια, αλλά και η αγωνία…
Ως πατέρας δυο παιδιών (3 ετών και 1 έτους σήμερα) τα οποία θήλασαν για πολλούς μήνες, έχω βιώσει για τα καλά μαζί με τη γυναίκα μου τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νέα ζευγάρια στο θέμα αυτό. Και αυτό γιατί οι χώροι που μπορεί να θηλάσει μια μητέρα το μωρό της είναι ελάχιστοι, για να μην πούμε ανύπαρκτοι, στα όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης και ειδικά στο κέντρο της πόλης.
Ας εξετάσουμε όμως τις επιλογές που υπάρχουν:
1. Αν το ζευγάρι είναι τυχερό και βρίσκεται σε κάποιο καφέ ή εστιατόριο ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΠΝΙΖΟΥΝ, η μητέρα θα πάρει το μωρό είτε σε κάποιο απόμερο σημείο εντός του καταστήματος (εάν φυσικά της το επιτρέψουν…) ή στις τουαλέτες (αν είναι δυνατόν!). Εκτός φυσικά και αν έχει την τόλμη να θηλάσει το μωρό της κανονικά εκεί που κάθεται, κάτι που πολλές φορές δεν αντιμετωπίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τους γύρω, καθώς δεν υπάρχει η κατάλληλη παιδεία αλλά και η διακριτικότητα από πολλούς συνανθρώπους μας.
2. Αν το ζευγάρι βρίσκεται σε κάποιο πολυκατάστημα ή εμπορικό κέντρο, η μητέρα είτε θα παρακαλέσει να μπει με το μωρό της μέσα σε κάποιο δοκιμαστήριο (βάλτε τον εαυτό σας στη θέση του μωρού…) ή θα πιάσει καμιά αθέατη γωνίτσα για να θηλάσει στα γρήγορα ή θα καταλήξει στη γνωστή λύση της τουαλέτας (αν είναι δυνατόν!). Εδώ θα πρέπει να επισημάνω ότι στο κέντρο της πόλης, εκτός από 2 καταστήματα βρεφικών ειδών τα οποία δίνουν τη δυνατότητα στη μητέρα να θηλάσει είτε σε ειδικό χώρο είτε με τη χρήση παραβάν, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ουσιαστικά άλλος χώρος κατάλληλος για θηλασμό.
3. Αν το ζευγάρι βρίσκεται στο δρόμο, ο θηλασμός μπορεί να γίνει είτε στην είσοδο μιας πολυκατοικίας (εκτός και αν οι ένοικοι περάσουν το ζευγάρι για κλέφτες, μας έχει συμβεί και αυτό!) ή σε κάποιο απόμερο σημείο (το οποίο συνήθως είναι και βρώμικο, ειδικά τα τελευταία 3,5 χρόνια…) ή σε κάποιο παγκάκι (με την κάλυψη κάποιου μαντηλιού, κασκόλ κλπ.) για τα αδιάκριτα βλέμματα των περαστικών.
Εξ ιδίας πείρας λοιπόν, μπορώ να διατυπώσω την άποψη ότι το κέντρο της Θεσσαλονίκης δεν είναι καθόλου φιλικό προς το θηλασμό!
Πολλοί θεωρούν ότι δεν πρέπει να θηλάζει ένα μωρό δημόσια… άλλοι αντιμετωπίζουν με υπονοούμενα τη διαδικασία… και πολλοί αγνοούν την ωφέλεια που προσφέρει ο θηλασμός, τόσο στο παιδί όσο και στην ίδια μητέρα.
Παρόλα αυτά, και σύμφωνα με όλους τους ειδικούς, ο μητρικός θηλασμός αποτελεί το σπουδαιότερο δώρο για ένα παιδί, ενώ τα συστατικά του μητρικού γάλακτος είναι μοναδικά και ευεργετικά. Επιπλέον, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο θηλασμός δεν αφορά μόνο τη μητέρα και το παιδί, αλλά αποτελεί οικογενειακή υπόθεση.
Το ερώτημα όμως που τίθεται στο παρόν άρθρο είναι το εξής:
Γίνεται ο Δήμος να δημιουργήσει μια πόλη φιλική προς τα νέα ζευγάρια και το μητρικό θηλασμό?
Η απάντηση είναι μια: ΓΙΝΕΤΑΙ!
Και διατυπώνεται από τον υποψήφιο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Σταύρο Καλαφάτη, ως εξής (αντιγράφω από το www.entaxei2014.gr):
«Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο να σταματήσουν να νιώθουν αποκλεισμένες από την κοινωνία οι νέες μητέρες και τα νέα ζευγάρια. Ο Δήμος δίνει άμεσα το παράδειγμα με χώρους φροντίδας βρεφών και χώρους θηλασμού στα δημοτικά κτίρια ακόμη και σε σημαντικούς δημόσιους χώρους. Νομίζω ότι με τη βοήθεια της ίδιας της κοινωνίας θα ακολουθήσουν πολύ σύντομα και οι ιδιωτικοί χώροι», σημείωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης. Και συμπλήρωσε: «Είναι προσωπική μου δέσμευση. Στόχος τους είναι να φροντίσουμε πραγματικά για τη νέα μητέρα και τους νέους γονείς στην καθημερινότητα τους. Όχι στα λόγια, αλλά με πράξεις. Να μπορούν να κυκλοφορήσουν, να ζήσουν μέσα στην πόλη τους, με ποιότητα και αξιοπρέπεια. Γίνεται!» τόνισε ο Σταύρος Καλαφάτης».
Στα παραπάνω, θα προσθέσω (ως παθός και μαθός!) τις εξής προτάσεις για τον Δήμο Θεσσαλονίκης:
1. Ειδικά στο χώρο της νέας παραλίας, η οποία αποτελεί τον κατεξοχήν «προορισμό βόλτας» μιας οικογένειας με τα μωρά τους, εκτός από τα κιόσκια ή τα τουριστικά περίπτερα ή τα διάφορα άλλα τα οποία έχω ακούσει κατά καιρούς ότι πρόκειται να γίνουν, να δημιουργηθούν φυλασσόμενοι χώροι φροντίδας βρεφών και θηλασμού.
2. Στα δημοτικά κτίρια και ειδικά εκεί όπου υπάρχει συναλλαγή με το κοινό, να δημιουργηθούν υποχρεωτικά χώροι φροντίδας βρεφών και θηλασμού.
3. Σε συνεργασία με την IBCLC (International Board Certified Lactation Consultant – Διεθνές Συμβούλιο Πιστοποιημένων Συμβούλων Γαλουχίας) και άλλους κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς, να διοργανώνονται σε διαρκή βάση (και όχι αποσπασματικά, όπως μέχρι σήμερα) ημερίδες για την προαγωγή του μητρικού θηλασμού.
4. Να συστηθούν ομάδες υποστήριξης μητρικού θηλασμού, μέσω της υπηρεσίας Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης. Οι ομάδες αυτές θα περιλαμβάνουν επαγγελματίες συμβούλους γαλουχίας, όσο και γυναίκες που έχουν θηλάσει τα παιδιά τους και ενδιαφέρονται εθελοντικά να βοηθήσουν άλλες γυναίκες που χρειάζονται υποστήριξη ειδικά τους πρώτους μήνες.
Και τέλος, διοργάνωση ημερίδων-σεμιναρίων σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες για θέματα που απασχολούν ολοένα και περισσότερα νέα ζευγάρια στην εποχή μας: υπογονιμότητα, μέθοδοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, λειτουργία δημόσιας τράπεζας βλαστοκυττάρων κλπ.
Οι ημερίδες και τα σεμινάρια θα διεξάγονται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και κεντρικά αλλά και σε κάθε μια από τις Δημοτικές Κοινότητες (για τις οποίες η απερχόμενη διοίκηση είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα μετέτρεπε σε μικρά Δημαρχεία…).
Γιατί η Θεσσαλονίκη ΓΙΝΕΤΑΙ να είναι φιλική προς τα νέα ζευγάρια και τα μωρά τους!
Γιατί η Θεσσαλονίκη ΠΡΕΠΕΙ να είναι «εντάξει» απέναντι στο μέλλον της!
ΝΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Web Site: http://www.nanos-ioannis.gr
Facebook: ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΑΝΟΣ
Υ.Γ. Ευχαριστώ τη γυναίκα μου, Έφη Ανδρούτσου, τόσο για την (προφανή) βοήθειά της στη συγγραφή αυτού του άρθρου, όσο και για τα δύο μονάκριβα δώρα που μου χάρισε!