12 Μαΐ 2014

Μαθήματα «κοινωνικής» πολιτικής από την απερχόμενη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης

Της Κατερίνας Σταμούλη

Όταν ξεκίνησα το οδοιπορικό μου ως υποψήφια σύμβουλος στο Ε’ δημοτικό διαμέρισμα με το συνδυασμό «Εντάξει» του Σταύρου Καλαφάτη, θεωρούσα αυτονόητο ότι η
τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί συμπαραστάτη κάθε ουσιαστικής εθελοντικής προσπάθειας. Δυστυχώς, τα γεγονότα με διέψευσαν.
Πριν από λίγες ημέρες, είχα την τύχη να συναντηθώ με τους ανθρώπους της εθελοντικής οργάνωσης «Σωτήρ» που λειτουργεί το Κέντρο Αποκατάστασης Κοινωνικής Στήριξης και Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ), έναν φορέα που προσφέρει σημαντικό έργο σε μία από τις πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι τα παιδιά. Σήμερα οι εθελοντές του «Σωτήρ» στηρίζουν οικονομικά 250 οικογένειες με ΑμεΑ, παρέχοντας στα παιδιά αυτά κοινωνική αρωγή, προστατευμένη διαβίωση και ενσωμάτωση σε μία κοινωνία η οποία είναι ιδιαίτερα ελλειμματική σε τέτοιους είδους δομές παροχής φροντίδας.
Σε αυτό το δύσκολο έργο που υλοποιεί καθημερινά η εν λόγω εθελοντική οργάνωση,
η απελθούσα δημοτική αρχή του δήμου Θεσσαλονίκης δεν επέδειξε την ανάλογη ευαισθησία, καθώς προχώρησε αυθαίρετα στην κατάργηση των μειωμένων δημοτικών τελών που προβλέπεται για τον «Σωτήρ», ως πιστοποιημένος μη κερδοσκοπικός – μη κυβερνητικός οργανισμός στο εθνικό μητρώο του υπουργείου Υγείας.
Αποτέλεσμα αυτής της αψυχολόγητης ενέργειας του δήμου Θεσσαλονίκης είναι να μειωθούν αισθητά οι διαθέσιμοι οικονομικοί πόροι του «Σωτήρ» και κατά συνέπεια να κινδυνεύουν με υποβάθμιση οι παρεχόμενες υπηρεσίες στα παιδιά αυτά.
Η απερχόμενη δημοτική αρχή που καθημερινά βομβάρδιζε την κοινωνία της Θεσσαλονίκης με μηνύματα φιλίας προς τις εθελοντικές οργανώσεις απέδειξε για πολλοστή φορά ότι είναι ανακόλουθη στη σχέση λόγου και πράξης.
Δυστυχώς, εθελοντικοί οργανισμοί με σημαντικό κοινωνικό έργο όπως είναι ο «Σωτήρ» αντιμετωπίζονται με εχθρότητα γιατί απλώς οι καθημερινά μαχόμενοι άνθρωποι προσφέρουν το έργο τους αφιλοκερδώς σε όσους το έχουν ανάγκη και όχι με «ειδικά κοινωνικά κριτήρια», όπως συνηθίζουν οι τελευταίοι ένοικοι του δημαρχιακού μεγάρου.
Στις εκλογές της προσεχούς Κυριακής 18 Μαΐου, έχουμε την ευκαιρία να καταδικάσουμε τους αυτοδιοικητικούς που πολεμούν τις κοινωνικές οργανώσεις και να επιλέξουμε νέους ανθρώπους με πραγματική ευαισθησία και δίχως διακρίσεις απέναντι στον εθελοντισμό.

Η Κατερίνα είναι Υποψήφια σύμβουλος Ε’  δημοτικής κοινότητας Θεσσαλονίκης συνδυασμού «Εντάξει» και Οικονομολόγος του ΑΠΘ
 
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη