Το πολίτευμά μας είναι «Δημοκρατία», αλλά κατ’ όνομα. Όλοι έχουμε ακούσει κάθε ημέρα που διεξάγονται εκλογές τα λόγια τα μεγάλα τύπου: «Σήμερα είναι γιορτή της Δημοκρατίας. Σήμερα μιλάει ο κυρίαρχος λαός» και άλλα παρόμοια και μονότονα. Και μετά την εξαγωγή των αποτελεσμάτων ....
Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης
[Τη διακοσιοστή ένατη ημέρα από την υποβολή στην Εισαγγελία του Αρείου πληροφορήθηκα ότι ο εισαγγελεύς επενέβη. Τριακοστή δεύτερη ημέρα, λοιπόν, από την είδηση για την έναρξη ποινικής διαδικασίας διερεύνησης των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ μέχρι την έκδοση απαλλακτικού βουλεύματος με την ελπίδα να διαψευσθώ. Βρισκόμαστε τώρα α] στη διακοσιοστή τριακοστή τέταρτη ημέρα από τη δημοσιοποίηση της φήμης ότι παρακολουθούνται τα τηλέφωνα των βουλευτών της αντιπολίτευσης, β] στην εκατοστή εβδομηκοστή ένατη από τη δημόσια καταγγελία της Λ. Κατσέλη αφ’ ενός ότι την «έφαγαν» οι τραπεζίτες, επειδή δεν τους εξυπηρετούσε ο «νόμος Κατσέλη», αφ’ ετέρου ότι αποτελεί έγκλημα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με χρήματα του Έλληνα φορολογουμένου, γ] στην τεσσαρακοστή τρίτη από τη μηνυτήρια αναφορά τού Γ. Καρατζαφέρη για όσα λέει κάποιος Μπαλτάκος για χειραγώγηση της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση και δ] στην έβδομη από τη δημόσια καταγγελία του Κασσιδιάρη ότι σε συγκεκριμένα εκλογικά τμήματα του Δήμου Αθηναίων έλαβε χώρα τεχνητή ακύρωση ψηφοδελτίων της ΧΑ κατά τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών (18.05.2014). Κανένα παπαγαλάκι δεν με ενημέρωσε για το αν κινήθηκε κάποια διαδικασία διερεύνησης των καταγγελλομένων στις τέσσερις τελευταίες περιπτώσεις. Τί συνέβη; Εξακολουθούν να μην τηλεφωνούν οι παπαγάλοι στους Εισαγγελείς;].
Το πολίτευμά μας είναι «Δημοκρατία», αλλά κατ’ όνομα. Όλοι έχουμε ακούσει κάθε ημέρα που διεξάγονται εκλογές τα λόγια τα μεγάλα τύπου: «Σήμερα είναι γιορτή της Δημοκρατίας. Σήμερα μιλάει ο κυρίαρχος λαός» και άλλα παρόμοια και μονότονα. Και μετά την εξαγωγή των αποτελεσμάτων ακούμε πάλι μονότονα: «Ο πάνσοφος λαός μίλησε και είπε τούτο ή το άλλο.» Αυτό λέγεται Δημοκρατία, δηλαδή η ισχύς του δήμου που εκφράζεται ανεπηρέαστος, τρόπος του λέγειν, με τρόπο μυστικό, τρόπος του λέγειν, για να εκλέξει τους άξιους, τρόπος του λέγειν, που θα τον κυβερνήσουν, τρόπος του λέγειν.
Αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές, τα δύο κώματα της εξουσίας άρχισαν να σκέφτονται πώς θα αποφύγουν το ίδιο και χειρότερο στραπάτσο στις εθνικές εκλογές, οι οποίες δεν αργούν. Και τί σκέφτηκαν εντελώς δημοκρατικά; Να καταργήσουν το bonus των 50 εδρών που παίρνει το πρώτο κόμμα ή να το μειώσουν. Γιατί τόση δημοκρατική πρεμούρα; Μα για να μην αλώσουν οι αντίπαλοι την εξουσία, και δη οι αριστεροί. Αυτά τα μιάσματα που δεν γνωρίζουν να κυβερνούν, που δεν έχουν πρόγραμμα, που θα διαλύσουν το κράτος και την κοινωνία, που .. που ….. Και επειδή ο λαός δεν ξέρει τί κάνει όταν ψηφίζει τους άλλους, πρέπει να τον προστατεύσουμε από τους άλλους εντελώς δημοκρατικά. Είναι χρέος μας απέναντι στη Δημοκρατία και στην Ιστορία. Σκέφτονται ακριβώς όπως ο μονάκριβός τους Πρετεντέρης, ο οποίος είπε το αμίμητο: «Δημοψηφίσματα δεν κάνουμε, εκτός αν είμαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα». Έτσι, λοιπόν, δεν υπάρχει λόγος να γίνουν εκλογές, εάν δεν είμαστε σίγουροι ότι θα εκλεγούμε εμείς ή, στη χειρότερη των περιπτώσεων, δεν θα εκλεγούν οι αντίπαλοι. Τόσο απλά και καθαρά. Αλλά επειδή δεν γίνεται να μην κάνουμε εκλογές, θα τις κάνουμε, αλλά με άλλους κανόνες που θα ορίσουμε τώρα.
Θυμήθηκα ένα ανέκδοτο [ή μήπως όχι;] που κυκλοφορούσε το 1989. Όταν λέει ήταν μικρός ο Αντρέας, είχε πάει με την παρέα του να φάνε ψάρια. Όταν ήλθε η πιατέλα με τα ψάρια, κυάλαρε ο Αντρέας το μεγαλύτερο και είπε «αυτό θα το φάω εγώ». «Γιατί ρε μάγκα;» αντέδρασαν οι φίλοι του, «να ρίξουμε κλήρο». Και τότε ο Αντρέας τραβάει μια ροχάλα στο μεγάλο ψάρι και λέει: «Όποιος θέλει το τρώει». Έτσι, έφαγε αυτός το μεγάλο ψάρι, επειδή απλώς έτσι γούσταρε, εντελώς φιλικά, συντροφικά και δημοκρατικά. Διόλου αυταρχικά και φασιστικά.
Κάτι παρόμοιο έγινε και με τις εκλογές του 1989. Το ΠΑΣΟΚ ψήφισε τότε τέτοιο εκλογικό νόμο που η ΝΔ δεν έβγαζε αυτοδύναμη κυβέρνηση με τίποτε. Έτσι, μας προέκυψε η συγκυβέρνηση Τζανετάκη που παρέπεμψε τον Αντρέα στο Ειδικό Δικαστήριο. Ξαναέγιναν εκλογές τον Νοέμβριο του 1989 και πάλι δεν προέκυψε αυτοδύναμη κυβέρνηση, οπότε μας έλαχε η Οικουμενική υπό τον Ξ. Ζολώτα. Ναι, αυτή [οι τρεις Αρχηγοί για την ακρίβεια] που έδωσε το 1.000.000 ψηφιακών παροχών στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ του Κόκκαλη, επειδή η χώρα ανυπομονούσε να εκσυγχρονισθεί. Ξαναέγιναν εκλογές τον Απρίλιο του 1990 και η ΝΔ κατέκτησε 150 έδρες. Τότε ο μεγαλόψυχος Στεφανόπουλος [ο «έντιμος» ντε] της ΔΗΑΝΑ δεν πρόλαβε να χαρίσει στον Μητσοτάκη τον μοναδικό βουλευτή του Κατσίκη, διότι ο τύπος την είχε κάνει ήδη με ελαφρά πηδηματάκια από 24ωρου. Έτσι, κυβέρνησε η ΝΔ μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1993, οπότε την έριξε ο Συμπιλίδης κατ’ εντολήν του Αντώνη. [ΣΗΜ: ο Μητσοτάκης, βέβαια, έχει δηλώσει ότι μπορούσε να κυβερνήσει άλλους 6 μήνες με 150 βουλευτές, αλλά δεν μας εξήγησε ποτέ γιατί δεν το έκανε. Ίσως, επειδή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κρίστοφερ είχε δηλώσει προ τριμήνου στη Βουλιαγμένη ότι τον Οκτώβριο θα έχουμε εκλογές και δεν ήθελε ο Μητσοτάκης να του το χαλάσει].
Στη συνέχεια το εκλογικό σύστημα ορίστηκε με bonus 40 εδρών από τον μέγιστο Σκανδαλίδη, για να κάνει το bonus 50 έδρες ο Πάκης. Έτσι μας προέκυψε το bonus. Δικαιολογητικός λόγος; Πρέπει η χώρα να έχει αυτοδύναμη κυβέρνηση, διότι δεν μπορεί ούτε μία μέρα να μείνει ακυβέρνητη. Όπως π.χ. τη δεκαετία του ΄50 που κυβερνούσε ο Εθνάρχης, τρόπος του λέγειν, με το 38% των ψήφων, ενώ το δεύτερο κόμμα είχε συγκεντρώσει το 40%.
Κι’ όλα πήγαιναν μια χαρά με τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις και τα αυτοδύναμα Μνημόνια, μέχρι που ο κυρίαρχος λαός απεφάσισεν εν τη σοφία του να μη δώσει αυτοδυναμία σε κανένα κόμμα, οπότε μας προέκυψε η σημερινή συγκυβέρνηση. Διότι έτσι απεφάνθη ο λαός, μας είπαν. Η εντολή ήταν σαφής: «συγκυβερνήστε». Εγώ, βέβαια, δεν κατάλαβα τέτοιο πράγμα, αλλά αυτό δεν έχει καμμία σημασία.
Κι’ αφού τα έκαναν όπως τα έκαναν οι συγκυβερνήτες με τις μπαρούφες, τις κυβιστήσεις, τις επικύψεις και τις γονυκλισίες, ήλθε ο λαός και είπε να ρίξει μια σφαλιάρα την 25.05.2014. Δεν άρεσε αυτό στους συγκυβερνήτες και θυμήθηκαν το 1989. «Είναι δυνατόν ν’ αφήσουμε άλλο κόμμα να κάνει αυτοδύναμη κυβέρνηση και να γίνει καμμιά στραβή με τ’ αφεντικά μας; Κόβουμε το bonus». Τόσο απλά και τόσο δημοκρατικά.
Βέβαια, το πρώτο κόμμα που ακούει στο όνομα ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα προβληματάκι. Έχει υποβάλει από τον Μάρτιο του 2012 πρόταση νόμου για την καθιέρωσε της απλής αναλογικής και μάλιστα της άδολης, της ανόθευτης. Έχεις π.χ. 30% των ψήφων; Εκλέγεις 90 βουλευτές. Έχεις 10%; Εκλέγεις 30 κ.ο.κ. Την πρόταση «έγραψαν» δεόντως τα κώματα εξουσίας. Στη συνέχεια ο πρώην συγκυβερνήτης Φωτίγκος υπέβαλε την 31.10.2013 πρόταση για κατάργηση του bonus. Και αυτόν τον «έγραψαν». Τώρα, λοιπόν, που θα φέρουν τα συνεταιράκια νόμο για κατάργηση/μείωση του bonus, τί θα κάνουν τα αριστερά και «συνεπή» προς την ιδεολογία τους κόμματα, ενώ βρίσκονται στα πρόθυρα της εξουσίας; Μάλλον θα κάνουν τις προτάσεις τους γαργάρα και θα γίνουν ρεζίλι των σκυλιών. Αλλά δεν πειράζει. Αρκεί να κυβερνήσουν τον πάνσοφο λαό, ο οποίος κάθε φορά που του επιτρέπουν να ψηφίσει εορτάζει τη γιορτή της Δημοκρατίας a la carte. Της Δημοκρατία της ολιγαρχίας, του ΤΑΙΠΕΔ, του Άδωνη, των λίσταρχων και των λοιπών δημοκρατορικών δυνάμεων.
Και μετά σου λένε τα «δημοκρατικά» κόμματα ότι η Χρυσή Αυγή είναι ναζιστικό και φασιστικό και ρατσιστικό και ό,τι άλλο φαντασθεί ο νους σου μόρφωμα. «Εμείς οι δημοκράτορες δεν συζητάμε ρε με χρυσαυγίτες. Εμείς συζητάμε μόνον με τον μαλάκα ελληνικό λαό που νομίζει πως εκλέγει κυβερνήσεις κάθε φορά που του επιτρέπουμε να ψηφίσει.» Και πιο μετά διερωτώνται γιατί η ΧΑ είναι τρίτο κόμμα. Η απάντηση είναι πολύ απλή: επειδή μερικές εκατοντάδες χιλιάδων ψηφοφόρων σκέφτηκαν ότι δεν πειράζει καθόλου ό,τι και αν ψηφίσουν. Και ψηφίζουν αυτούς που δεν έχουν πρόγραμμα, δεν έχουν σχέδιο, δεν έχουν τίποτε, αλλά κράζουν καθημερινά τα λαμόγια που διαθέτουν σύστημα, πρόγραμμα και σχέδια που εξήντλησαν τον λαό, για να εξαντλήσουν την τετραετία και το Δημόσιο Ταμείο. Πιο απλή εξήγηση δεν υπάρχει. Μήπως δεν σας αρέσει το «απλή» και προτιμάτε το «απλοϊκή»; Ας είναι κι’ έτσι. Πάντως έτσι είναι.
Κι’ όλο αυτό το τσίρκο σε τούτα ΄δω τα χώματα που γέννησαν τη Δημοκρατία ρε γαμώ το.
Σωτήριος Καλαμίτσης
Επιστήθιος φίλος του γιατρού Γωγούση, σφόδρα δε πιθανόν και ομόκελλος