Γιατί ενώ στήριζε Μπουτάρη, πέρασε απέναντι; Γιατί ο Καλαφάτης επέλεξε αυτόν και κανέναν από τον συνδυασμό Γκιουλέκα; Αυτές και μερικές ακόμα ερωτήσεις στο Χρήστο Μάτη.
της Κατερίνας Νικολάου
Κανονικά αυτό λέγεται συνέντευξη όμως μια συνέντευξη έχει δομή. Εγώ απλά θέλησα να κάνω στον Χρήστο Μάτη μερικές ερωτήσεις λίγο πιο τσουχτερές από αυτές που του κάνουν συνήθως. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως η "συνέντευξη" δεν ήταν προγραμματισμένη και έτσι είχα το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού.
Στις προηγούμενες εκλογές κύριε Μάτη στηρίξατε τον Γιάννη Μπουτάρη. Τι σας έκανε να περάσετε απέναντι;
Ο Γιάννης Μπουτάρης. Το ότι άλλαξα εγώ άποψη για την επιλογή του 2010 δεν είναι κάτι που πρέπει να βαραίνει εμένα. Είναι κάτι που πρέπει να βαραίνει τον κύριο Μπουτάρη. Διότι πριν από τις εκλογές του 2010, στον δεύτερο γύρο, κάναμε μία συνάντηση με τον Γ. Μπουτάρη, δημόσια. Θέσαμε δέκα ζητήματα και πήραμε δέκα απαντήσεις. Από τις δέκα απαντήσεις δεν εφαρμόστηκε καμία! Εμείς δε θέλαμε να είμαστε συνεταίροι στη διοίκηση του Δήμου. Όμως άλλο πράγμα είναι να μην είσαι συνέταιρος και άλλο να σου πει ο άλλος "θα κάνω αυτό", εσύ να τον στηρίζεις και να μην το κάνει. Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι δικό μου ούτε προσωπικό. Υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που στήριξαν τον Μπουτάρη, συμμερίστηκαν την ατζέντα του και περίμεναν να την εφαρμόσει. Δεν την εφάρμοσε ποτέ, τους έχασε. Και αυτό το πρόβλημα είναι δικό του.
Ο Σταύρος Καλαφάτης επέλεξε να μην έχει στο συνδυασμό κανέναν υποψήφιο από τον συνδυασμό Γκιουλέκα. Επέλεξε όμως εσάς, που δεν ήσασταν και του "χώρου". Αυτό σας έβαλε στο στόχαστρο μερικών "δυσαρεστημένων". Πώς το σχολιάζετε;
Οι επιλογές του ανθρώπου που φτιάχνει το συνδυασμό είναι δικές του και δεν θα τις κρίνω εγώ. Από εκεί και πέρα, έτσι είναι πάντοτε οι διευρύνσεις. Γίνονται για να μπαίνουν σε κάποιους χώρους άνθρωποι που δεν ανήκαν παραδοσιακά σε αυτούς, Και χαίρομαι πολύ που σε αυτούς τους χώρους βρήκα ανθρώπους οι οποίοι με είχαν στηρίξει πραγματικά όλη την προηγούμενη περίοδο. Μην ξεχνάτε πως κριτική στη διοίκηση έκανε εκτός από εμένα και ο Μηνάς Σαμαντζίδης. Δεν υπήρξε άλλος πολιτικός χώρος ο οποίος να συμμεριστεί όσα έλεγα για τον κ. Μπουτάρη. Θυμηθείτε τι έλεγαν και τα μέλη της μείζονος αντιπολίτευσης. Ας μην εκπλησσόμαστε για το ότι βρήκαμε κοινό βηματισμό. Με είχε συνδέσει με αυτόν τον χώρο η κοινότητα των απόψεων σε ό,τι αφορά τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Τα περί "γκρίνιας" δεν τα γνωρίζω και δεν μπορώ να τα σχολιάσω. Αλλά όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στις διαφορετικές προσεγγίσεις. Αλλά για να κερδιθεί ο Δήμος, να υπάρχει πλειοψηφία, χρειάζονται ευρύτερες συναινέσεις οι οποίες ξεπερνούν κατά πολύ τα κόμματα
Ποια είναι η γνώμη σας για την υποψήφια Δήμαρχο των Οικολόγων, Ελεάννα Ιωαννίδου;
Θα μου επιτρέψετε να μην απαντήσω σε αυτό το ερώτημα.
Ένας άνθρωπος που έχει μια ωραία δουλειά, μια όμορφη οικογένεια, τρία παιδιά, γιατί να διαλέξει ένα τόσο δύσκολο πόστο όπως ο Δήμος Θεσσαλονίκης;
Είναι ώρα η γενιά η δική μου να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν. Το έκαναν και οι προηγούμενες γενιές και είχαμε συγκεκριμένα αποτελέσματα από αυτές τις γενιές. Τώρα τη δική μου τη γενιά θα την προσπεράσουμε και θα πάμε στην επόμενη; Είναι ώρα να αναλάβουμε το μέρος της ευθύνης που μας αναλογεί για τη ζωή μας και την καθημερινότητά μας. Αυτό είναι που πρέπει να απαντήσουμε εδώ. Μπορούμε να είμαστε απόντες και να λέμε μετά φταίει ο Α, ο Β, ο Γ και διάφοροι κακοί άνθρωποι οι οποίοι δεν αφήνουν τον τόπο να προκόψει; Το ζήτημα δεν είναι τι κάνουν οι άλλοι γι'αυτόν τον τόπο, τι κάνει ο Δήμος για σένα αλλά τι κάνουμε εμείς για το Δήμο.
Έχετε δώσει βαρύτητα στα καθημερινά ζητήματα και έχετε πει πως ο Δήμος δεν θα λύσει το Σκοπιανό.
Με ενδιαφέρουν αυτά τα ζητήματα, μόνο που όταν διεκδικείς την ψήφο για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, πρέπει να την παίρνεις για τα πράγματα που λες για το Δήμο Θεσσαλονίκης. Ασφαλώς και πρέπει να έχεις απόψεις για όλα τα υπόλοιπα, δεν είναι όμως καθοριστικές οι απόψεις σου αυτές για την επίλυση των ζητημάτων. Το θέμα είναι στον τομέα για τον οποίο ενδιαφερόμαστε, πρέπει να ενδιαφερόμαστε για τα θέματα αρμοδιότητάς μας. Και ο Δήμος καλώς η κακώς είναι ό,τι υπάρχει έξω από το κατώφλι του σπιτιού μας.
Ο Γ. Μπουτάρης όμως, όπως και ο κ. Τρεμόπουλος, έχουν μπει στο παρελθόν στο στόχαστρο αναφορικά με αυτά τα ζητήματα.
Ο καθένας δικαιούται να έχει τι απόψεις του για τον τρόπο της διαχείρισης διαφόρων θεμάτων. Το θέμα είναι αυτές οι απόψεις του να είναι απόψεις οι οποίες αντέχουν και κρατάνε στο χρόνο και να τις υπερασπίζεται με συνέπεια. Όχι να της χρησιμοποιεί ως πρόσχημα στην άσκηση των καθηκόντων του. Αλλά να σας πω και κάτι, πρέπει να ανακατευόμαστε με πράγματα τα οποία ξέρουμε καλά. Για παράδειγμα, ο κ. Μπουτάρης έκανε μια προσπάθεια να γίνει τη Θεσσαλονίκη μια προσευχή των Μουσουλμάνων. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν να γίνει διπλωματικό επεισόδιο, ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, να μην γίνει η τελετή κανονικά γιατί έγινε στις τέσσερις το πρωί, να παρεξηγηθούν οι άνθρωποι οι οποίοι κλήθησαν να προσευχηθούν γιατί απ' έξω είχε λαϊκή και τελικά να προσέλθουν τρεις άνθρωποι, γιατί αυτοί ήταν η ανταπόκριση η οποία είχε. Είναι τώρα χρήσιμο αυτό; Ας κάνει ο καθένας αυτά που ξέρει καλύτερα.
Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που έχετε ζητήσει από τον κύριο Καλαφάτη να προσέξει;
Πριν από οτιδήποτε άλλο, η πόλη χρειάζεται να πειστούν οι κάτοικοι ότι υπάρχουν κανόνες που μπορούν να εφαρμοστούν και ισχύουν για όλους. Ο Σταύρος συμμερίζεται αυτή την άποψη απόλυτα. Η πόλη χρειάζεται κανόνες οι οποίοι δεν θα έχουν εξαιρέσεις ούτε στον φίλο, ούτε για τον αδερφό, ούτε για τον ξάδερφο, ούτε για τον πολιτικό, ούτε για τον ψηφοφόρο, ούτε για κανέναν. Αν πείσουμε τους ανθρώπους ότι ο κανόνας που εφαρμόζεται είναι ίδιος για όλους, δεν είναι δεδομένο ότι είναι σωστός, μπορεί να αλλάξει, αλλά ό,τι και να γίνει να ισχύει για όλους. Οι άνθρωποι θέλουν ισονομία! Και σήμερα δεν την έχουν!