16 Μαΐ 2014

Όνειρο Προεκλογικής Νυκτός

Γουστάρει να διοικήσει τον Δήμο για μια πενταετία, χωρίς πρόγραμμα – Θα μας το πει μετά τις εκλογές, αν εκλεγεί! - Έχει αναρτήσει ένα κείμενο προτεραιοτήτων και αξόνων στρατηγικής – Είναι ένα καλογραμμένο αφηγηματικό κείμενο, σαν παραμύθι – Αν το συνέταξε δεκαοκτάχρονος, δικαιολογείται για το περιεχόμενο, λόγω αφέλειας και απειρίας –Αν το συνέταξε ο ίδιος ο Μπουτάρης αξίζει το γνωστό παράσημο που μπορεί να απονείμει ακόμη και ένας μονόχειρας

Γράφει ο Θάνος Τάκης



Φέτος, ο υποψιασμένος κ. Μπουτάρης και η ομάδα του, ζητούν την ψήφο των δημοτών, χωρίς να παρουσιάσουν ακριβές πρόγραμμα. Υποψιασμένοι από τις ανακολουθίες του ανεφάρμοστου προγράμματος του 2010, προτίμησαν να περιοριστούν σε προτεραιότητες και «άξονες δράσεις». Τόση θολούρα, ούτε γιγάντιο καλαμάρι δεν καταφέρνει. Προφανώς επειδή οι προγραμματικές θέσεις και υποσχέσεις του προηγουμένου προγράμματος  ήταν ένα ωραίο παραμύθι του οποίου η αφήγηση τελείωσε ευθύς μόλις πέρασαν την είσοδο του Δημαρχείου. Ένα πρόγραμμα-ευχολόγιο, το οποίο πέρασε στο μουσείο της ελληνικής πολιτικής ιστορίας ως καρικατούρα. Αχρησιμοποίητο, με την ζελατίνα του.

Από αυτό το νέο παραμύθι των αξόνων, ακολουθούν ορισμένες διασκεδαστικές ατάκες νέων μεταμεσονύκτιων ονειρώξεων. Και υπολογίστε ότι για λόγους οικονομίας, αναφέρονται μόνον κάποιες από αυτές. Αν διαθέτετε αυξημένη αίσθηση του χιούμορ αλλά κυρίως, γερά νεύρα, διαβάστε το σύνολο του μυθιστορήματος-αγάπης-για-τους-δημότες  της «Πρωτοβουλίας» που του πρέπει ο τίτλος «Τι θα γίνω τώρα που μεγάλωσα». Αξίζουν συγχαρητήρια στον ανώνυμο 18χρονο φοιτητή που πιθανολογούμε ότι το συνέταξε, καθώς, σε αντίθεση με εκείνο του 2010 που ανέφερε όλους τους συντελεστές, το παρόν, περιέργως, είναι ανυπόγραφο. Αλλά εκ του αφελούς συγγραφικού ύφους, συνάγεται ότι ο συντάκτης μετρά χρόνια εφηβικού ή μετεφηβικού ενθουσιασμού, οπότε όλα είναι δυνατά και όλα γίνονται, αρκεί να το θέλεις πολύ και το σύμπαν θα συνωμοτήσει κ.λ.π., κ.λ.π.

Καλή διασκέδαση!


«Πρωταρχική επιδίωξη της ‘Πρωτοβουλίας’ είναι η μεταβίβαση ουσιαστικών αρμοδιοτήτων και συνυπευθυνότητας σε μείζονα πλουτοπαραγωγικά στοιχεία του αστικού περιβάλλοντος, της αστικής βιόσφαιρας».

Πλούσιο το (αρλουμπο)λεξιλόγιο του ευαίσθητου συντάκτη. Εύγε παιδί μου, ωραία τα λες, άσχετα αν κανείς, μάλλον ούτε συ, καταλαβαίνει οτιδήποτε!

«Ο δήμος θα χρηματοδοτεί γεγονότα τοπικής ανάδειξης και διεθνούς εμβέλειας και θα εξασφαλίζει δικτυώσεις και πρόσβαση σε χρηματοδοτικές δυνατότητες στο ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Η Θεσσαλονίκη θα αποτελέσει το μητροπολιτικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής που παράγει ταλέντα, δημιουργία αλλά και πρότυπα προϊόντα, κυρίως γης».

Έλεος! Πρότυπα προϊόντα γης που παράγονται και στον Δήμο Θεσσαλονίκης! Προφανώς να υποθέσω ότι ακακίες πρόκειται να αντικατασταθούν με ροδακινιές, οι θάμνοι με αμπέλια, οι νερατζιές με φλαμουριές, τα λουλούδια με ραπανάκια και το γκαζόν με ραδίκι και μαϊντανό. Αλλά, στάσου: μαϊντανούς έχουμε σωρό, δεν χρειαζόμαστε άλλους.

«Η ‘Πρωτοβουλία’ είναι υπέρ των παραχωρήσεων χρήσεων και νευραλγικών λειτουργιών της πόλης σε τρίτους μέσω διαφανών, αξιοκρατικών διαδικασιών. Η δημοτική αρχή οφείλει να διατηρεί τον έλεγχο σε ζωτικές πλουτοπαραγωγικές πηγές του αστικού περιβάλλοντος παραχωρώντας μειοψηφικά δικαιώματα χρήσεων με στόχο τη βελτιστοποίηση του οικονομικού οφέλους προς επανεπένδυση στις υποδομές».

Παραχώρηση μειοψηφικών δικαιωμάτων χρήσεων πλουτοπαραγωγικών πηγών σε ιδιώτες; Τι θέλεις να πεις, ποιητή της Πρωτοβουλίας; Μας το διευκρινίζεις, για να σε επιβραβεύσουμε καταλλήλως;

«Τον διεθνή χαρακτήρα της πόλης μας οφείλει να ενδυναμώσει η ίδρυση και λειτουργία ενός “Διεθνούς Σχολείου”. Η ‘Πρωτοβουλία’ θα διερευνήσει και θα εισηγηθεί στους αντίστοιχους εθνικούς φορείς, στο Υπουργείο Παιδείας, αλλά και στα ευρωπαϊκά όργανα στις Βρυξέλλες, τη δημιουργία ενός ‘Ευρωπαϊκού Σχολείου’».

Διεθνή κι Ευρωπαϊκά σχολεία, σωρός. Άντε με το καλό, να βρείτε χρόνο και διάθεση για να ασχοληθείτε και με τα Ελληνικά. Ξέρετε, εκείνα με τον αμίαντο...

«Καταβάλλεται προσπάθεια για δωρεάν παροχή νομικής βοήθειας σε κατοίκους που αδυνατούν να καταβάλουν την παράσταση για υπεράσπισή τους στα δικαστήρια, προεχόντως για υποθέσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών και γενικά δικών για εκκρεμείς οφειλές λόγω της οικονομικής κρίσης (δάνεια, κάρτες κ.λπ.)».

Καλωσήρθε το δολάριο! Δηλαδή, αν χρειαστούν νομική βοήθεια 50 χιλιάδες δημότες, αυτή θα παρέχεται δωρεάν, ρε παλικάρια; Μέχρι το επίπεδο του Αρείου Πάγου; Ουστ, μαυρογιαλούροι με τα ξεφτιλισμένα καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς!

«Επιπλέον, ο δήμος, σε συνεργασία με ασφαλιστικές εταιρείες, μελετά τη δυνατότητα να καλύπτει για ένα χρονικό διάστημα την παροχή των αναγκαίων διαγνωστικών και ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών για τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας, που στερούνται των στοιχειωδών πόρων για τη φροντίδα της υγείας τους. Στο στάδιο της μελέτης βρίσκεται και η έκδοση «ταυτότητας» για τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανέργων».

Από την μία, ολοφύρονται ότι «δεν υπάρχει μία, στο Δημοτικό Ταμείο» κι από την άλλη, υπόσχονται πλήρη ιατροφαρμακευτική φροντίδα στους ανασφάλιστους και στους άνεργους! Μετά κατηγορούν τους λοιπούς υποψηφίους για αδυναμία οικονομικής τεκμηρίωσης και προέλευσης των απαιτουμένων κεφαλαίων! Εσείς, από που τα λεφτά, ρε τσακάλια; Άλλη μία φορά: Ουστ, μαυρογιαλούροι με τα ξεφτιλισμένα καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς!

«Για την Τρίτη Ηλικία προγραμματίζεται:
- Η κοστολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών του ΚΑΠΗ».

Παππού, λυπάμαι, για σένα δεν περισσεύει χρήμα. Εσύ πρέπει να αρχίσεις να πληρώνεις. Ή, καλύτερα, κάτσε σπίτι σου, θες και ΚΑΠΗ, σπάταλε... Αλλά περίμενε! Παρακάτω, σου ‘χει έκπληξη, ο συμμαθητής σου:

«Η ΚΕΔΗΘ προχώρησε ήδη στην εκπόνηση των τεχνικών προδιαγραφών συστήματος ενοποίησης των κοινωνικών της υπηρεσιών προσθέτοντας επιπλέον το «Κόκκινο Κουμπί», μια νέα υπηρεσία που δίνει τη δυνατότητα στους ηλικιωμένους να επικοινωνούν άμεσα με το Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κλήσεων, αμφίδρομα και με ανοιχτή ακρόαση, πατώντας απλώς ένα φορητό κόκκινο κουμπί, 24ώρες το 24ώρο και όλες τις ημέρες του χρόνου, χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθούν από τη θέση τους ή να επιλέξουν οποιοδήποτε αριθμό».

Παππού, το παρεξήγησες, το «Κόκκινο Κουμπί» δεν παραπέμπει σε υπηρεσίες από κόκκινο φωτάκι, μην μπερδεύεσαι και το πατάς συνέχεια...

«Για τους πρόσφυγες - Μετά την υποβολή σχετικής πρότασης για τη δημιουργία ξενώνα 40 προσφύγων και αιτούντων άσυλο (στον χώρο των πρώην στάβλων Παπάφη), σε συνεργασία, με το αρμόδιο υπουργείο θα προχωρήσει η υλοποίηση του σχεδίου».

«Πρόσφυγες» στο Παπάφειο; Το ξέρουν οι ιδιοκτήτες του; Και όλα καλά με τα φιλοξενούμενα παιδάκια; Σε μια αυλή, όλοι μαζί;

«Πρόληψη εξαρτήσεων- νεανική παραβατικότητα - Επίσης, βρίσκεται υπό μελέτη η δημιουργία ενός ακόμη δημοτικού Κέντρου Πρόληψης “ΣΕΙΡΙΟΣ”, πέρα από τα δύο υπάρχοντα, τα οποία παρά τις οικονομικές περικοπές λειτουργούν υποδειγματικά. Η διοίκηση θα επιδιώξει τη συμμετοχή τους σε χρηματοδοτικά προγράμματα ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες των σχολείων, των γονέων και των καθηγητών».

Αν δεν έχει κάνει κανένα copy-paste λάθος ο συντάκτης του προγράμματος, τότε μιλάμε για μια παγκοσμίου επιπέδου και μοναδική πρωτοβουλία ένταξης του συνόλου των σχολείων, μαθητών,γονέων αλλά και καθηγητών (με αυξημένες ανάγκες, κατά τον συντάκτη) σε Δημοτικό Κέντρο Πρόληψης και Απεξάρτησης! Βάλε κι όλους εμάς τους δημότες, κ. Μπουτάρη, καθώς με αυτά που διαφημίζεις θα πέσουμε στα σκληρά!

«Πάγια θέση της Δημοτικής Παράταξης «Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη» είναι ηαπομάκρυνση των εγκαταστάσεων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης από το κέντρο και η απόδοση της έκτασης αυτής στην πόλη. Μετά την κατεδάφιση των υφιστάμενων απαξιωμένων κτισμάτων, θα επιτραπεί η αναβάθμιση του κέντρου της πόλης με τη δημιουργία εκτεταμένης ζώνης πρασίνου και χώρων στάθμευσης».

Φοιτητή, μην αντιγράφεις από το πρόγραμμα του 2006. Και του 2010.

«Η απομάκρυνση και των εγκαταστάσεων του Γ΄ Σώματος Στρατού θα δώσει τη δυνατότητα ενοποίησης με τους χώρους της ΔΕΘ που, σε συνδυασμό με τα ήδη υφιστάμενα μουσεία και το Δημαρχιακό Μέγαρο, θα αποτελέσουν το σύγχρονο πρόσωπο της πόλης».

Βλέπε προηγούμενο σχόλιο. Θα ακυρώσω το γραπτό σου, παιδί μου!

«Θα χρησιμοποιηθούν αποτρεπτικά κολωνάκια απαγόρευσης της πρόσβασης των ΙΧ σε πεζοδρόμους και πεζοδρόμια, καθώς η χρήση τους εξασφαλίζει τη νομιμότητα χωρίς να είναι απαραίτητη η παρουσία ανθρώπινου παράγοντα».

Τι λε ρε π@@στη μου! Τα κάνει όλα αυτά, ένα κολωνάκι; Και χρειάζεται να μπει στο «πρόγραμμα» αυτή η διαπίστωση; Για την οποία γνώση, έπρεπε να περάσουν τριάμισι χρόνια για να εντυπωθεί ως φιλοδοξία στον εγκέφαλο των δημοτικών αρχόντων;

«Για προκλητικές περιπτώσεις παράνομης στάθμευσης θα γίνεται χρήση «δαγκανών».

Άμα δεν είσαι προκλητικός, εντάξει, δεν πειράζει. Εξάλλου, είναι γνωστό τοις πάσι, ότι η παράνομη στάθμευση είναι το δίχως άλλο, ζήτημα σεμνότητος χαρακτήρα.

«Αναπλάσεις σημείων με τη δημιουργία Πάρκων (Γαλλίας, Κέρκυρας, Καναδά, Σλοβακίας, Δυρραχίου κ.ά.), σε συνεργασία με «φίλες» και αδελφοποιημένες πόλεις, κάνοντας έτσι πράξη την «πράσινη διπλωματία».

Πράγματι, αυτό που λείπει από την πόλη μας είναι η πράσινη διπλωματία με την Κέρκυρα. Από πράσινα άλογα πάμε καλά, διαθέτουμε ένα σωρό.

«Με την αξιοποίηση χορηγίας των εταιρειών «SIEMENS» και «Cosmote» γίνεται εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος κεντρικού ελέγχου άρδευσης για την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων».

Siemens, είπατε; Δείξε μου τους (Γερμανούς) φίλους σου...

«Παιδικές χαρές - Οι παρεμβάσεις σε συνολικά 28 παιδικές χαρές σε όλες τις δημοτικές Κοινότητες έφεραν τον Δήμο Θεσσαλονίκης στην πρώτη θέση πανελλαδικά ως προς το πλήθος των παιδικών χαρών που κατάφερε να αναβαθμίσει σύμφωνα με τις απαιτούμενες προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και για τις οποίες προωθεί άμεσα τις διαδικασίες πιστοποίησης».

Από χθεσινή ανάρτηση στην Διαύγεια (ΑΔΑ: ΒΙΦΑΩΡ5-ΓΒΗ): «Θεσσαλονίκη 15 Μαΐου 2014Απόφαση Δημάρχου - Θέµα: Συγκρότηση οµάδας εργασίας για την διενέργεια ελέγχου σε παιδικές χαρές - Αναλυτικότερα αντικείµενα της ΟΕ είναι τα εξής: • Ο έλεγχος ασφάλειαςκαι καλής λειτουργίας των κατασκευών, των οργάνων και του λοιπού εξοπλισµού  • Η αναλυτική καταγραφή των προβληµάτων και των φθορών • Η κατάρτιση τεχνικών εκθέσεων-προτάσεων εκτέλεσης των αναγκαίων τεχνικών εργασιών για την καθαίρεση επικινδύνων κατασκευών, την αποµάκρυνση κατεστραµµένων παιχνιδιών, την επισκευή των εγκαταστάσεων όπου είναι εφικτό και γενικότερα την αποκατάσταση συνθηκών ασφαλείας για παιδιά και ενήλικες». Ασχολίαστο...

«Οι συνεργασίες με την Ελληνογερμανική Συνέλευση, την Ελληνογαλλική Συνεργασία και την Task Force δημιουργούν προϋποθέσεις για ουσιαστικές βελτιώσεις στη διαχείριση των αστικών αποβλήτων, με στόχευση ένα βιώσιμο - ανθρώπινο και σύγχρονο περιβάλλον, με βάση τις πραγματικές ανάγκες της πόλης».

Ήρθαν για μεζέ και τα Γαλλάκια! Είμαστε διεθνή σκουπιδοπειραματόζωα, οι δημότες.

«Στρατηγική του Δημόσιου Χώρου - Σεβασμός στη νομιμότητα: Ο δημόσιος χώρος δεν υπάρχει για να καταλαμβάνεται από κάθε είδους ιδιωτικό και ιδιοτελές συμφέρον (ΙΧ αυτοκίνητα, διαφημιστικές πινακίδες, τραπεζοκαθίσματα που δεν αποδίδουν τα νόμιμα τέλη στο δημοτικό ταμείο κ.λπ.)».

Όμως άμα αποδίδουν τα νόμιμα τέλη τα τραπεζοκαθίσματα, τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και μπορούν να καταλαμβάνουν κάθε δημόσιο χώρο, σωστά, κ. Μπουτάρη;

«Συνεχίζεται η προσπάθεια της Διοίκησης για τη μετατροπή των δημοτικών κοινοτήτων σε “μικρά δημαρχεία” υπερβαίνοντας – όπου είναι εφικτό – το στενό πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που τους έχουν ανατεθεί βάσει του νόμου “Καλλικράτης”. Η συγκρότηση “έξι μικρών δημαρχείων” αποτελούσε δέσμευση της δημοτικής αρχής που δεν ικανοποιήθηκε στην πρώτη θητεία, λόγω της επιβεβλημένης συρρίκνωσης του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου».

Α, μάλιστα. Δεν είναι ότι είμαστε παραμυθάδες.

«Ο Δήμος αναζητά τα κονδύλια που θα του επιτρέψουν να νοικιάζει σε χαμηλές τιμές(ώστε να καλύπτονται οι φόροι ακινήτων) άδεια διαμερίσματα, τα οποία δίδονται σε οικογένειες που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Ανταποδοτικά οι ωφελούμενοι θα αναλαμβάνουν την ευθύνη να προσφέρουν για λίγες ώρες την ημέραυπηρεσίες σε κατοίκους της γειτονιάς τους, που τις έχουν ανάγκη (φροντίδα παιδιών, ηλικιωμένων)».

Το είπανε οι άνθρωποι, μην το σκέφτεσαι: Λεφτά υπάρχουν, λεφτά με ουρά. Και σπίτια νοικιάζουμε και χαρίζουμε! Και τι σοφή αντιπαροχή: ο τυχαίος, άγνωστος «ωφελούμενος» χωρίς οποιαδήποτε πιστοποίηση, θα φροντίζει ακόμη και ανήλικα παιδιά τρίτων! Κάτι παίρνετε ορισμένοι, δεν μπορεί...

«Όλες οι αλλαγές στην κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ αιρετών και διοικητικών στελεχών του Δήμου επιχειρούν να αυξήσουν τη διαφάνεια και την αξιοκρατία και να εναντιωθούν στην πελατειακή, ρουσφετολογική και κομματική προσέγγιση της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Μπράβο κ. Μπουτάρη! Ανακάλυψες ότι και ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν έχει γλυτώσει από την αναξιοκρατία και διέπεται από πελατειακή ρουσφετολογική και κομματική προσέγγιση! Τώρα πέστο και στους υποψηφίους ψηφοφόρους σου, που άλλα τους ταΐζεις, τόσον καιρό.

«Έτσι, είναι όλως απαραίτητη και αναγκαία η διεξοδική περιγραφή και ανάλυση των θέσεων εργασίας των υπαλλήλων που φέρουν εις πέρας το δημοτικό έργο. Δεν είναι τόσο αυτονόητη και εύκολη διαδικασία, όσο ίσως ακούγεται».

Απτή απόδειξη ότι σήμερα, στην διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, δεν γνωρίζουν ποιος κάνει τι! Ζόρικο πράμα να ξέρεις τι δουλειά κάνει κάθε υπάλληλός σου. Τα λένε και μόνοι τους, χωρίς ξύλο... Και συνεχίζουν, αναφέροντας:

«Στην προσπάθεια να υλοποιηθούν τα παραπάνω η διοίκηση του δήμου πέτυχε ήδη να έχει πρόσβαση σε βοήθεια από εξειδικευμένους σε αυτήν τη δουλειά συνεργάτες».

Δηλαδή, ο «τρίτος», ο μουσαφίρης συνεργάτης, ξέρει αυτό που δεν ξέρει ο νοικοκύρης. Θα ανακαλύψει τι δουλειά κάνει κάθε υπάλληλος! Εύγε! Και πόσο ο λογαριασμός, παρακαλώ;

«Η διοίκηση επιδίωξε - είναι ο μόνος μεγάλος αστικός δήμος από τους πέντε συνολικά της χώρας - και κατάφερε να ενταχθεί στην πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος διοικητικής βοήθειας της Task Force».

Οι Γερμανοί είναι – οι μόνοι - φίλοι μας.

«Η βοήθεια που θα παράσχει η Task Force θα αφορά τη στοχοθέτηση που πρέπει να οριστεί για τις επιμέρους υπηρεσίες του Δήμου. Πρόθεση είναι να ακολουθηθούν οι σύγχρονες αρχές της δημόσιας διοίκησης».

Κάτι που δεν έγινε μέχρι σήμερα, κατά την θητεία σας, κ, συντάκτα; Και τι δουλειά είπατε ότι κάνει η Task Force;

«Η δουλειά της Task Force και η παροχή συγκεκριμένης τεχνογνωσίας στον Δήμο Θεσσαλονίκης και στους υπόλοιπους τέσσερις ελληνικούς Δήμους, θα βασιστεί σε συγκεκριμένους άξονες:
- Ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης σε σχέση τόσο με τις ιδιαίτερες συνθήκες σε κάθε δήμο όσο και με το ευρύτερο θεσμικό και λειτουργικό πλαίσιο (νομοθεσία, αρμοδιότητες και εξουσίες, συντονισμός με άλλους φορείς κ.τλ.).
- Κατανόηση και εξοικείωση με βέλτιστες πρακτικές από δήμους ευρωπαϊκών κρατών λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιαιτερότητες του κάθε ελληνικού δήμου.
- Ανάπτυξη κατάλληλων εργαλείων και διαδικασιών για την αύξηση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας των πέντε πιλοτικών δήμων σε επιλεγμένους τομείς.
- Διατύπωση προτάσεων για τη μεταρρύθμιση του γενικού πλαισίου που διέπει την Αυτοδιοίκηση».

Δηλαδή ο Δήμος πρόκειται να δοθεί φασόν σε υπεργολάβο!

«Επίκεντρο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης αποτελεί η αμοιβαία ανταλλαγή εμπειριών και η μεταφορά τεχνογνωσίας προς όφελος κυρίως της ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η προσέγγιση των Δήμων των δύο χωρών βασίζεται στην Αρχή της Επικουρικότητας. Αντικείμενο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης αποτελούν - μεταξύ άλλων - βασικές αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως η διαχείριση των στερεών οικιακών αποβλήτων, οι κοινωνικές υπηρεσίες, τα σχολεία, ο αστικός σχεδιασμός, ο ενεργειακός τομέας και ο τουρισμός».

Μετά τον υπεργολάβο (Task Force) ιδού και ο εργολάβος. Σκουπίδια, κοινωνικές υπηρεσίες, σχολεία(!) αστικός σχεδιασμός, ενεργειακός τομέας(;) και τουρισμός, όλα made in Germany. Απολαύστε το όνειρο ενός φαύνου!

«Επίσης, η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης προσδοκά ειλικρινή συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία για την επεξεργασία των προτάσεων που κατέθεσε προκειμένου να σταματήσει ο σφικτός -και σε πολλές περιπτώσεις σε λάθος κατεύθυνση- εναγκαλισμός και ο έλεγχος πολιτικής σκοπιμότητας της δράσης των δήμων».

Ε, βέβαια. Ζηλεύει ο Βενιζέλος, όταν σφιχταγκαλιάζεται ο Μπουτάρης με άλλους Υπουργούς...

«Συγκεκριμένα, οι υπερβολικοί περιορισμοί που συχνά θέτουν στο έργο της διοίκησης οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και το Ελεγκτικό Συνέδριο».

Κουμάντο στο μαγαζί μου κάνω μόνο εγώ. Σιγά μην δώσω λογαριασμό σε κάτι μαυρομάνικους και στα «γουνάκια».

«Αρχικός στόχος της διοίκησης ήταν η μετεξέλιξη των πέντε Δημοτικών Κοινοτήτων και της Δημοτικής Ενότητας Τριανδρίας του Δήμου Θεσσαλονίκης σε ισάριθμα ‘μικρά δημαρχεία’. Οι περιορισμένες δυνατότητες που δόθηκαν στα Συμβούλια των Κοινοτήτων από τον «Καλλικράτη» αλλά και η αρχική αμηχανία της διοίκησης μπροστά στα θεσμικά εμπόδια δεν επέτρεψαν την υλοποίηση του εγχειρήματος».

Α, ήταν η αμηχανία της σεμνής διοίκησης απέναντι στα γυμνά θεσμικά εμπόδια, τελικά...

«Οπλισμένη με την εμπειρία της πρώτης θητείας, η διοίκηση φιλοδοξεί ακόμη να ενισχύσει την αποκέντρωση βελτιώνοντας τη διοικητική επάρκεια των πέντε Κοινοτήτων και της μίας Ενότητας».

Πιάσε από πέντε στυλό μπικ (τρεις μπλε-δυο κόκκινους), ένα μπλάνκο, σελοτέιπ και λαστιχάκια, σε όλους. Κι ένα πακέτο Α4 στην Τριανδρία.

«Επίσης, μελετάται ο ορισμός Αντιδημάρχου “Ενδοδημοτικής αποκέντρωσης και εθελοντισμού” με οριζόντιες αρμοδιότητες και εντολή να προτείνει λύσεις για την επιτάχυνση, την απλοποίηση και την τυποποίηση των διαδικασιών λήψης αποφάσεων που δεν έχουν άμεσο οικονομικό αντίκτυπο».

Πράγματι, αυτός λείπει σήμερα, από την διοίκηση Μπουτάρη. Διότι περισσεύουν οι κάθετες αρμοδιότητες ενώ απουσιάζουν οι οριζόντιες. (Δημότη, κλαις;)

«Πρότυπο Κέντρο Τεχνογνωσίας - Η διοικούσα παράταξη του Δήμου εργάζεται ώστεσύντομα να υπάρξει η δυνατότητα υποβολής παραπόνων, προβλημάτων και υποδείξεων για πολλά προβλήματα των πολιτών που χρήζουν επίλυσης από τις υπηρεσίες του Δήμου».

Site under construction. Προς το παρόν, σημειώστε τα παράπονα σε ένα χαρτάκι και στερεώστε το καλά, με ένα μαγνητάκι, στην πόρτα του ψυγείου σας. Και περιμένετε...

«Ηλεκτρονική Πύλη για Γρήγορη και Καλύτερη Ενημέρωση και Εξυπηρέτηση  - Για τη διευκόλυνσή του ο δημότης, με την εγγραφή του στην διαδικτυακή πύλη μέσω συμπλήρωσης σχετικής φόρμας, θα μπορεί χρησιμοποιώντας τους κωδικούς που θα του δοθούν, να συνδεθεί στην πύλη ως πιστοποιημένος χρήστης και να πλοηγηθεί στο νέο πληροφοριακό σύστημα. Το σύστημα αυτό θα παρέχει υπηρεσίες, όπως η αναφορά τυχόν βλαβών στο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού, εξυπηρέτηση στην έκδοση υψομετρικών βεβαιώσεων, που επιταχύνει την διαδικασία έκδοσης άδειας δόμησης, διευκόλυνση και παράλληλη συνδεσιμότητα με συστήματα τα οποία είναι υπεύθυνα για την έκδοση αδείας δόμησης και την καλύτερη διαχείριση των ενοικιαζόμενων χώρων του Δήμου».

Νομίζω ότι είναι η αναφορά που με κέρδισε. Με προβληματίζει και ως προς την ψήφο. Διότι επιλύει με μοναδικό τρόπο το χρονίζον βασικό πρόβλημα του Δημότη Θεσσαλονίκης.

Συγκινημένος παρατηρώ: όταν υλοποιηθεί αυτό το «σύστημα» κάθε δημότης θα μπορεί (με ένα κλικ) να εκδίδει υψομετρική βεβαίωση ώστε να επιταχύνεται η διαδικασία έκδοσης άδειας δόμησης και παράλληλα θα μπορεί – κάθε δημότης, το επαναλαμβάνουμε – να διαχειρίζεται τους ενοικιαζόμενους χώρους του Δήμου.

Αυτό θα πει ποιότητα ζωής! Είμαι συγκινημένος!

Καλά τα λέει ο Μπουτάρης. Σε αυτές τις εκλογές, διεκδικεί την ψήφο μας με «γνώση και φιλοδοξίες». Την γνώση ότι θα μπορείς να εκδίδεις ‘υψομετρική βεβαίωση’ από την άνεση του σπιτιού σου!

Ελπίζω οι ψηφοφόροι να αξιολογήσουν ψύχραιμα την παρουσία του, τα προηγούμενα χρόνια, και τις όνειρό του για τα επόμενα.

Και να του χορηγήσουν οι ίδιοι, μια υψομετρική βεβαίωση, το βράδυ των εκλογών. Μια χειρόγραφη, σε ένα φάκελο.

Ώστε να γνωρίζει σε ποιο ύψος είχε φτάσει η αλαζονεία του, στα τριάμισι περασμένα χρόνια.

Και από που γκρεμίστηκε.

Καλό βόλι!




Υ.Γ. ‘Αι σιχτιρ, είπες; Συμφωνούμε.
Υ.Γ.2 Οι ανθυποψήφιοι του κ. Μπουτάρη, δεν επιθυμούν να προχωρήσουν σε κάποιον δημόσιο σχολιασμό των πιο πάνω επιθυμιών, επιδιώξεων και προθέσεών του; Έστω την ερχόμενη και κρίσιμη εβδομάδα;


Πρόγραμμα (λέμε τώρα) της Πρωτοβουλίας, για τις εκλογές του 2014: http://www.prv2014thess.gr/prog.pdf

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη