Υπάρχει, που λέτε, ένα άρθρο στον Ποινικό Κώδικα [263Α] που διευρύνει τον κύκλο των προσώπων, τα οποία υπέχουν ποινική ευθύνη, αν διαπράξουν κάποιο αδίκημα υπηρεσιακό [δωροδοκία, υπεξαίρεση, ψευδής βεβαίωση, κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος κ.λπ.]
Γράφει ο Σωτήριος Καλαμίτσης
[Τη διακοσιοστή ένατη ημέρα από την υποβολή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου της μήνυσης της ΧΑ για την τρύπα στα Ταμεία του ΠΑΣΟΚ, πληροφορήθηκα ότι ο εισαγγελεύς επεμβαίνει. Δέκατη τέταρτη ημέρα, λοιπόν, από την είδηση για την έναρξη ποινικής διαδικασίας διερεύνησης των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ μέχρι την έκδοση απαλλακτικού βουλεύματος με την ελπίδα να διαψευσθώ. Βρισκόμαστε τώρα στη διακοσιοστή δέκατη έκτη ημέρα από τη δημοσιοποίηση της φήμης ότι παρακολουθούνται τα τηλέφωνα των βουλευτών της αντιπολίτευσης, στην εκατοστή εξηκοστή πρώτη από τη δημόσια καταγγελία της Λ. Κατσέλη αφ’ ενός ότι την «έφαγαν» οι τραπεζίτες, επειδή δεν τους εξυπηρετούσε ο «νόμος Κατσέλη», αφ’ ετέρου ότι αποτελεί έγκλημα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με χρήματα του Έλληνα φορολογουμένου και στην εικοστή πέμπτη από τη μηνυτήρια αναφορά τού Γ. Καρατζαφέρη για όσα λέει κάποιος Μπαλτάκος για χειραγώγηση της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση. Κανένα παπαγαλάκι δεν με ενημέρωσε για το αν κινήθηκε κάποια διαδικασία διερεύνησης των καταγγελλομένων στις τρεις τελευταίες περιπτώσεις. Τί συνέβη; Εξακολουθούν να μην τηλεφωνούν οι παπαγάλοι στους Εισαγγελείς;].
Υπάρχει, που λέτε, ένα άρθρο στον Ποινικό Κώδικα [263Α] που διευρύνει τον κύκλο των προσώπων, τα οποία υπέχουν ποινική ευθύνη, αν διαπράξουν κάποιο αδίκημα υπηρεσιακό [δωροδοκία, υπεξαίρεση, ψευδής βεβαίωση, κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος κ.λπ.]. Μία κατηγορία τέτοιων προσώπων ήταν μέχρι την 07.04.2014 [ημέρα δημοσίευσης και έναρξης ισχύος του ν. 4254/2014] αυτοί που«υπηρετούν μόνιμα ή πρόσκαιρα και με οποιαδήποτε ιδιότητα …. δ] σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, στα οποία κατά τις κείμενες διατάξεις μπορούν να διατεθούν από το Δημόσιο, από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ή από τις πιο πάνω τράπεζες επιχορηγήσεις ή χρηματοδοτήσεις».
`Με τον ν. 4254/2014, όμως, αντικαταστάθηκε ολόκληρο το άρθρο 263Α, για να προστεθούν στα πρόσωπα αυτά και οι υπάλληλοι οργάνων της ΕΕ. Όμως οι υπάλληλοι της ΕΕ έλαβαν αριθμό δ] αντί ε] και προστέθηκαν στο εν λόγω άρθρο. Τα παλιό δ] εξαφανίσθηκε. Με βάση, λοιπόν, την αρχική του ποινικού δικαίου ότι η κατάργηση ενός αδικήματος οδηγεί στο αρχείο όλες τις σχετικές εκκρεμείς υποθέσεις, πρέπει να έχει γίνει ένας μικρός χαμός έκτοτε. Και φυσικά, αν δεν έχει αρχίσει η ποινική διαδικασία, δεν κινείται ποτέ. Οι δικαστικοί λειτουργοί, αλλά και δικηγόροι εμπλεκομένων, επεσήμαναν το θέμα και τότε ανεκάλυψε η κυβέρνηση ότι είχε κάνει ένα λάθος, μία παραδρομή, εξ ου και με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για το μεσοπρόθεσμο 2015-2018 επαναφέρει την ως άνω κατηγορία προσώπων στο άρθρο 263Α με μία τροπολογία που είναι και εκπρόθεσμη. Η αιτιολογική έκθεση γράφει ότι η παράλειψη οφείλεται σε παραδρομή.
Γιατί να το πιστέψω; Υπάρχει κάποιος υπουργός ή βουλευτής ειλικρινής; Όχι. Άρα, πρόκειται για μία ακόμη μεγάλη λαμογιά. Και τούτο, για έναν πολύ απλό λόγο. Όταν θέλεις να προσθέσεις κάτι σε μία διάταξη γράφεις «στο άρθρο τάδε προστίθεται περίπτωση δείνα ως εξής «..». Τέτοιων διατάξεων βρίθει ο ν. 4254/2014. Γιατί ειδικά στην περίπτωση του άρθρου 263Α αντικαταστάθηκε ολόκληρο το κείμενο από νέο κείμενο, στο οποίο παρελείφθη μία σημαντική κατηγορία προσώπων που μέχρι τότε υπείχαν ευθύνη ως αν ήσαν δημόσιοι λειτουργοί;
Η αξιωματική αντιπολίτευση θα μας ενημερώσει για τα πρόσωπα που έτυχαν αυτής της εξαιρετικής μεταχείρισης την 07.04.2014; Έτσι, για να δούμε πόσο αθώα ήταν αυτή παραδρομή.
Εμένα, πάντως το μυαλό μου πήγε στο ΠΑΣΟΚ και στην τρύπα των > € 100 εκ. Είναι ν.π.ι.δ.* και μπορούν να του διατεθούν επιχορηγήσεις από το Δημόσιο και να χρηματοδοτηθεί από τις τράπεζες.
Είτε, όμως, η «παραδρομή» αφορά σε πρόσωπα υπηρετήσαντα στο ΠΑΣΟΚ είτε αφορά σε άλλα πρόσωπα, το γεγονός είναι ότι η πολιτική πουστιά είναι σαν την αγάπη Τόνυ-Μπένι. Δεν έχει όρια.
Σωτήριος Καλαμίτσης
Επιστήθιος φίλος του γιατρού Γωγούση, σφόδρα δε πιθανόν και ς, το μυλαό ομόκελλος
*Το ζήτημα στασιάζεται. Υπάρχει νομολογία υπέρ της άποψης ότι τα κόμματα έχουν νομική προσωπικότητα, αλλά και νομολογία υπέρ της αντίθετης άποψης.